Cicero ii spunea suburbium si se referea la vilele si mosiile intinse pe care patricienii foarte bogati le construiau in afara Romei pentru a locui in liniste, alaturi de familiile lor. La adapost de harmalaia marelui oras, feriti de mirosurile lui nu intotdeauna placute, ei se bucurau de spatii mari si aer curat.

Astazi insa, peste tot in lume, suburbia tinde sa redevina acea oaza in care oamenii se bucura de liniste alaturi de familiile lor, feriti de poluare si de traficul infernal al oraselor, avand toate facilitatile la indemana. Vestea cea buna este ca exista conceptul si in Romania. Vestea si mai buna e ca nu trebuie sa fii extrem de bogat, precum un patrician al vechii Rome, ca sa ai casa visurilor tale intr-o suburbie moderna.

Suburbia moderna ofera toate facilitatile orasului

Spre deosebire de vechile suburbii ai anilor 1900, care aveau facilitatile la periferie, suburbia moderna este una autosuficienta, ce integreaza cu succes conceptul american de Clubhouse, care ofera un pachet complet: confort, acces la piscina exterioara si interioara, sala de fitness, teren de tenis, sala de cinema, gradinita, loc de joaca pentru copii, supermarket si multe altele. Acestea fac ca deplasarea in afara suburbiei sa devina optionala, ba mai mult decat atat, toate se amplaseaza in mijloc, la distanta de mers pe jos.

„Se anuleaza astfel nevoia de autoturism, se incurajeaza deplasarea cu bicicleta sau chiar pe jos, astfel incadrandu-se perfect in tendintele unui mod de viata ecologic. Dar cel mai important aspect este ca odata cu reducerea vitezei, creste semnificativ nivelul de socializare intre vecini. Te simti acasa, linistit, alaturi de familie, intre prieteni si nu „trebuie” sa mergi in centru pentru ca centrul, cu tot ce ai tu nevoie, este langa tine. Mai mult decat atat, totul e gandit sa ofere un nivel foarte ridicat de calitate a vietii. Exista zone individuale, de cel mult 100 de case, zone care nu comunica intre ele pentru a nu se incarca cu trafic nedorit. Asta inseamna costuri mai mari pentru dezvoltator, dar un nivel de confort pentru rezidenti ce e greu de intalnit altundeva. E un stil de viata diferit, intr-o comunitate inchegata”, a mentionat Emanuel Bistrian, CEO-ul Westfield, primul care a dezvoltat in Romania conceptul de suburbie americana intr-un cartier din Arad.

Cu astfel de suburbii, e normal sa asistam la o schimbare tot mai dinamica in optiunea oamenilor, care nu mai vor sa plateasca pentru o locuinta „traditionala” in haosul urban. Rentabilitatea blocurilor de apartamente inca impinge marea majoritate a dezvoltatorilor sa ridice cat mai multe etaje, sacrificand foarte mult din spatiul si confortul necesare unei familii. Aceste blocuri insa, tot mai numeroase si sufocant de apropiate unele de altele, sunt foarte departe de imaginea pe care fiecare o avem in minte atunci cand spunem dream home: o casa spatioasa, cu gradina, cu mult spatiu verde, alaturi de alte case la fel de frumoase intr-un cartier curat si ingrijit.

Cum raspunde suburbia moderna dorintei noastre de a trai mai bine

In ritmul actual, accelerat, al dezvoltarii urbane continue, aceasta schimbare a conceptiei de viata in suburbie se intampla natural. Spatiul, linistea si comunitatea pe care o ofera suburbia, precum si casele spatioase si moderne, cu toate facilitatile, te imbie sa te relaxezi, macar in acele cateva ore libere, atat de pretioase, in casa ta de vis, care prinde contur si devine tot mai reala.

Iar cand ideile inovatoare ale dezvoltatorilor se intalnesc cu nevoile oamenilor, pe fondul unei piete cu preturi corecte si acces la finantare, e momentul sa cresti nivelul de calitate a vietii pentru tine si familie.

Noile suburbii oglindesc fara indoiala o crestere semnificativa a standardelor de locuire in orasele din Romania si se pliaza de minune pe tendinta oamenilor de a se retrage, de a locui in afara orasului, in zone cat mai apropiate de natura.
Suburbia moderna, conectata la tot ceea ce ofera secolul XXI, dar in acelasi timp ecologica si sustenabila, vine sa raspunda acestui trend si redevine acel suburbium de care spunea Cicero. Dar, de data aceasta, nu doar pentru patricieni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri