Nehotararea guvernantilor cu privire la masurile fiscale ii impiedica pe actorii economici sa-si bugeteze eficient activitatea din 2018 si provoaca un climat de nesiguranta si lipsa de predictibilitate.

Piata imobiliara a crescut in ultima perioada, in toate segmentele sale, insa ascensiunea este franata de lipsa de predictibilitate derivata din anuntatele si mult discutatele modificari fiscale. Mai intai a fost discutia despre split TVA, acum ne pregatim sa aflam ce va fi decis in legatura cu modificarea Codului Fiscal si cu mutarea contributiilor sociale in sarcina angajatilor.

Acestea din urma au fost aprobate de catre Guvern in sedinta de miercuri. Cititi AICI toate reactiile.

Toate aceste discutii si lipsa unor decizii concrete au un impact negativ asupra companiilor din real estate, care, desi se afla in perioada de bugetare pentru 2018, nu-si pot face planurile pentru la anul.

”Daca sunt bune sau nu aceste schimbari, ramane de vazut dar in real estate toate aceste schimbari produc probleme, companiile care sunt aici nu stiu ce bugete sa faca, ce calcule sa-si faca legat de salarii, iar potentialii investitori se uita la noi ca la o piata emergenta, nu ca la una matura”, a spus Alexandra Smedoiu, director in cadrul PwC, in cadrul conferintei ”Real Estate & Construction Forum”.

Confirmarea ca aceste balbaieli ale autoritatilor creeaza neliniste in mediul de business vine din partea dezvoltatorilor din real estate.

”Aceasta nesiguranta in taxe este o problema mare. Anul trecut la aceasta conferinta, discutam despre faimoasa TVA 0% la achizitia de apartamente, dar nu s-a intamplat nimic. Aceasta este o problema majora, ca politica fiscala nu este clara, poate solutia ar fi sa inlaturam complet politicul. Nu poti face o previziune, o estimare legata de business in aceste conditii”, spune Mauricio Mesa Gomez, director general al Cordia Romania, parte a Futureal Group.

Iar toata aceasta nesiguranta vine pe fondul unei cresteri a pietei rezidentiale, o crestere sanatoasa, asa cum o descrie Mauricio Mesa Gomez, caracterizata printr-o crestere a puterii de cumparare a clientilor finali, care reprezinta 80% dintre cumparatorii de locuinte.Cresterea puterii de cumparare, care ar putea fi franata daca salariile vor scadea ca urmare a eventualei adoptari a mutarii contributiilor sociale de la angajatori la angajati, a jucat un rol important si in dezvoltarea din acest an a segmentului de spatii logistice si industriale.

”Dupa criza, pentru o perioada de cinci-sapte ani nu s-a intamplat mare lucru pe piata spatiilor industriale si logistice, nu a fost un context economic de natura sa incurajeze dezvoltarea acestui domeniu, dar lucrurile s-au deblocat si a aparut aceasta cerere, am atins recorduri din punctul de vedere al spatiilor inchiriate. Nu trebuie sa ne imbatam insa cu apa rece, e o cerere care a avut resorturi normale: faptul ca am avut o crestere si o stabilitate la nivel macroeconomic si o crestere a consumului. Daca lucrurile se vor schimba si exista niste semne de intrebare in acest moment, asta va avea un impact asupra noastra”, explica Sanziana Pardhan, country head al P3 Romania, dezvoltator de spatii logistice si industriale, parte a P3, grup detinut de catre GIC, Fondul Suveran al statului Singapore.

Probleme cu autoritatile exista si la nivel regional, nu doar la nivel de reglementari fiscale. Una dintre greutatile cu care se confrunta dezvoltatorii este reprezentata de lentoarea cu care se misca autoritatile locale atunci cand vine vorba despre emiterea autorizatiilor de construire.

”Pe de o parte avem dinamica si oportunitati, dar pe de alta parte ne luptam cu autoritatile si lipsa lor de comunicare. Si ducem o lupta foarte grea pentru a obtine autorizatii de construire. Am finalizat luna octombrie cu 1.010 apartamente vandute, adica am reusit sa vindem o medie de 100 de apartamente pe luna. Strategia noastra este sa dezvoltam la nivel national, am cumparat teren in Tirgu Mures, unde vrem sa construim 3.700 de apartamente si acum suntem in discutii pentru loturi in Timisoara si Cluj, iar in iunie am inceput proiectul nostru in Constanta, unde vrem sa construim 3.400 de apartamente. In Tirgu Mures am depus pentru autorizatie in decembrie 2016 si nu am primit nici acum autorizatia, ne costa multi bani aceasta lupta”, spune Oana Paun, coordonator vanzari si marketing in cadrul Maurer Imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri