In 2018, preturile locuintelor noi vor avea cel mai probabil o crestere moderata, avand in vedere stocul de apartamente ce urmeaza sa fie livrat si situatia incerta a creditarii bancare, apreciaza Mihai Dumitrescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Crosspoint. "Cred ca va avea loc mai mult o stabilizare a preturilor, poate anumite corectii in cateva zone. Suntem de parere ca aceste cresteri de pret se vor resimti in segmentul upper-medium, adresate cumparatorilor cu venituri peste 6.000 lei".

"Se contureaza in ultimii ani un nou segment al cererii, in oglinda cu segmentul birourilor, unde cererea neta (net take-up) provine in principal din sectoarele IT & Telecom, servicii profesionale si financiare, care stau in chirie sau au deja o locuinta, insa doresc sa faca un upgrade. Aceasta categorie precum si liber profesionistii, sunt axati pe cariera, au timp liber limitat si au devenit atenti la calitate, gradul de confort, compartimentari, suprafata utila mai mare, varsta cladirii. Acestia opteaza pentru un amplasament bun, in zonele semi-centrale, cu acces la mijloacele de transport in comun si in proximitatea zonelor de afaceri consacrate ori noi, cu toate facilitatile la indemana, in scop locativ, si nu al inchirierii. In consecinta, marii dezvoltatori si investorii cauta terenuri si oportunitati de dezvoltare in zone mai bune, fata de cele limitrofe", a declarat Mihai Dumitrescu (foto).

De altfel, anul trecut, spune managerul Crosspoint, a fost remarcat un apetit crescut in randul persoanelor interesate in a achizitiona locuinte de lux comparativ cu perioada 2009-2015. "Consideram ca trendul se va mentine si pentru anul acesta, odata cu noile proiecte care se vor livra si care acum sunt in diverse stadii de construire sau de autorizare. Pretul mediu in cazul proprietatilor de lux este in prezent de cca 2.800 euro/mp, comparativ cu 3.500 euro/mp in 2007".

In opinia sa, "cresterea Robor, implicit a dobanzilor la credite, au determinat o diminuare a volumului de vanzari de locuinte in 2017. De asemenea, datele publicate de INS indica o scadere a numarului de autorizatii emise in zonele protejate ale centrului Bucurestiului, iar acest fapt s-a reflectat, totodata, in cresterea preturilor acestor imobile".

Principalul factor in stabilirea pretului unei locuinte il reprezinta in continuare zona, potrivit Crosspoint: accesibilitatea la mijloacele de transport in comun, in special metroul si existenta serviciilor, a facilitatilor si a infrastructurii functionale (centre comerciale, banci, farmacii, piata agro-alimentara, centre de sport, scoli, zone verzi, de agrement). Un alt factor deloc de neglijat in stabilirea pretului il reprezinta locul de parcare. Cumpararea unui apartament fara loc de parcare nu va mai constitui o optiune, avand in vedere lipsa parcarilor.

Mihai Dumitrescu adauga ca "a existat in 2017 si va exista in continuare o lipsa acuta a fortei de munca calificata in constructii, fapt care genereaza intarzieri in livrarea proiectelor, penalitati si costuri suplimentare pentru dezvoltatori". De asemenea, "cresterea pretului de achizitie a terenurilor, ca rezultat al interesului crescut manifestat de dezvoltatori pentru noi zone de dezvoltare precum centru-nord (Herastrau, Expozitiei, Politehnica-Grozavesti, Timpuri Noi), atat pentru dezvoltari de birouri cat si pentru proiecte mixte (care au o componenta de birouri si/retail si rezidential), poate constitui premize de crestere a preturilor pe segmentul rezidential".

Crosspoint: Proiectele rezidentiale de tip boutique castiga teren

"Se remarca o tranzitie a preferintelor catre proiectele rezidentiale de tip boutique, cu un numar redus de apartamente, in zone foarte bune, centru si nord, cu design si finisaje deosebite. In 2018, vor fi favorizate cladirile cu inaltime de maxim cinci etaje si lumina naturala pe mai multe laturi. Acest lucru este consecinta adaptarii dezvoltatorilor la cerintele consumatorilor si factorii psihologici legati de riscul seismic, functionalitatea lifturilor ori un numar mai redus de vecini, care in cazul proiectelor mari se ridica la sute de familii. Cumparatorii vor pune accent si pe liniste, pe traficul din zona. Un punct de diferentiere il constituie locatiile retrase versus cele in proximitatea carora circula tramvaie sau care au magazine la parter", spune Mihai Dumitrescu.

Astfel, in opinia sa, in ultimii ani, consumatorul a devenit "un cumparator tot mai avizat si documentat", fiind "un pas important in viata oricarei persoane si o decizie pe termen lung. Cumparatorii prefera sa cumpere locuinte care sa le ofere avantaje si calitate pe termen lung, fiind o investitie semnificativa, in functie de segment".

De aceea, managerul Crosspoint considera ca "dezvoltatorii trebuie sa acorde mai multa grija pentru detalii, la compartimentari, fatade, consumuri, sa angajeze constructori si arhitecti premiati. Tot mai multi dezvoltatori au remarcat pe parcurs ca o cladire care beneficiaza de semnatura unui arhitect de renume poate obtine o crestere considerabila a preturilor apartamentelor fata de una care nu detine acest avantaj, ca si garantie a calitatii si functionalitatii viitoarei cladiri, strans corelata cu designul apartamentelor si al spatiilor interioare, care se va reflecta si in cheltuielile de mentenanta la nivelul cumparatorilor, in cazul unei cladiri de calitate necorespunzatoare".

Citeste si:

    Compania a castigat in 2017 oportunitatea de a deveni agentia exclusiva de consultanta pentru dezvoltatorii a sase proiecte premium si un numar total de 184 de apartamente high-end, situate in cele mai cautate zone din Bucuresti in prezent, in centrul si nord:

    • Mojo Design Apartments - 56 de apartamente (Bd. Ferdinand); in constructie, estimate pentru livrare - decembrie 2018; pret/mp: 1.350 euro
    • Victoriei Residence - 28 de apartamente (Central-Piata Victoriei); lucrari neincepute; estimate a fi livrat martie 2019; pret/mp de la 1.378 euro
    • The Mansion Lake View Residence - 7 apartamente (Nord- Floreasca); in constructie, estimat pentru livrare in noiembrie 2018; pret/mp 2.000 euro
    • La Gloire Pipera - 31 de apartamente (Nord-Pipera); in constructie, estimate spre livrare in toamna 2018; pret de la 81.999 Euro +TVA
    • Premio - 32 apartamente (Centru-Romana) - dezvoltate de Nusco Imobiliara; finalizat septembrie 2017; pret/mp: 1.850 euro
    • Herastrau Residence - 30 de apartamente (Nord-Herastrau); finalizat 2005
    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri