"2017 din punct de vedere al suprafetelor inchiriate, comparandu-l cu 2016, se situeaza cam la acelasi nivel, adica avem pana in luna octombrie un gross take-up de pana 240.000 metri patrati in toata tara. Insa, semnalele pentru ce se va intampla in 2018 si 2019 sunt mult mai pozitive, in sensul ca exista mult mai multe cereri de pre-inchiriere, sunt chiriasi care vin hotarati sa se consolideze si solicita suprafete unde sa isi creasca afacerile, isi aduc linii noi de business in tara noastra", spune Madalina Cojocaru (foto).

Dintre proiectele mari care vor fi livrate in 2018 se numara: Globalworth Campus II (29.400 mp), Oregon Park C (25.000 mp), Equilibrium Project I (20.334 mp), The Bridge Building B (25.000 mp), Unirii View (23.600 mp), Business Garden Vastint (41.303 mp), Orhideea Towers (36.900 mp) precum si altele la fel de importante.

"Sunt proiecte de spatii de birouri complexe, care ofera pe langa acomodare si diverse servicii, sunt foarte mult focusate pe aspectul well-being, au acces usor la mijloacele de transport in comun, infrastrastructura este buna... Asadar, nu va reprezenta o problema ca aceasta suprafata sa fie absorbita in 2018, pana la finele anului", apreciaza Madalina Cojocaru.

In opinia sa, Romania are, de asemenea, sanse sa atraga noi chiriasi, companii multinationale interesate de calitatea fortei de munca tanara.

Companiile vor birouri la...
Citeste si: Cluj-Napoca, cel mai cautat oras secundar pentru spatii de birouri

"Avem potential. In fiecare an sunt aproape 350.000 de studenti noi in Romania. Departamentul de cercetare din cadrul Cushman & Wakefield, atunci cand analizeaza potentialul pietei de crestere sustenabila, ia mereu in calcul numarul de studenti si absolventi. Per ansamblu, cred ca ne putem compara cu cele mai importante orase din regiune pe segmentul de spatii de birouri si atractivitate, chiar daca Varsovia se afla in acest moment la un stoc de 5 milioane de metri patrati, iar Bucurestiul la 2,5 milioane de metri patrati. Pe termen lung, cresterea va fi sustenabila, astfel incat, sa putem ajunge la nivelul de astazi al Varsoviei".

In ceea ce priveste interesul dezvoltatorilor pentru regiunile din Capitala, Madalina Cojocaru considera ca zona de Nord va tine cu siguranta pasul in anii urmatori cu ritmul dezvoltarilor din Vest, desi aceasta din urma isi va consolida pozitia.

"Pana acum majoritatea dezvoltarilor se orientau catre Calea Floreasca - Barbu Vacarescu - Dimitrie Pompeiu. Acum Vestul a venit cu cateva proiecte extrem de interesante, precum Orhideea Towers sau The Bridge, care la momentul livrarii vor 100% inchiriate. Nordul va tine pasul cu Vestul din punct de vedere al metrilor patrati livrati in piata. Globalworth a anuntat, de asemenea, succesul primei faze a Globalwort Campus si contractele semnate. Equilibrium este un proiect care, de asemenea, va avea succes", conchide Madalina Cojocaru.

Cushman & Wakefield:...
Citeste si: Harta huburilor de birouri din Capitala dupa numarul de angajati