Societatea Akcent Development, controlata de catre Alin Niculae, patronul Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburanti din Romania, pregateste un nou proiect rezidential cu pana la 600 de apartamente in apropierea zonei Expozitiei din Capitala, pe un teren de 20.500 mp, cumparat anul trecut de la furnizorul de servicii pentru industria petroliera Prospectiuni.

Avizul prealabil de oportunitate arata ca "terenul destinat inteventiei masoara cca. 20.500 mp, iar conform PUG se afla intr-o zona A2A. Se apreciaza ca intreaga zona este in transformare si dezvoltare, dovada stand constructiile numeroase inalte, care ajung uneori, chiar in vecinatate, la gabarite P+14. Se doreste construirea unor locuinte colective P+9 cu un parter comercial, solutie care ar presupune un CUT de 3 si un POT de 50%". Proiectul a fost analizat in cadrul Sedintei Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a Primariei Municipiului Bucuresti, in data de 29 noiembrie 2017, potrivit site-ului Ordinului Arhitectilor din Romania.

Astfel, potrivit indicatorilor POT (Procent de ocupare al terenului) si CUT (Coeficient de utilizare al terenului) mentionati rezulta ca amprenta maxima a constructiei la sol ar urma sa fie de 10.250 mp (20.500 mp x 50%), iar suprafata construita 61.500 mp (20.500 mp x 3). Luand in calcul o suprafata medie de 100 de metri patrati pentru un apartament (inclusiv spatiile comune) rezulta ca dezvoltatorul poate construi pana la 600 de apartamente, la un nivel de P+5.

Dar, pentru a ajunge la un nivel de P+9, asa cum este mentionat in avizul prealabil de oportunitate, probabil ca dezvoltatorul va reduce POT la 30%.

Terenul situat in Strada Navigatiei, Nr. 2A, Sector 1 a apartinut pana in primavara anului trecut companiei Prospectiuni, denumita "Baza Chitila" in raportul de reorganizare intocmit de Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. Prospectiuni a intrat in insolventa in aprilie 2016.

"Ca efect al reducerii cererii de lucrari de achizitie date seismice, cauzate de criza de pe piata de petrol si gaze, activitatea Prospectiuni SA a fost grav afectata pe intreg parcursul anului 2016 si inceputul anului 2017. Aceasta lunga perioada de inactivitate a dus la o criza acuta de lichiditati pentru societate. Pentru acoperirea nevoii urgente de lichiditati, au fost cautate solutiile oportune, identificandu-se printre acestea si posibilitatea valorificarii unor active ce nu au mai fost necesare desfasurarii activitatii de baza.

Unul dintre activele identificate in urma respectivei analize, a fost terenul din strada Navigatiei Nr. 2A, in suprafata de 20.741,22 mp. Valoarea de piata estimata a acestei proprietati, prin raportul de evaluare din ianuarie 2017 intocmit de Cociobanu si Asociatii SRL - evaluatorul desemnat de Comitetul Creditorilor, a fost de 5.450.000 euro, iar valoarea de lichidare - 4.090.000 euro. Vanzarea a fost facuta la valoarea totala de 5.600.000 euro in urma procedurii de vanzare organizate de administratorul judiciar", se arata in raportul citat.

Oscar Downstream ar fi si beneficiarul proiectului de locuinte 21th Residence din sectorul 6 al Capitalei, dezvoltat de Pe­tre Niculae, prin intermediul companiei Pedro Company, care a mai construit si alte proiecte rezidentiale precum 19th Residence sau 20th Residence. Petre Niculae este, de asemenea, fost actionar la Oscar Downstream.

Citeste si: Romexpo vinde un teren de 15.000 mp in zona Expozitiei

Sursa foto: Pavel_D / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri