700 de milioane de euro din totalul de un miliard de euro ce se prefigureaza a fi investit in dezvoltari imobiliare in noul hub metropolitan din zona Barbu Vacarescu – Pipera din nordul Capitalei vor merge in proiecte de avengura de birouri, retail, rezidential si hoteluri, potrivit unei analize a Bucharest Real Estate Club. Alte 300 de milioane de euro vor merge in constructia Spitalului Metropolitan, o investitie publica aprobata recent de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si care ar urma sa fie construit in locul unei foste baze RATB. Dezvoltatorii deja prezenti in zona au atras insa recent atentia asupra problemelor cauzate in zona de lipsa unei infrastructuri rutiere bine dezvoltate.

Zona Calea Floreasca-Bd. Barbu Vacarescu, impreuna cu hub-ul office adiacent, edificat in zona bulevardului Dimitrie Pompeiu, a devenit, de-a lungul ultimului deceniu, principalul centru de business al Bucurestiului, avand, in prezent, proiecte imobiliare ce totalizeaza peste un milion de metri patrati de spatii de birouri functionale. Dezvoltarea zonei nu se va opri aici, potrivit unei analize realizate de Bucharest Real Estate Club, desi unii dezvoltatori imobiliari care au edificat proiecte imobiliare in zona se orienteaza in prezent spre alte zone ale Capitalei, cum ar fi polul Centru-Vest.

Zona de nord a Capitalei va atrage, in urmatorii ani, noi investitii estimate la aproximativ un miliard de euro in proiecte imobiliare de avengura de birouri, retail, rezidential si hoteluri, la care se adauga investitia publica intr-un nou spital, recent aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Dimitrie Pompeiu, Barbu Vacarescu, proiecte imobiliare, dezvoltator imobiliar, Calea Floreasca, globalworth

Globalworth, dezvoltator imobiliar, cel mai mare proprietar de spatii de birouri din Romania, a anuntat de curand ca a achizitionat, pentru 16 milioane de euro, doua terenuri in apropierea proiectelor sale Globalworth Plaza & Green Court. Globalworth intentioneaza sa dezvolte aici doua proiecte de birouri in suprafata de 40.000 de metri patrati. Tot in zona, compania dezvolta Globalworth Campus, un business park de 88.000 de metri patrati, compus din trei cladiri, ce urmeaza sa fie finalizat in intregime pana la finalul acestui an. Una din cele mai mari companii la nivel mondial, Amazon, a inchiriat aici 13.500 de metri patrati pentru noul sau centru din Bucuresti.

Nordul Capitalei: birouri, retail, rezidential si hoteluri

Este de asteptat ca fondul de investitii sud african NEPI Rockcastle, sa inceapa lucrarile de expansiune la Promenada Mall, un proiect mixt de spatii comerciale si de birouri in suprafata de 60.000 de metri patrati. Conform unui raport public al dezvoltatorului imobiliar, extensia a beneficiat deja de investitii de 33 milioane de euro pana la finalul anului 2017, iar costurile totale sunt estimate la 166 milioane de euro, data livrarii fiind preconizata pentru al doilea trimestru din 2020.

Dimitrie Pompeiu, Barbu Vacarescu, proiecte imobiliare, dezvoltator imobiliar, Calea Floreasca, Sebastian Mahu, NEPI Rockcastle

”Eu m-am intalnit cu foarte multi primari si e o diferenta uriasa intre primarii din afara Bucurestiului si ce se intampla in Capitala. In afara Bucurestiului depun toate eforturile ca sa ne sprijine. Noi construim foarte repede si uneori suntem la limita si oamenii ne ajuta de azi pe maine, inteleg importanta investitiei, ca atrage si imbunatateste intreaga comunitate. La Bucuresti, nu am facut nimic cu extensia la Promenada, avem doi ani de cand ar fi trebuit sa ne apucam si nu am facut nimic si acolo pierdem cateva sute de mii de euro in fiecare luna, vine CFO-ul si ne spune «S-au mai dus 300.000 de euro si luna asta, pentru ca nu a produs nimic extensia», noi pierdem acei bani, pe investitor il intereseaza randamentul”, spunea, in decembrie 2017, Sebastian Mahu, head of asset management la NEPI Rockcastle, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro

Dezvoltatorul imobiliar Skanska a inceput deja lucrarile la proiectul Equilibrum de la intersectia strazilor Gara Herastrau si Dimitrie Pompeiu. Investitia anuntata de dezvoltator in prima faza (20.800 de metri patrati) este de 37 de milioane de euro, intreg complexul urmand sa totalizeze o suprafata de 40.700 de metri patrati.

One United Properties, dezvoltatorul imobiliar cunoscut pentru proiectele sale rezidentiale premium, a infiintat anul trecut o noua divizie care se concentreaza pe birouri si a cumparat in zona North Gate, unde Renault si-a reinnoit contractul de 20.000 de metri patrati. Valoarea estimata de piata a proiectului este de 28 milioane de euro in prezent.

Zona atrage si atentia investitorilor din domeniu hotelier. Compania lituaniana Apex Allaince care detine in Bucuresti hotelurile Europa Royale si Hilton Garden Inn, construieste pe bulevardul Dimtrie Pompeiu un hotel de patru stele ce va fi afiliat lantului Courtyard Marriott. Noul hotel, care urmeaza sa fie livrat in 2019, va avea 259 de camere, 119 locuri de parcare, un bar, un restaurant si un centru modern de conferinte intr-o zona cu cerere ridicata pentru acest tip de serviciu.

Dimitrie Pompeiu, birouri, globalworth, Barbu Vacarescu, proiecte imobiliare, dezvoltator imobiliar, Calea Floreasca, Bucharest Real Estate Club

Calea Floreasca-Barbu Vacarescu: Infrastructura, eterna frana

Lucrurile nu sunt insa in intregime roz in zona Calea Floreasca-Barbu Vacarescu-Dimitrie Pompeiu, autoritatile ramanand mult in urma dezvoltatorilor imobiliari in privinta dezvoltarii infrastructurii rutiere si de transport in comun, in ciuda proiectelor futuriste anuntate de Gabriela Firea, care a anuntat recent ca doreste sa construiasca tramvaie suspendate in zona de nord a Capitalei. Pana una-alta, dezvoltatorii imobiliari care au edificat cladiri de birouri in zona construiesc sensuri giratorii si chiar strazi pe cheltuiala lor.

Dimitrie Pompeiu, birouri, Barbu Vacarescu, proiecte imobiliare, dezvoltator imobiliar, Calea Floreasca, Florin Furdui

”As vrea ca si partea de infrastuctura sa urmeze dezvoltarea imobiliara din zona Calea Floreasca-Barbu Vacarescu, sa vada si autoritatile ca acolo exista companii care genereaza taxe si impozite. In afara pasarelei peste Bd. Barbu Vacarescu si Calea Floreasca nu s-a intamplat nimic in zona. Nu poti sa ramai la acelasi nivel de mijloace de transport in comun si infrastructura rutiera ca acum 40 de ani, cand nu era nici a suta parte din traficul de azi. La Floreasca Park am construit o strada intreaga, am avut spijinul administratiei sectorului 2, care ne-a dat autorizatie imediat, pentru ca nu am vrut bani de la ei, doar autorizatiile. La Oregon Park suntem in curs de finalizare a unui sens giratoriu, prevazut in PUZ dar nefacut de catre autoritati, care va ridica din presiunea din traficul de azi. Lucrurile nu sunt foarte complicate la nivel de infrastructura rutiera, ci la nivel de infrastructura de transport, metrou, trafic pietonal. Nu sunt lucruri nici costisitoare, nici complicate, dar trebuie sa existe vointa”, spunea, recent, Florin Furdui, country manager Portland Trust, companie care a contribuit la crearea hub-ului office din nordul Capitalei, construind trei cladiri (Floreasca 169, Floreasca Park si Oregon Park).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri