Cea mai mare parte a noilor investiti in cladiri de spatii de birouri s-a concentrat in ultimii ani in proximitatea universitatilor din Capitala, potrivit unei analize CBRE, companie de consultanta imobiliara care subliniaza ca Romania dispune de potentialul de a deveni un pol regional de spatii de birouri, in contextul unor capacitati intelectuale si lingvistice superioare pe care angajatii din tara noastra le detin.

Peste 300.000 de persoane lucreaza in cladiri de spatii de birouri clasa A si B, in Bucuresti, la acest numar adaugandu-se si angajatii din spatiile de birouri neconventionale sau de clasa C, potrivit datelor companiei, care mai arata ca peste 40.000 de studenti se inscriu anual la cele mai mari 16 universitati din Bucuresti, de unde marile companii isi recruteaza viitorii angajati.

Romania a devenit o piata atractiva pentru investitii in ultimii ani, tot mai multe companii straine fiind interesate de extinderea activitatii si la nivel local, in special datorita disponibilitatii fortei de munca, a evolutiei economice dar si a costurilor cu forta de munca mai mici fata de alte piete regionale.

"Avem potentialul de a deveni un pol regional de afaceri, iar acest lucru se datoreaza unor capacitati intelectuale si lingvistice superioare pe care angajatii din tara noastra le detin. Mai mult de 90% din numarul total de studenti vorbesc la un nivel avansat limba engleza, un factor decisiv si un motiv pentru care tot mai multe companii anunta noi investitii in marile orase din Romania. Universitatile locale au inteles acest lucru si au adaptat curricula in concordanta cu cerintele reale din campul muncii", a declarat Mihai Paduroiu (foto), head of advisory & transaction services, office, CBRE.

Cu exceptia zonei de Nord a Capitalei, in care este concentrat aproximativ 28% din stocul disponibil de proiecte moderne de birouri, marea majoritate a sub-zonelor se afla in vecinatatea uneia sau mai multor universitati cunoscute.

"Foarte multe multinationale organizeaza, in cadrul universitatilor, diferite cursuri pentru a pregati mult mai bine studentii si potentialii viitori angajati. In acest fel, numarul programelor de internship a crescut de la un an la altul, iar relatiile dintre companii si universitati s-au consolidat. Bucurestiul este unul dintre cele mai importante destinatii de outsourcing din regiune, in Capitala figurand peste 40.000 de angajati in acest sector. Ne asteptam la o crestere minima de 10-15% in acest segment, evolutie ce se datora cererilor venite din partea companiilor care isi doresc sa intre pe piata din Romania", a mai adaugat Mihai Paduroiu.

Datele CBRE mai arata ca in Bucuresti, companiile specializate in ITO (Information Technology Outsourcing) si BPO (Business Process Outsourcing) reprezinta cel mare mare procent, 65% din totalul de companii analizate. In total, cele doua segmente au, in campul muncii, aproximativ 40.000 de angajati. Numarul mediu de angajati variaza intre 270 de persoane pentru o companie ITO pana la 500 pentru o companie BPO. Un procent de 28% din companiile analizate provin din SUA, urmat de Romania, cu 23% din total. Tot 23% din totalul analizat in Bucuresti este reprezentat de companii de tipul SSC, restul de 12% fiind companii cu specializare in research & development.

CBRE spatii de birouri

Stocul de spatii de birouri va creste de la 2,76 mil. mp la finalul acestui an

In centrul Capitalei, Vastint Romania, parte a Interogo Holding dezvolta ansamblul de birouri Timpuri Noi Square, proiect care la finalizare va fi alcatuit de sase cladiri cu o suprafata totala inchiriabila de 100.000 mp. Proiectul se afla in vecinatatea universitatilor “Titu Maiorescu”, “Dimitrie Cantemir” sau “Nicolae Titulescu” din Capitala, institutii de invatamant care lanseaza anual peste 4.000 de locuri in cadrul facultatilor cu diferite specializari.

Campus 6 este un alt proiect de cladiri de birouri, dezvoltat de Skanska Romania in imediata apropiere a Universitatii Politehnica din Bucuresti, unde anual se inscriu aproximativ 6.000 de studenti. Alte 1.500 de locuri in facultati sunt disponibile si in alte institutii private de invatamant superior din zona.
Un nou pol de afaceri se contureaza in zona Piata Presei - Expozitiei, acolo unde noi dezvoltari sunt anuntate si unde investitorii imobiliari simt potentialul unui hub de business.

Portland Trust a anuntat dezvoltarea unui nou proiect de birouri in zona Expozitiei, acolo unde 50% din ansamblul Blue Rose Office Park a fost deja preinchiriat de ING Bank, companie care va ocupa 20.000 mp. Atat Portland Trust, cat si alti investitori imobiliari care vizeaza noi proiecte de birouri in zona, dezvolta proiecte pe terenuri aflate in vecinatatea Universitatii Romano - Americane, cu circa 2.000 de locuri disponibile anual, precum si Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, cu peste 2.500 locuri.

Centru-Vest a devenit in ultimul timp o noua zona de afaceri in jurul careia se concentreaza noi proiecte de birouri, unde Skanska, Vastint, CA Immo, AFI Europe sau Forte Partners se afla pe lista investitorilor cu proiecte in dezvoltare. Tot in zona Orhideea - Politehnica, Vastint Romania dezvolta Business Garden Bucharest, in imediata apropiere a complexului studentesc Grozavesti-Regie. La finalizare, proiectul va dispune de o suprafata inchiriabila totala de 43.000 mp. In aceeasi zona, dezvoltatorul CA Immo construieste proiectul Orhideea Towers, care va dispune de o suprafata 37.000 mp si se va finaliza la inceputul lui 2018.

Analizele CBRE mai arata ca, anual, sunt create aproximativ 10.000 de noi locuri de munca doar in Capitala. Stocul modern de spatii de birouri va creste de la 2,76 milioane mp la finalul acestui an, la peste 3,5 milioane mp in 2020, mai mult de 800.000 mp fiind planificati sau in curs de dezvoltare in urmatorii trei ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri