In acest an piata imobiliara va inregistra o crestere de 15-20% fata de anul 2017 a cererii de spatii de birouri, care va depasi pragul de 400.000 metri patrati iar cererea neta, din care sunt excluse renegocierile, va avea o pondere de peste 60% din cererea totala, apreciaza Mihai Paduroiu, head of advisory & transaction services, investor leasing, office, in cadrul CBRE, cea mai mare companie de consultanta imobiliara din piata locala. De asemenea, reprezentantul CBRE estimeaza ca in 2018 cererea noua de spatii de birouri, extinderea companiilor cu divizii noi si extinderea de spatiu vor avea 25% pondere din cererea totala.

"In ultimii trei ani, aceasta cerere noua s-a situat in intervalul 20-25% din total cerere iar acest an va marca cel mai probabil atingerea si depasirea bornei de 25%". Cat despre oferta, in acest an se vor livra peste 250.000 mp de spatii de birouri in mai multe proiecte imobiliare", spune Mihai Paduroiu (foto), iar printre acestea vor fi foarte multe cu o suprafata inchiriabila mai mare de 20.000 metri patrati, precum: Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, Campus 6, dezvoltat de Skanska, Business Garden Bucharest dezvoltat de Vastint Romania, prima faza a proiectului AFI Tech Park dezvoltat de Afi Europe, proiectul celor de S Immo, The Mark, dezvoltat in zona Buzesti sau Globalworth Campus, cladirea a doua dezvoltata de Globalworth.

Managerul CBRE estimeaza ca "aceste proiecte se vor livra cu o suprafata de minim 50% pre-inchiriate. Multe proiecte anuntate pentru 2018 s-au mutat pentru 2019, dat fiind ca dezvoltatorii au aliniat finalizarea proiectelor cu mutarea efectiva a chiriasilor". De altfel, "pentru anul 2018 estimam ca se va continua trendul consolidarilor si cel al pre-inchirierilor. De asemenea, sunt foarte multe cerinte de peste 5.000 metri patrati in piata, ale companiilor existente".

CBRE: Fiecare zona in care se dezvolta spatii de birouri are propria identitate

"Zona de nord Calea Floreasca - Barbu Vacarescu este o zona de birouri bine definita si faptul ca dezvoltatorii au luat decizia de a se indrepta si catre alte zone arata ca piata se dezvolta, ca oportunitatile de dezvoltare care apar sunt fructificate, pentru o crestere sanatoasa a economiei si a locurilor de munca. Fiecare zona in care se dezvolta spatii de birouri are propria identitate si se preteaza pentru un anumit tip de chirias", mai arata Mihai Paduroiu.

In opinia sa, Bucurestiul are in continuare mare nevoie de spatii de birouri nou livrate. "Noi credem ca pana la sfarsitul anului 2018, spatiile de birouri de clasa vor reprezenta mai mult de 50% din stocul modern de spatii de birouri".

In acelasi timp, "numarul tranzactiilor in cladiri de spatii de birouri de clasa A isi va mentine o pondere majora si in 2018 si va depasi 60%. Acest lucru este in stransa legatura cu numarul mare de cerinte din piata care isi vor indrepta cerintele catre proiecte de clasa A, livrate in ultimii 2 ani cu facilitati pentru angajati, localizate in zona usor accesibile, cu mix de retail care sa corespunda cerintelor lor. De asemenea, IT&C va ramane industria cea mai activa in tranzactii pe sgmentul de spatii de birouri si in anul 2018", conchide reprezentantul CBRE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri