"E clar ca perioada «de miere» s-a terminat si urmeaza o perioada de ajustare, de decelerare", noteaza reprezentantul Bancii Transilvania. Acesta observa ca, in concordanta cu ceea ce poate fi observat la nivel european sau chiar in SUA, ritmul de majorare a preturilor locuintelor din Romania a mai incetinit, nemaiexistand o atat de mare forta de crestere.

La randul sau, Dorel Nita, coordonatorul departamentului de analize imobiliare al Imobiliare.ro, precizeaza ca, de la jumatatea anului trecut, consumatorii au inceput sa fie mai reticenti, piata fiind caracterizata de o volatilitate crescuta din pricina programului Prima Casa, dar si evolutiei dobanzilor. Acestea sunt premise ca cererea sa se tempereze - si, implicit, si cresterea preturilor.

Andrei Radulescu reliefeaza ca tendinta preturilor de pe segmentul rezidential autohton este strict dependenta de ceea ce se intampla in zona euro. "Daca preturile din zona euro vor incepe ajustarea, e evident ca asta se va intampla si la noi. Dezechilibrele sunt mai mici acum, iar urmatorul final de ciclu va fi mai putin abrupt. Faptul ca am avut o atitudine mai prudenta va avea un efect pozitiv", subliniaza reprezentantul Bancii Transilvania.

"Nu ma astept la socuri, din punctul meu de vedere nu exista premise pentru socuri", puncteaza si Dorel Nita.

Retrospectiva pietei...
Citeste si: Indicele Imobiliare.ro: 2018 - anul stabilizarii pietei rezidentiale?

Sursa foto: Agerpres