Globalworth, liderul pietei de cladiri de spatii de birouri din Romania cu un portofoliu de peste 1 miliard de euro, anunta actualizarea rezultatelor financiare ale companiei, dupa primele trei trimestre ale anului. In plus, compania anunta intentia de achizitie pe termen scurt a cinci cladiri de birouri in Romania si Polonia (prin GPRE), proiecte de dezvoltare pe terenurile detinute in Bucuresti si Timisoara si intentia de a dezvolta proiecte noi in Bucuresti si Varsovia (prin GPRE).

"Pe masura ce economia romaneasca continua sa inregistreze o crestere puternica, suntem incantati sa anuntam mentinerea unui ritm de dezvoltare in linie cu obiectivele noastre. Portofoliul nostru a crescut in acest trimestru, prin includerea cladirii C din complexul Green Court in noul Central Business District (CBD - n.r.) din Bucuresti si finalizarea primului turn din cadrul proiectului Globalworth Campus, unde avem ca principal chirias compania Amazon", a declarat Dimitris Raptis (foto), deputy CEO Globalworth.

El mai arata ca "pe langa investitia strategica anuntata recent in Polonia, avem in vedere o serie de alte oportunitati atractive de investitii, toate acestea pornind de la misiunea noastra, de a ne consolida pozitia in topul celor mai importanti proprietari de birouri din Europa Centrala si de Est. In plus, pentru a putea profita de toate aceste oportunitati, am anuntat recent intentia de a atrage o noua majorare de capital".

Rezultatele companiei la 30 septembrie 2017 sunt:

  • Valoarea de piata a portofoliului, de 1.088,6 milioane, a crescut cu 4,1% fata de 30 iunie 2017, cand se afla la 1.045,4 milioane euro. Cresterea a fost determinata in principal de achizitia cladirii Green Court Building C in august 2017 si de investitiile din primul trimestru al anului pentru proprietatile in curs de dezvoltare (Globalworth Campus si TAP), complexul de industrie usoara din Timisoara. In acest trimestru nu a fost efectuata o estimare a investitiilor.
  • EPRA NAV (valoarea activului net) a fost de 764,7 milioane euro, fata de 759,8 milioane euro la 30 iunie 2017, iar EPRA NAV/Actiune (valoarea activului net/actiune) a crescut la 8,36 euro, fata de 8,30 euro la 30 iunie 2017.
  • IFRS NAV a crescut la 690,8 milioane euro, fata de 688,8 euro la 30 iunie 2017, iar IFRS NAV/actiune a fost la finalul celui de-al treilea semestru de 7,64 EUR, in timp ce la 30 iunie aceasta era de 7,61 euro.
  • LTV-ul net (Net Loan to Value), de 32,8%, a crescut cu 5,4% fata de 30 iunie 2017, cand valoarea acestuia era de 27,4%. Cresterea s-a datorat in principal reducerii soldurilor de numerar, ca urmare a achizitionarii cladirii Green Court C in august 2017.
  • LTV-ul brut (Gross Loan to Value), de 52,8%, a scazut cu 2,2% fata de 30 iunie 2017, cand se afla la 54,6%.
  • Venitul Operational Net, de 34,9 milioane euro la finalul primelor luni ale anului 2017, a crescut cu 3,2%, comparativ cu aceeasi perioada din 2016, cand valoarea acestuia era de 33,8 milioane euro.
  • EBITDA (Normalised EBITDA) din activitatile operationale in curs de desfasurare a fost de 29,5 milioane euro pentru cele noua luni incheiate la 30 septembrie 2017, in crestere cu 3,5% fata de aceeasi perioada in 2016, cand valoarea acesteia era de 28,5 milioane euro.

Referitor la cele cinci proprietati de birouri pe care compania intentioneaza sa le achizitioneze, trei dintre acestea se afla in Romania si ofera o suprafata inchiriabila de aproximativ 100.000 mp, iar celelalte doua in Polonia, oferind o suprafata inchiriabila de 60.000 mp. Investitia se ridica la o valoare totala de aproximativ 410 milioane euro.

Romania Polonia
Proiecte Trei cladiri de spatii de birouri cu potential de asste management Doua cladiri de spatii de birouri cu potential de asste management
Suprafata inchiriabila (mp) 100.000 60.000
Cost de achizitie (mil. euro) 250 160
Venit anual estimat din chirii (mil. euro) 22 13
Yield estimat din chirii (%) 8,5-9,0 8,0-8,5

Globalworth pregateste de asemenea noi proiecte de dezvoltare in Bucuresti, pe terenul de pe strada Luterana, detinut de companie din 2014, unde urmeaza sa fie dezvoltat un complex de birouri pana in anul 2020 estimativ, si in Timisoara, prin extinderea parcului de industrie usoara TAP, prin faza a doua a proiectului, a carei finalizare este prevazuta in perioada 2018-2020. In plus, compania intentioneaza sa dezvolte doua proiecte noi in Bucuresti si Varsovia (prin GPRE). Cele patru proiecte au potentialul de a oferi o suprafata totala inchiriabila de peste 250.000 de metri patrati intre 2018 si 2022.

Globalworth este o companie de investitii imobiliare care activeaza in Europa Centrala si de Est, axata cu precadere pe piata din Romania, unde a devenit principalul investitor pe piata de cladiri de birouri, si Polonia. Globalworth achizitioneaza, dezvolta si gestioneaza direct cladiri de birouri si in sectorul de logistica/industrie usoara, in locatii premium, prin intermediul carora beneficiaza de venituri din inchirierea de spatii catre companii de top din intreaga lume. Portofoliul companiei, evaluat la data de 30 septembrie 2017 la peste 1 miliard de euro, dintre care 90% este in active producatoare de venit si peste 80% in sectorul de birouri, este gestionat de aproximativ 70 de profesionisti. Globalworth are o baza puternica de investitori, fiind listata pe piata bursiera AIM din Londra incepand din 2013 si la bursele de valori din Irlanda si Bucuresti, unde a emis primul Eurobond in 2017.

Globalworth a anuntat in octombrie 2017 ca subsidiara sa Globalworth Asset Managers SRL a incheiat un contract de investitii conditional pentru a achizitiona un minim de 50,01% si pana la 67,90% din capitalul social emis de Griffin Premium RE (GPRE). GPRE este un investitor care activeaza pe piata poloneza de real estate, listat la Bursa de Valori din Varsovia, al carui portofoliu este compus din include sase cladiri de birouri si trei proprietati cu destinatie multipla, situate in orase cheie, precum Varsovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia si Katowice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri