In primele noua luni din anul trecut au fost livrati 215.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, iar pana la finalul anului urmeaza sa fi livrat un total de 327.000 de metri patrati, potrivit lui Costin Banica, Head of Industrial Agency JLL Romania, care a acordat un interviu pentru wall-street.ro. Ce se va intampla in acest an si care sunt factorii care ar putea frana ascensiunea din ultimii trei ani a segmentului?

Ascensiunea pietei logistice si industriale a inceput in 2015, odata cu confirmarea interesului pentru piata din Romania a unor investitori precum CTP, WDP, P3 Logistic Parks, Logicor sau Panattoni. Astfel, intre 2015 si 2017, livrarile de proiecte noi au ajuns sa totalizeze peste 800.000 de metri patrati.

”Foarte importanta in dinamica noilor dezvoltari este cererea, care in 2017 a inregistrat un nivel record, tinand cont ca dupa primele noua luni suprafata inchiriata a fost aproape egala cu volumul tranzactionat in intreg anul 2016 – 453.000 de metri patrati. Asadar, 2017 este doar o continuare a trendului ascendent care a inceput cu doi ani inainte, evolutie care are la baza atat cresterea consumului – reflectata in cererea sustinuta a logisticienilor si a companiilor de retail, cat si interesul tot mai sporit al companiilor de productie pentru Romania, care ofera inca o piata atractiva a fortei de munca”, spune Costin Banica, Head of Industrial Agency JLL Romania.

In perioada ianuarie-septembrie 2017 au fost livrate proiecte de peste 215.000 metri patrati, din care 187.000 metri patrati doar in Bucuresti. Restul, de 28.100 metri patrati, este localizat in zona centrala a Romaniei. In aceste conditii, stocul din Romania a depasit 2,9 milioane de metri patrati. Pana la sfarsitul anului 2017 mai fusesera anuntate proiecte totalizand 140.400 metri patrati, in Bucuresti, Timisoara si Roman, stocul modern din Romania urmand a sari de pragul de trei milioane de metri patrati. In total, in 2017 livrarile totale au cumulat peste 327.000 de metri patrati, nivel sernsibil egal cu anul 2016, cand au fost livrati 330.000 de metri patrati.

Costin Banica, JLL Romania, industrial, logistic, spatii industriale, spatii logistice

”Cererea a ajuns la 456.000 de metri patrati in primele noua luni din 2017, volum apropiat cu nivelul consemnat pentru intregul an 2016. Astfel, pentru finalul anului estimam la peste 470.000 de metri patrati volumul de spatii industriale tranzactionate. Vom remarca din nou principalele segmente ce au generat cerere in 2017, firmele de logistica (cu peste jumatate din cerere) si firme de productie (cu peste un sfert din suprafata totala inchiriata). Cei mai activi dezvoltatori in acest an au fost CTP, WDP, P3 si Logicor”, declara Costin Banica, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Costin Banica, JLL Romania: ”Piata va fi la fel de dinamica si in 2018”

Din perspectiva tranzactiilor de vanzare-cumparare de spatii logistice si industriale din 2017, acestea au reprezentat circa 15% din totalul de 610 milioane de euro inregistrate in primele noua luni ale anului trecut in toata piata de real estate. Valoarea totala a tranzactiilor de vanzare-cumparare inregistrata pe piata de real estate in primele noua luni din 2017 este cu aproape 44% mai mare decat cea din perioada similara din 2016, cand a fost atins nivelul de 423 de milioane de euro.

Preluarea Renault Warehouse Oarja de catre Globalworth pentru 42 milioane de euro a fost cea mai importanta tranzactie de pe segmentul industrial din 2017. CTP a cumparat doua proprietati industriale in Salonta si Ineu pentru 18 milioane de euro si o proprietate in Bucuresti- Chitila Logistic Park, tranzactie anuntata la nivelul de 17,3 milioane de euro. Costin Banica estimeaza ca, pentru tot anul 2017, ponderea segmentului industrial si logistic in total volum tranzctionat va fi de circa 20%.

”Piata va fi cel putin la fel de dinamica si in 2018 din punct de vedere al cererii si al dezvoltarilor noi, sentimentul privind investitiile fiind pozitiv, in ciuda masurilor legislative, in special din domeniul fiscal care au fost adoptate recent. Vedem o crestere a competitiei in conditiile in care anul acesta au mai intrat pe piata jucatori noi. In ceea ce priveste structura cererii, estimam ca firmele de logistica si cele de retail vor continua sa fie principalii jucatori pe piata inchirierilor, impulsionate de o performanta buna a economiei in acest an, favorizata de consum si cresterea veniturilor salariale”, spune Costin Banica, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Cand il intrebi care vor fi factorii care vor favoriza sau frana investitiile in sectorul spatiilor logistice si industriale, Costin Banica aduce in discutie coerenta si predictibilitatea legislativa, investitiile in infrastructura de toate tipurile, schemele de ajutor de stat acordate mai ales in zonele neacoperite de proiecte logistice si industriale.

”Un pericol l-ar putea constitui cresterea inflatiei si a ROBOR, cu efect asupra veniturilor populatiei si a puterii de cumparare. Consumul ar putea sa scada, astfel ca nevoia de extindere a logisticienilor si a retailerilor ar putea sa fie mai redusa”, spune Costin Banica, precizand ca pentru acest an sunt estimate livrari in suprafata de 120.000 de metri patrati, dar ca aceasta suprafata ar putea fi mult mai mare, avand in vedere ca, pe segementul industrial, durata de constructie a proiectelor este mult mai redusa decat in cazul unei cladiri de birouri sau a unui centru comercial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri