Dezvoltatorii de spatii logistice si industriale vor livra in acest an, in Bucuresti, peste 300.000 de metri patrati, mai mult de jumatate din totalul anuntat pentru 2018. Timisoara dispare din topul oraselor cu cele mai mari livrari de spatii logistice si industriale in 2018, clasamentul fiind completat de Cluj-Napoca, Sibiu si Oradea. Anul trecut, stocul total de spatii logistice din Romania a depasit pragul de trei milioane de metri patrati, potrivit unui raport de piata realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Echinox.

Pe parcursul anului trecut, a fost livrata o suprafata totala de peste 450.000 de metri patrati de spatii industriale si logistice, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Echinox. Bucurestiul a atras circa 65% din volumul finalizat in 2017, iar pe pozitiile urmatoare s-au situat Timisoara, cu 20% si Cluj-Napoca, cu 10%. In 2018, estimarile Cushman&Wakefield Echinox arata ca pe piata vor fi livrati, in 2018, inca 500.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, iar Bucuresti va fi si in acest an orasul cu cea mai mare suprafata noua, de peste 300.000 de metri patrati. De notat este ca Timisoara pare sa intre, in acest an, intr-un con de umbra pe segmentul spatiilor logistice si industriale.

Dintre pietele regionale, Cluj-Napoca va atrage 10% din volumul total de livrari din acest an, Sibiu – 10%, iar Oradea – 7%. Bucurestiul conduce si in privinta cererii, cu 43% din totalul tranzactiilor de inchirere de spatii logistice din 2017 si este urmat de Timisoara, cu 15% din absorbtia neta (net take-up), Pitesti – 14% si Cluj – 8%. La sfarsitul lui 2017, cererea pentru spatii industriale si logistice a ajuns, la nivel national, la 515.000 de metri patrati tranzactionati. Anul trecut, cele mai active companii din perspectiva inchirierii de spatii logistice si industriale au provenit din logistica si distributie (55%) si retail (13%).

Spatii logistice si industriale: Planuri pentru 2018

Panta ascendenta pe care se afla sectorul spatiilor industriale si logistice reiese si din anunturile si planurile principalilor jucatori din domeniu. La nivelul întregului sau portofoliu national, CTP, care anul trecut a livrat o suprafata de 100.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, are planificata în 2018 o extindere de minimum 300.000 mp concentrându-se masiv pe zona capitalei, unde detine trei parcuri logistice a caror suprafata cumulata va atinge 680.000 mp, pâna la finele lui 2018, potrivit estimarilor CTP.

spatii logistice bucuresti, spatii logistice, spatii industriale, CTP, CTPark Bucharest

La nivelul pietelor regionale, in acest an, CTP va finaliza dezvoltarile incepute in 2017 in parcurile sale localizate in apropiere de Cluj-Napoca si de Timisoara, si va continua dezvoltarea parcului logistic de langa Pitesti. Cei aproximativ 70.000 de metri patrati care vor fi livrati anul acesta de catre CTP se impart astfel: in CTPark Cluj II, parcul logistic situat in localitatea Floresti, vor fi finalizate trei depozite, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, in Q2 2018; in CTPark Timisoara II, proprietate aflata in apropierea Aeroportului International Timisoara, va fi terminata o cladire de aproximativ 9.000 mp GLA, in Q2 2018; iar in CTPark Pitesti, parcul localizat la 10 kilometri de Pitesti, in intervalul Q1-Q2 2018, se vor finaliza doua cladiri cu o suprafata inchiriabila totala de 30.000 mp.

Anul trecut, in Romania, P3 a livrat trei noi depozite cu un total de 65.000 de metri patrati in parcul P3 Bucharest. In 2017, compania a finalizat achizitia a peste 17 hectare de teren aditional langa parcul P3 Bucharest, cu intentia de a dezvolta parcul la 500.000 de metri patrati de spatii logistice langa Bucuresti in urmatorii doi ani. P3 are, in acest moment, un total de 370.000 de metri patrati de spatii logistice in 14 depozite in parcul P3 Bucharest.

spatii logistice bucuresti, spatii logistice, spatii industriale, P3. P3 Bucharest Park

Chiriile pentru spatii logistice au ramas stabile in prima jumatate a anului trecut, potrivit analizei realizate de Cushman&Wakefield Echinox. Chiriile ”prime” pentru spatiile logistice si industriale de clasa A sunt cuprinse intre 3,75 si 4,25 euro/mp/luna. Pentru depozitele de sub 5.000 de metri patrati, nivelul chiriei poate depasi 4,25 euro/mp/luna. La chirie se mai adauga o taxa pentru servicii – cuprinde impozitul pe proprietate, asigurare, paza exterioara, mentenanta tehnica si amenajarea spatiilor exterioare ale parcurilor logistice –, care este cuprinsa intre 0,6 si 0,9 euro/mp/luna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri