In orasele mari ale tarii, precum Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, unde pretul solicitat pentru locuintele noi a crescut constant in ultimul an, apetitul cumparatorilor s-a diminuat serios ca urmare a cresterii intr-un termen foarte scurt a indicelui ROBOR, precum si a instabilitatii cursului de schimb valutar, arata o analiza realizata de Imobiliare.ro. Astfel, scaderea increderii populatiei in piata rezidentiala nu a intarziat sa apara, cu consecinta directa asupra cererii de apartamente noi, ceea ce a facut ca preturile la locuinte in aceste orase sa intre pe un trend descrestor dupa luni de crestere.

"Pe de-o parte, un nou oras trece de pragul de 1000 euro/mp, pe de alta parte insa, in orasele unde preturile sunt deja ridicate, se vad primele semne ale supraincalzirii din acest inceput de an dar si ale instabilitatii cursului si cresterii indicelui ROBOR. In Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, preturile apartamentele au scazut in noiembrie", potrivit reprezentantilor Imobiliare.ro.

Pe parcursul lui noiembrie anul curent, apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national, noi si vechi, s-au apreciat, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu 0,7%, ajungand la 1.171 de euro pe metru patrat util (fata de o medie de 1.163 de euro pe metru patrat la finele lui octombrie), in general sub influenta evolutiei preturilor in orasele mai mici.

In urma variatiilor de luna trecuta, un nou oras din Romania atinge pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util, astfel ca, in momentul de fata, doar unul dintre marile centre regionale analizate constant de Imobiliare.ro se mai situeaza sub acest prag. Lista oraselor cu preturi de minimum 1.000 de euro pe metru patrat este completata si de Craiova, care a ajuns, in trimestrul al treilea al anului, la o valoare de 1.020 de euro pe metru patrat util.

In cel mai mare oras al tarii, Bucuresti, suma medie solicitata pentru un apartament, indiferent de anul constructiei, s-a diminuat cu 0,2% mai exact, de la 1.274 la 1.271 de euro pe metru patrat util. Tendinta de scadere a fost sustinuta in mod exclusiv de segmentul unitatilor locative noi, care s-au ieftinit cu 1,6%, de la 1.337 la 1.316 euro pe metru patrat util; locuintele vechi, pe de alta parte, s-au scumpit cu 1%, de la 1.196 la 1.208 euro pe metru patrat util.

In Brasov, indicele Imobiliare.ro a inregistrat un avans de 1% in noiembrie, de la 990 la 1.000 de euro pe metru patrat util. In urma acestei cresteri, Brasovul atinge pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru patrat util in ceea ce priveste pretul mediu al apartamentelor. Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% in ultima luna de toamna (de la 994 la 1.001 euro pe metru patrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 973 la 997 de euro pe metru patrat util).

Preturile apartamentelor din Cluj au avut o evolutie vizibil mai temperata luna trecuta, consemnand, per ansamblu, doar un avans de 0,1%, de la 1.446 la 1.447 de euro pe metru patrat util. Interesant este ca locuintele din blocurile vechi, care sunt si cele mai scumpe, s-au ieftinit usor, respectiv cu 0,3%, de la 1.511 la 1.506 euro pe metru patrat util. Unitatile locative nou-construite s-au apreciat insa cu 0,4% in acest rastimp, de la 1.377 la 1.383 de euro pe metru patrat util.

Dintre marile orase analizate, Constanta este cel in care apartamentele s-au scumpit cel mai mult in noiembrie, asteptarile vanzatorilor majorandu-se cu 2,3%, de la 1.059 la 1.083 de euro pe metru patrat util. Cel mai semnificativ avans a avut loc pe segmentul locuintelor din blocurile vechi, care s-au scumpit cu 2,4%, de la 1.058 la 1.083 de euro pe metru patrat util. Unitatile locative noi s-au apreciat si ele, insa cu 1,8%, de la 1.065 la 1.084 de euro pe metru patrat util.

In Iasi a avut loc cea mai semnificativa scadere de pret luna trecuta, respectiv 2,7%, de la 997 la 970 de euro pe metru patrat util. Astfel, desi la finele lui octombrie se situa foarte aproape de pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util, Iasiul a dat destul de mult inapoi, fiind acum singurul dintre cele sase mari orase monitorizate lunar de Imobiliare.ro in care preturile se situeaza sub aceasta valoare. Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,6% in noiembrie (de la 928 la 922 de euro pe metru patrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 1.025 la 999 euro pe metru patrat util).

Si in Timisoara, indicele Imobiliare.ro a inregistrat o scadere de 0,6% a pretului mediu solicitat de vanzatori, de la 1.140 la 1.133 de euro pe metru patrat util. Apartamentele vechi s-au ieftinit cel mai mult, cu 0,9% mai exact, de la 1.141 la 1.131 de euro pe metru patrat util; locuintele din cadrul noilor ansambluri rezidentiale au consemnat doar o scadere usoara, de 0,1%, de la 1.138 la 1.137 de euro pe metru patrat util.

Sursa foto: stockcreations / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri