Nu exista niciun scenariu in care sa spui ca cererea de locuinte va stagna in urmatorii zece ani. Cererea e foarte mare - si solvabila! - pe toate segmentele pietei. Ritmul constructiilor, desi s-a marit, nu reuseste sa indestuleze aceasta cerere, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, in cadrul editiei nationale a Clubului Profesionistilor in Imobiliare (CPI), organizata de Imobiliare.ro.

Prezent la eveniment, Laurentiu Lazar, CEO al companiei de consultanta Colliers spune, in acest context, ca "exista din ce in ce mai multe cereri pe terenuri, mai mici sau mai mari". Seful Colliers precizeaza ca interesul pe aceasta piata vine si din partea unor investitori straini (unii dintre ei din Europa Centrala si de Est), care sunt interesati inclusiv de loturi in zone centrale din Bucuresti. In Capitala, o zona care se va dezvolta bine pe rezidential in viitor va fi Floreasca, la fel si vestul.

In acelasi timp, pe fondul diminuarii treptate a plafoanelor de garantare, Anca Bidian considera ca programul guvernamental Prima Casa nu mai este necesar pentru piata in momentul de fata - o dovada clara in acest sens fiind situatia consemnata anul trecut, cand, pe fondul epuizarii fondurilor alocate de catre stat, ponderea creditelor Prima Casa a scazut de la aproape 90% din total, pana la circa 40%.

"Problema cu programul Prima Casa este ca a durat prea mult", puncteaza Anca Bidian. In 2009, cand a aparut, acesta a adus un reper financiar important in piata, ajutand astfel la deblocarea sa. Intre timp, insa, lucrurile s-au schimbat semnificativ. "Cand se va opri acest program, nu se va intampla nimic”, este de parere reprezentanta Kiwi Finance.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dar si numerori analisti sustin ca programul ar trebui reconfigurat, astfel incat sa se adreseze doar celor cu venituri reduse. Modificarea ar fi impusa, in opinia lor, de faptul ca multi dintre beneficiarii programului si-ar fi permis un credit ipotecar clasic, cu avans mai mare de 5%, cat este avansul minim solicitat la Prima Casa. FNGCIMM vine si confirma, insa doar partial, teoria.

Potrivit datelor transmise de Fond, la solicitarea wall-street.ro, in 2017, 15% dintre beneficiarii programului au luat un credit Prima Casa pentru care au achitat un avans de peste 15% din valoarea locuintei. In acelasi an, aproximativ 70% dintre clienti au achitat un avans cuprins intre 5% si 15% din valoarea casei si doar mai putin de 15% au achitat avansul minim de 5%.

Asadar, se poate spune ca doar cei 15% care au luat credit cu avans de 5% au cu adevarat nevoie de Prima Casa, insa nici cei cu avans pana in 15% nu prea au alternativa, avand in vedere ca acesta este, in medie, avansul perceput de banci pentru ipotecarele clasice.

In aceste conditii, este de presupus faptul ca 15% dintre cei care au accesat Prima Casa ar fi putut apela, fara probleme, la un ipotecar clasic in 2017.

Suma care poate fi imprumutata in cadrul programului Prima Casa este limitata la 57.000 de euro (echivalent lei) pentru locuintele vechi si la 66.500 de euro pentru cele noi. Insa valoarea casei nu este limitata, astfel ca banii obtinuti se pot utiliza si pentru o locuinta mult mai scumpa fata de limitele mentionate, cu conditia ca beneficiarul sa achite un avans mai mare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri