Locuintele a caror valoare de piata nu depaseste 100.000 euro si nu dispun de mai mult de 120 mp utili beneficiaza la achizitie, potrivit reglementarilor in vigoare, de un TVA redus cu 14 puncte procentuale la 5%. Ultimele modificari fiscale i-au lovit insa din plin pe romanii care au achitat deja in urma cu cateva luni avansurile pentru astfel de locuinte, situate sub acest plafon de pret, din cauza cresterii semnificative a cursului de schimb.

"Noi avem, de exemplu, precontracte semnate pentru apartamente de trei camere la peste 90.000 euro, iar la semnarea contractului final nu este sigur daca se vor mai incadra in plafonul de 5% TVA. Acum, sunt 15.000 lei in plus de platit, doar daca luam in calcul cursul de 4,65 lei pentru un euro", spune Roxana Gherghe, director economic Shikun & Binui RED, dezvoltatorul proiectelor rezidentiale City Point si New Point din Capitala.

Chiar daca reglementarile actuale mentioneaza pragul de 100.000 euro, acesta trebuie sa fie, de asemenea, echivalentul a 450.000 lei. Ultima actualizare a sumei echivalente in lei a avut loc odata cu modificarea Codului Fiscal din 2016. In 2015, orice locuinta pana in 380.000 lei impunea plata unei TVA de 5%. Daca va continua devalorizarea leului, comparativ cu euro, pana la un curs de 4,7 lei pentru un euro, pragul ar cobora la aproximativ 95.000 euro.

"La momentul semnarii contractului final, va fi clar un curs mai mic sau mai mare fata de cel la care a fost incheiat precontractul. Au fost cazuri in care a scazut cursul in anii anteriori, iar dezvoltatorii si l-au asumat. Similar, daca la data semnarii contractului final cursul a fost mai mare, clientii si-au asumat, la randul lor. Dar, in aceasta perioada, din cauza impredictibilitatii legislative si tot ceea ce se intampla in mediul politic cursul a crescut extraordinar de mult. A ajuns deja la peste 4,65 lei un euro, iar BNR nu a intervenit sa tina cursul sub control. Orice dezvoltator imobiliar sau client, bineinteles, ca a fost surprins neplacut de aceasta crestere a cursului in doar cateva luni", mai spune Roxana Gherghe.

In opinia sa, autoritatile ar trebui sa repete ceea ce au facut in 2016, chiar "sa actualizeze mai frecvent acest plafon, in functie de evolutia cursului de schimb. In textul de lege a fost agreata suma de 100.000 euro, dar in paranteza au pus « echivalent 450.000 lei ». Asadar, inclusiv autoritatile s-au raportat la euro cand au stabilit acel plafon. Asa cum accizele se recalculeaza anual, asa si acest plafon la TVA de 5% ar trebui calculat macar o data pe an".

Ea adauga ca actualizarea acestui plafon ar fi "foarte importanta, in conditiile in care majoritatea dezvoltatorilor rezidentiali daca nu se orienteaza catre programul guvernamental Prima Casa, incearca sa se incadreze in plafonul de TVA 5%, pentru o mai buna predictibilitate a vanzarilor de locuinte. Cu toateacestea, teama noastra de a investi in alte proiecte este legata de lipsa de predictibilitate in momentul de fata", conchide Roxana Gherghe.

Shikun & Binui RED a dezvoltat ansamblul rezidential City Point, din nordul Capitalei, care cuprinde patru blocuri cu 213 apartamente. Incepand cu 2014, dezvoltatorul a livrat cate o cladire pe an, toate locuintele din City Point fiind in prezent vandute si locuite.

De asemenea, dezvoltatorul imobiliar a cumparat la finele anului trecut inca un teren de 50.000 mp in Pipera, aproape de Scoala Americana, unde a inceput deja dezvolte un nou proiect rezidential de 1.000 de apartamente, sub numele de New Point. Prima faza (doua blocuri cu 136 apartamente) va fi gata in primavara viitoare, iar ce-a dea doua faza va fi livrata spre finele anului viitor. Shikun & Binui RED a investit peste 20 milioane de euro in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri