Segmentul de spatii logistice si industriale este pe o panta ascendenta incepind din 2015. In total, in 2017 livrarile totale au cumulat peste 327.000 de metri patrati, nivel sernsibil egal cu anul 2016, cand au fost livrati 330.000 de metri patrati. Lipsa infrastructurii, mediul fiscal mereu in schimbare, perioada foarte lunga de obtinere a avizelor si permiselor de constructie sunt doar cativa dintre factorii care ar putea frana aceasta ascensiune.

Jucatorii si consultantii din domeniul spatiilor logistice si industriale sunt de acord ca anul 2017 a fost unul foarte bun pentru acest sector al pietei imobiliare. Sanziana Pardhan, country head al P3 Romania, unul dintre principalii dezvoltatori si proprietari de spatii logistice si industriale, care a acordat un interviu pentru wall-street.ro, este de aceeasi parere.

”In mod evident anul 2017 a fost un an foarte bun pentru sectorul de spatii logistice si a fost un an bun si pentru noi. Suntem multumiti ca am livrat 65.000 de metri patrati in trei depozite, ca am reusit sa semnam contracte de prelungire cu partenerii nostri traditionali si ca am atras clienti noi in parc. Gradul de ocupare in P3 Bucharest Park este aproape de 100% si avem planuri sa ne extindem in continuare”, spune Sanziana Pardhan, country head al P3 Romania, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Planurile P3 Romania pentru acest an sunt concentrate spre cresterea in continuare a portofoliului din Romania, atat prin dezvoltarea parcului logistic existent, P3 Bucharest Park, cu un total de 370.000 de metri patrati in 14 depozite si unde compania a achizitionat inca 17 hectare de teren, cat si prin deschiderea a noi spatii atat in Bucuresti, cat si in vestul Romaniei. Aceste planuri nu duc insa lipsa de provocari.

Sanziana Pardhan, spatii logistice, spatii industriale, P3 Romania

”Bineinteles, principala provocare a sectorului nostru de spatii logistice este aceea a infrastructurii, unde lucrurile se misca inca intr-un ritm foarte lent. Atunci cand nu stii cu adevarat pe ce te poti baza ca infrastructura rutiera, este dificil si pentru noi si pentru clientii nostri sa luam decizii strategice pe termen mediu. O alta provocare este mediul fiscal mereu in schimbare, in fiecare an sunt modificari la Codul Fiscal si nu putem sa avem o predictibilitate asupra rezultatelor financiare, lucru care este privit negativ la nivel de grup si poate afecta apetitul pentru noi investitii in Romania. De asemenea, si din punct de vedere al procesului de autorizare avem o provocare; perioada de obtinere a avizelor si permiselor de constructie este foarte lunga si acest lucru ne incetineste ritmul de dezvoltare. Din perspectiva noastra, pentru ca activitatea P3 sa se desfasoare mult mai bine, consideram ca ar fi important sa avem o infrastructura bine pusa la punct, predictibilitate fiscala si un proces de autorizare si receptie a constructiilor mai rapid si fara lacunele actuale”, explica Sanziana Pardhan, country head P3 Romania.

Sanziana Pardhan este de parere ca piata de spatii logistice si industriale isi va continua cresterea si in 2018, exprimandu-si speranta ca ritmul va fi acelasi ca in 2017, pe fondul previziunilor favorabile de crestere a consumului si a economiei in general.

”Sunt insa multe elemente de risc care pot influenta negativ segmentul logistic, de la de confuzia si tensiunea din intreg cadrul politic, legislativ, economic si social pana la stabilitatea maroeconomica care a fost fragilizata de masurile fiscale luate in ultimul an si jumatate. Lipsa din ce in ce mai acuta a fortei de munca este un alt element care franeaza in mod direct si indirect ascensiunea pietei de spatii logistice”, spune Sanziana Pardhan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri