Anul trecut, pe piata bucuresteana au fost livrati aproximativ 140.000 de metri patrati de spatii de birouri, dar cererea a depasit nivelul livrarilor motiv pentru care o buna parte din cladirile finalizate - Globalworth Campus, The Bridge faza 1 sau Aviatorilor 8 – au fost inchiriate integral, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox, al carui departament office, condus de Madalina Cojocaru, a intermediat tranzactii de inchiriere pentru 70.000 de metri patrati, printre cele mai importante tranzactii aflandu-se inchirierea a 10.000 de metri patrati in Orhideea Towers de catre compania Bit Defender.

Suprafata tranzactionata de spatii de birouri a fost, anul trecut, de 335.000 de metri patrati. Absorbtia neta (net take-up) a reprezentat 74% din total si a fost impartita astfel: relocari in cladiri de clasa A si B – 37%, operatiuni noi – 27%, relocari din cladiri vechi – 20%, extinderi – 16%. Cele mai multe livrari au avut loc, in 2017, in polul office Vest (17%), urmat de Centru (12%) si Pipera (11%). Activitatea de pre-inchiriere s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ 90.000 de metri patrati, cu 5% mai mult fata de 2016, iar zona Vest a fost cea mai ceruta din aceasta perspectiva. Renegocierile si reinnoirile de contracte au atins nivelul de 90.000 de metri patrati, iar zona Nord a reprezentat aproximativ 40% din volumul total. Cei mai activi chiriasi, care au generat 46% din absorbtia neta, au provenit, anul trecut, din sectorul tehnologiei si telecomunicatiilor, in timp ce companiile din domeniul financiar au generat 17% din net take-up, pe locul al treilea situandu-se serviciile profesionale, cu 14%.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont