O pondere de 15% dintre arhitecti avertizeaza ca beneficiarii si antreprenorii le-au respectat prea putin recomandarile (in proportie de sub 40%), potrivit unui studiu realizat IBC Focus, prin monitorizarea santierelor active din Romania in 2017. Ca urmare, aceasta practica poate genera probleme in sectorul constructiilor, care ar rezulta in timp la descoperirea mai multor nereguli la structurile construite, arata arhitectii.

In 2017, in Romania, conform datelor IBC Focus, au fost monitorizate aproximativ 29.000 de proiecte de constructii la nivel national, iar domeniile in care au fost identificate cele mai multe investitii au fost rezidentialul, constructiile publice si sectorul industrial.

Arhitectii sunt optimisti si in ceea ce priveste evolutia pietei de constructii din Romania, 43% estimand ca 2018 va fi un an in crestere pentru acest sector, in timp ce doar 18% cred va puncta o scadere. Departe de pronosticuri se mentin 39% din respondenti, care cred ca lucrurile nu vor evolua in nici o directie in 2018, ci vor ramane exact la fel.

Principalele probleme cu care se confrunta piata de constructii din Romania sunt legate de lipsa de personal calificat si necalificat (dificultatea procesului de recrutare i-a pus pe 52% dintre constructori in situatia ingrata de a refuza lucrari din lipsa de personal), lipsa fondurilor, lipsa investitiilor guvernamentale, birocratia si incasarile intarziate, la care se adauga, potrivit arhitectilor, masura in care sunt respectate specificatiile si recomandarile din caietele de sarcini de catre constructori.

Astfel, doar 33% dintre arhitecti considera ca specificatiile si recomandarile din caietele de sarcini sunt respectate in proportie de peste 80%, iar 36% dintre arhitecti, implicati in lucrarile de constructii de anul trecut, apreciaza ca doar 60% sunt respectate, desi rolul unui arhitect este indiscutabil important in demersul realizarii unei lucrari.

Constructiile de locuinte, motorul arhitecturii din Romania

Raportat la tipurile de cladiri proiectate, motorul arhitecturii din Romania ramane piata rezidentiala. Aproape o treime (32%) din lucrarile arhitectilor reprezinta locuinte individuale si o pondere de 11% sunt ansambluri rezidentiale private. Cu toate acestea, arhitectii romani dispun de un interes tot mai crescut in proiectarea cladirilor de spatii de birouri (12%), precum si pentru constructiile industriale (10%).

In ceea ce priveste celelalte domenii (cladiri publice, educatie, relaxare, retail s.a.m.d.), ponderile individuale sunt evidentiate in graficul urmator:

Cu toate ca valoarea pietei de arhitectura din Romania este una insemnata, avem o piata subdimensionata ca numar de profesionisti - sub un arhitect la mia de locuitori, iar castigurile acestora se situeaza mult sub media europeana. Concret un arhitect din Romania castiga in medie putin peste 15.000 euro pe an, in timp ce la nivel europeana media este de 32.000 euro.

Clasamentul firmelor de arhitectura din Romania pentru anul 2017 este condus de Multinvest, cu o cifra de afaceri de 21,86 mil. lei, urmata de Asco Constructii, cu un afaceri de 12,98 mil. lei si WSP Rromania Enhineering, cu afaceri de 12,38 mil. lei, potrivit IBC Focus.

Sursa foto: yuttana Contributor Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri