Sunt foarte multe proiecte de locuinte noi anuntate si exista o crestere a calitatii unitatilor locative, datorata concurentei din piata intre dezvoltatorii rezidentiale pentru atragerea clientilor, care exista si care nu poate decat sa fie spre avantajul cumparatorului final, apreciaza Bogdan Ivan, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis.

"Riscul unei crize imobiliare asa cum a fost cea anterioara este destul de scazut. Atunci era vizibil efectul speculativ. Acum discutam despre nevoi fundamentale ale celor care isi cauta o locuinta noua. Sunt cateva motive pentru care nu cred intr-o criza imobiliara, cu exceptia situatiei in care nu ne-o vom crea singuri, pentru ca exista aceasta tendinta nationala de a strica lucrurile care functioneaza", spune Bogdan Ivan (foto).

In opinia sa, motivul principal este legat de cererea de locuinte noi, generata de nevoi reale, precum urbanizarea. Al doilea motiv ar fi legat de profilul clientului, tanar sau o familie tanara la inceputul carierei profesionale si care isi achizitioneaza prima locuinta pentru sine sau familia sa.

"Daca am aflat ceva din criza precedenta este ca atunci cand a fost vorba de casa in care locuiesc, romanii au facut orice le-a fost posibil sa achite si sa plateasca creditul bancar. Sunt cateva ancore foarte puternice care nu au legatura cu ceea ce s-a intamplat in trecut. Pe de alta parte creditele care se acorda acum sunt pentru locuinte nu pentru achizitia de terenuri sau alte investitii fara legatura cu nevoile fundamentale", mai spune Bogdan Ivan.

Potrivit estimarilor Urbanis, piata imobiliara in anul 2018 incepe in acelasi trend pozitiv ca si in anii precedenti. "Exista o cerere constanta si sanatoasa in piata pentru locuinte noi din partea cumparatorilor. Anul acesta sunt anuntate foarte multe proiecte imobiliare in toate zonele tarii cu o preponderenta certa spre zona polilor urbani: Bucuresti-Ilfov, Cluj, Timisoara si orasele mari".

De altfel, "este clara aparitia unui fenomen natural, despre care am tot vorbit in ultima perioada si anume un fenomen de urbanizare, care conduce la o cerere de locuinte noi in orasele mari din Romania, in special din partea tinerilor care au o flexibilitate a relocarii mult mai mare. Prin urmare, perspectivele sunt bune atat pentru dezvoltatorii imobiliari cat si pentru cumparatori care vor avea posibilitatea sa-si aleaga casa dorita dintr-o oferta mult mai variata si mai matura", spune Bogdan Ivan.

In privinta provocarilor, "raman cateva probleme importante: modul cum se va derula programul Prima Casa in anul 2018 si modul de alocare al fondurilor, incertitudinea legislativa si fiscala se mentine la cote ridicate si impiedica o dezvoltare si mai rapida a pietei imobiliare", mai spune acesta.

Urbanis: Ne-ar fi bucurat sa avem un ROBOR macar stabil

"Date fiind ultimele modificari in plan financiar, legate de cresterea ROBOR si cresterea cursului valutar, este destul de greu de estimat daca apetitul va ramane acelasi pentru achizitia de locuinte, pentru ca aceste modificari au efect imediat asupra pietei. In privinta pretului, ne asteptam la cresteri generate de avansul costurilor cu materiile prime si a majorarii salariilor celor care lucreaza in industria de constructii, unde exista un deficit destul de mare de forta de munca", arata Bogdan Ivan.

De asemenea, reprezentantul Urbanis adauga ca efectul cresterii ROBOR a produs deja un efect de recul la finalul anului trecut, care a inceput sa se diminueze semnificativ la inceputul acestui an.

"Exista in continuare posibilitatea achizitionarii prin credite in moneda euro, unde EURIBOR este mult mai putin predispus la modificari. Noi nu putem sa recomandam un anumit tip de credit, dar ne-ar fi bucurat sa avem un ROBOR macar stabil, daca nu este posibil unul mai diminuat. Aici BNR cred ca poate furniza mai multe informatii pentru ca face parte din politica sa", conchide Bogdan Ivan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri