Ponderea cea mai ridicata a cererii din piata de spatii de birouri noi se muta treptat catre zonele noi in care sunt anuntate cladiri, iar cel mai bun exemplu este ING Bank, care a deschis zona Expozitiei / Poligrafiei, unde a semnat apoi si PwC, potrivit unui raport la companiei de consultanta imobiliara CBRE. Pentru acest an sunt asteptate inca 11 proiecte de cladiri de spatii de birouri in suprafata totala de peste 200.000 mp. Dintre acestea, o pondere de 57% sunt vor fi construite in zona de Vest a Capitalei, 18% in Centru, 12% in CBD si 13% in Pipera.

"Putem sa estimam ca urmeaza o cerere record in zona Expozitiei / Poligrafiei, dat fiind ca aici sunt anuntate patru proiecte care vor atrage peste 16.000 de angajati pana in 2020. Astfel, orasul se dezvolta in toate zonele de business", spune Alina Calciu (foto), head of advisory & transaction services, occupiers, office, CBRE. Ponderea pre-inchirierilor a fost semnificativa in 2017, aproximativ 22% din cererea totala fiind reprezentata de tranzactiile de acest tip, cea mai mare tranzactie fiind ING Bank, consolidare in Expo Business Park de 19.000 de mp, tranzactie reprezentata de CBRE.

In 2017, companiile au avut cereri de inchiriere pe suprafete mai mari de 5.000 de mp iar CBRE a intermediat cinci astfel de tranzactii, peste 60% din suprafata tranzactionata de companie fiind mai mare de 1.000 mp. In afara de Timpuri Noi Square, CBRE estimeaza ca in urmatorii ani vor urma din ce in mai multe proiecte de birouri si in zona de Centru Sud si Sud. In prezent, stocul modern de spatii de birouri este sub 100.000 mp in aceasta zona.

CBRE oferta spatii de birouri

Per ansamblu, stocul modern de spatii de birouri din Capitala a atins pragul de 2,76 milioane mp, din care 1.29 milioane mp in cladiri de clasa A si 1,47 milioane mp in cladiri de clasa B. Cele mai mari proiecte de birouri finalizate in 2017, care insumeaza aproximativ 100.000 mp, sunt Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint si The Bridge (Forte Partners) in zona Grozavesti, respectiv Globalworth Campus - cladirea A, dezvoltat de Globalworth.

Tot in 2017 s-a mai finalizat proiectul Aviatorilor 8A, din Piata Victoriei, dezvoltat de NEPI, inchiriat 100% de GE si Fitbit. In total, in 2017 s-au finalizat peste 120.000 de mp de spatii de birouri in Bucuresti.

CBRE stocul de spatii de birouri

Cele mai mari proiecte anuntate pentru anul 2018 sunt Campus 6, dezvoltat de Skanska, Orhideea Towers (CA Immo), Globalworth Campus – cladirea B, The Mark, dezvoltat de S Immo, AFI Tech Park – cladirea A, dezvoltat de AFI Europe, The Light (River Development), Unirii View (C&I), cladirea a doua din faza II a proiectului Sema Parc, dezvoltat de River Development si Day Tower (Day Group). Pentru 2019 si anul 2020 sunt estimate proiecte care depasesc pragul de 600.000 de mp.

Datele CBRE mai indica faptul ca 20% din suprafata totala de spatii de birouri estimata a fi livrata pentru 2019 este pre-inchiriata. Atunci vor fi livrate proiectele Business Garden Bucharest, dezvoltat Vastint Romania, Timpuri Noi Square - a treia cladire, dezvoltata de asemenea de Vastint Romania, Equilibrium - prima cladire, dezvoltat de Skanska, The Bridge, cladirea a doua, dezvoltat de Forte Partners, Oregon Park - cladirea C si Expo Business Park, dezvoltate de Portland Trust.

Rata de neocupare este de 9%, in scadere de 0.9% fata de trimestrul al treilea din 2017 si de 2.7% fata de trimestrul al patrulea din 2016. Cea mai mica rata de neocupare in Bucuresti este in zona de Nord cu 5%, urmare a cresterii numarului de tranzactii in aceasta zona. Pentru cladirile de clasa A, rata de neocupare este de 5%, aproximativ la jumatate fata de rata de neocupare a cladirilor de clasa B, respectiv12.5%. Chiria prime si randamentul cladirilor de birouri au ramas constante in 2017, la nivelurile de 18.5 euro/mp si respectiv 7.5%.

Sursa foto: Google Maps

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri