In 2018 vom vedea primele livrari ale proiectelor de noua generatie, aparute dupa criza, construite calitativ si cu un bun amplasament care va concurentia - ca zona - segmentul vechi, inca supraevaluat - pentru ca are stoc si pentru ca are locatie, apeciaza Andreea Comsa, CEO Premier Estate Management.

"Faptul ca procedurile de obtinere a avizelor de constructie si receptie devin mai pretentioase este un lucru bun pentru ca in ultimii ani, din dorinta de a vinde pe pret, s-a construit si prost. Totusi, e anormal ca un apartament sa coste cat o masina premium-high. Speram ca noile prevederi sa reduca spre 0 surprizele negative, povestile demne de filme horror pe care, din pacate, anumiti cumparatori setati exclusiv pe pret le traiesc", spune Andreea Comsa (foto).

Totodata, "din punct de vedere a fiscalitatii, asteptarea oamenilor din breasla este reanalizarea pragului de 450.000 de lei pentru aplicarea TVA 5%, prag care in Bucuresti dar si in marea majoritatea a marilor orase este insuficient - data fiind evolutia cursului - pentru a achizitiona un apartament cu trei camere".

Andreea Comsa: Suntem inca departe de a vorbi de o supraoferta de locuinte

"Cererea este ridicata fata de anii trecuti, iar stoc nu mai exista, vorbim in prezent de rezervari pentru locuinte ce vor fi livrate chiar si peste o perioada de 12 luni. Vorbim de asemenea de un segment vechi inca supraevaluat - pentru ca are stoc si pentru ca are locatie. Din acest punct de vedere nu vad niciun risc in ceea ce priveste evolutia preturilor apartamentelor, in conditii de stabilitate economica si legislativa", mai spune managerul Premier Estate Management.

Ea adauga ca, intr-adevar, piata imobiliara este legata de macroeconomie, in eventualitatea unui blocaj financiar bineinteles ca si investitiile in rezidential vor avea de suferit.

Totusi, "acest scenariu este insa putin probabil, performantele economice se afla pe o panta ascendenta. In conditiile unei stabilitati macroeconomice sau chiar cresteri, conform previziunilor institutiilor abilitate, piata imobiliara din Romania nu risca sa traverseze o criza intr-un orizont de timp apropiat. Nu avem nici investitiile specualtive din 2006-2007, nici cresteri de preturi care sa se apropie de acea perioada, nici macar stocul de locuinte de atunci", conchide Andreea Comsa.

Premier Estate Management reprezinta una dintre cele mai importante companiii de consultanta imobiliara din piata locala, cu un portofoliu de mii de locuinte in mai multe ansambluri rezidentiale din Romania, precum: Pallady Towers, Asmita Gardens, Ibiza Sol Residence sau 49Gafencu Residence. Serviciile companiei includ atat vanzari si inchirieri de locuinte, leasing comercial si investitii, cat si consultanta, evaluari property & facility management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri