Sunt voci in piata imobiliara, mai mult sau mai putin avizate, care apar in presa si subliniaza ca exista clar anumite semne cu privire la o noua criza. Trebuie insa se ne uitam pe cifre si la situatia generala pentru a trage o concluzie care ar putea avea un impact negativ asupra celor care voi sa isi cumpere o locuinta. De altfel, cautatul si cumparatul unui imobil poate fi o experienta traumatizanta. Mai mult, daca il mai iei si pe credit poate sa te afecteze pe urmatorii cativa ani din punct de vedere financiar, a spus Anca Bidian, CEO, Kiwi Finance.

"Intrebarea momentului este daca ne aflam deja sau nu intr-o bula imobiliara ori daca a inceput sa se formeze una. Eu cred ca piata s-a segmentat destul de mult din punct de vedere al clientilor in ultimii ani, iar acum cautarile pornesc de la nevoile curente, nu doar din dorinta de a arata altora ca dispui de avutie. De asemenea, pretul nu mai constituie primul criteriu in decizia de achizitie a unei locuinte. Ca urmare, piata imobiliara incepe sa se contureze dupa niste criterii coerente, in contextul in care a fost relativ haotica inainte si imediat dupa 2008", a apreciazat Anca Bidian (foto).

Declaratiile au fost relizate la evenimentul Real Estate Meetup, dedicat industriei imobiliare, organizat de Storia.ro si Kiwi Finance.

Managerul Kiwi Finance a subliniat, totodata, ca piata imobiliara dispune in continuare de un potential urias, in conditiile in care un raport al grupului financiar Erste din 2011 arata ca numarul de locuinte la 1.000 de locuitori era de 374, comparativ cu nivelul UE 15 de atunci de 450. Potrivit raportului citat, numarul necesar de apartamente pentru a atinge nivelul EU 15 era de 1.646.084 de unitati locative, iar perioada in care Romania va putea atinge nivelul UE 15 in ritmul actual era de 39 de ani.

Ce se intampla cu piata imobiliara ?

"Avem un indicator specific la care ne uitam: indicele de accesibilitate pentru un apartamente cu doua camere, indicator care constituie raportul dintre pretul unei locuinte pe metru patrat si salariul mediu lunar. Pretul pe metru patrat il luam din diversi indici imobiliari comunicati si il comparam si cu pretul tranzactiilor pe care noi le avem in portofoliu, pentru a afla marja de negociere care a devenit din ce in ce mai mica in ultimii ani", a spus Anca Bidian.

"Indicele de accesibilitate trebuie sa se afle intre 2 si 3 pentru a vorbi despre o piata imobiliara stabila, ceea ce s-a intamplat si in 2017. Acest lucru inseamna ca locuitorii tarii respective la salariul curent isi pot cumpara o locuinta pe masura nevoilor. Peste nivelul 3, primele semne al unei crize isi fac simtita prezenta. Sub nivelul 2 inseamna ca nu este interes pe piata, desi preturile si salariile sunt bune. Ca atare, nici investitiile nu sunt efervescente pe piata imobiliara", a mai spus managerul Kiwi Finance.

Ea adauga, de asemenea, ca un alt semn care evidentiaza stabilitatea pietei imobiliare, in aceasta perioada, este dat de evolutia aproape similara intre pretul mediu pe metru patrat si nivelul salariului mediu, comparativ cu 2008.

"Daca privim la tabel, perioada de amortizare a investitiei de 15 ani este una extrem atractiva pentru investitori. Piata imobiliara din Romania este una atractiva si investitionala. In 2008, intr-o perioada speculativa, ajunsesem la 21 de ani. Aceasta este diferenta dintre o bula imobiliara si o crestere sustenabila in piata imobiliara", a incheiat Anca Bidian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri