Desi au recuperat o buna parte din declinul consemnat in perioada de recesiune economica, locuintele autohtone erau, in medie, cu 31,5% mai ieftine decat in urma cu 10 ani, la finele trimestrului patru din 2017, arata Imobiliare.ro.

Majorari mai accentuate de preturi in orasele mai mici

Majorari mai accentuate de preturi in orasele mai mici

Ultimul patrar din 2017 reflecta, chiar daca intr-o masura mai redusa fata de inceputul anului, aceasta tendinta generala de crestere: indicele preturilor solicitate pentru proprietatile rezidentiale a consemnat in perioada mentionata un avans de 1,9%. In spatele acestei cifre se ascunde o evolutie destul de neuniforma in Capitala fata de restul tarii, dar si in functie de sectorul de piata analizat.

Mai exact, apartamentele din Bucuresti s-au apreciat usor, cu doar 0,6%, in vreme ce, in restul tarii, pe acest segment a avut loc un avans de 3,3%. Foarte interesant este cursul preturilor caselor (si vilelor), care in Capitala s-au ieftinit cu 2,2%, dar in rest s-au apreciat cu 8,5%.

Pe segmentul apartamentelor, topul celor mai semnificative scumpiri consemnate in ultimul trimestru din 2017 este format in mod exclusiv din orase mai mici, unde si preturile sunt mai reduse: pe primul loc se situeaza Zalaul, cu un plus de 7%, urmat de Sfantu Gheorghe (+6,7%), Targu Jiu (+6,5%), Sibiu (+6,2%), Ramnicu Valcea (+6,1%) si Buzau (+5%). Pe de alta parte, acest tip de locuinte s-au ieftinit in trei resedinte de judet, respectiv Suceava (-3,5%), Miercurea-Ciuc (-1,8%) si Giurgiu (-0,3%); cresteri reduse, de sub 1%, au avut loc in Bacau (+0,7%), Alexandria (+0,7%) si Timisoara (+0,9%).

Sursa foto: ah_fotobox / Shutterstock

Crestere anuala record in Cluj-Napoca

Crestere anuala record in Cluj-Napoca

Raportat la anul anterior, capitala Transilvaniei se distinge prin cresterea-record fata de trimestrul al patrulea din 2016, respectiv 18,9%; acest salt poate fi pus pe seama cererii ridicate de locuinte din partea investitorilor de pe piata locala si, in mod implicit, a numeroaselor achizitii cu bani gheata derulate de acestia.

La polul opus, cel mai mic avans anual al preturilor apartamentelor, respectiv 7,7%, a fost consemnat in Capitala - precautia mai accentuata a vanzatorilor bucuresteni poate fi explicata prin faptul ca cel mai mare oras al tarii a fost, in trecut, cel mai afectat atat de scumpirile din perioada de boom, cat si de ieftinirile din timpul recesiunii.

In celelalte mari centre regionale, preturile solicitate de catre vanzatori sunt, comparativ cu ultimul trimestru din 2016, mai mari cu 8,6% (in Iasi), cu 9,4% (in Timisoara si Brasov) si, respectiv, cu 11,3% (in Constanta).

Sursa foto: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Cele mai scumpe vs. cele mai ieftine apartamente

Cele mai scumpe vs. cele mai ieftine apartamente

In momentul de fata, cele mai scumpe locuinte se gasesc, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, in marile centre regionale deja mentionate: Cluj-Napoca (1.460 de euro pe mp util), Bucuresti (1.250 de euro pe mp util), Timisoara (1.120 de euro pe mp util), Constanta (1.070 de euro pe mp util) si Brasov (1.000 euro pe mp util).

Acestora cinci, in care valoarea medie de listare pentru un apartament este de peste 1.000 de euro pe metru patrat util, li se adauga si Craiova, unde o asemenea unitate locativa poate fi achizitionata cu 1.050 de euro pe metru patrat util. Lista oraselor cu cele mai scumpe apartamente este completata de Iasi, unde asteptarile vanzatorilor raman sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat – la 950 de euro pe metru patrat, mai exact.

Pe de alta parte, clasamentul oraselor cu cele mai accesibile locuinte din Romania a ramas, in esenta, neschimbat fata de trimestrul anterior (cu o singura exceptie, in toate aceste resedinte de judet au fost consemnate scumpiri in ultimul sfert al anului). In fruntea acestuia se afla orasele Resita si Giurgiu (cu o medie de 460 de euro pe metru patrat util), apoi Drobeta Turnu-Severin (530 de euro pe metru patrat util), Alexandria (540 de euro pe metru patrat util), Targoviste (570 de euro pe metru patrat util) si Calarasi (580 de euro pe metru patrat util).

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock

Sursa foto: mukphoto / Shutterstock