Seria tranzactiilor imobliare derulate de investitorii britanici pe piata locala continua. Fondurile de investitii britanice, cu capitalizare de sute de milioane forteaza in continuare piata imobiliara autohtona si cumpara aproape tot ce gasesc, dar este si profitabil.
Segmentul centrelor comerciale este in fierbere in Romania. Dupa ce in urma cu numai o saptamana, s-a efectuat cea mai mare tranzactie de pe piata Capitalei prin achizitionarea celui de-al treilea mall ca marime din Bucuresti, City Mall, de catre fondul de investitii australian APN Funds Management, lantul tranzactiilor puternice continua.

Tendinta de ascensiune a fondurilor britanice de investitii pe piata centrelor comerciale este completata de un alt deal care s-a concretizat chiar in cursul zilei de ieri. Astfel, fondul britanic de investitii North Real Estate Opportunities a cumparat European Retail Park Sibiu, cel mai mare parc de retail din Transilvania, pentru circa 83 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei, publicat de bursa londoneza.

Pentru realizarea tranzactiei North Real Estate Opportunities Fund va apela atat la surse de finantare proprii, cat si la credite bancare. Britanicii estimeaza ca investitia va avea o eficienta de circa 8%.

Noua achizitie a englezilor, cel mai mare parc de retail din Transilvania , reprezinta o investitie a companiei BelRom detinuta de un grup de investitori belgieni, reprezentati in Romania de Carl Decoopman, Steven Vandenbosse si Hendrik Danneels.

Puteau belgienii sa obtina mai mult?

Comparand valoarea acestei tranzactii cu investitia initiala, putem observa ca randamentul investitiei nu este foarte ridicat, iar belgienii nu au facut chiar cea mai mare afacere in orasul din inima Transilvaniei. Astfel, compania BelRom a investit in European Retail Park Sibiu aproximativ 50 de milioane de euro, castigul belgienilor cifrandu-se la 34 milioane de euro.

Mai mult, daca comparam valoarea si suprafata centrului comercial din Sibiu (de 55.377 mp) cu sumele investite in Cora Lujerului ( 50 de milioane de euro), de exemplu, sau Carrefour Orhideea (investitie initiala de 35 de milioane de euro), vom constata ca britanicii de la North Real Estate Opportunities au incheiat o afacere efeicienta si de viitor.

Retail Park Sibiu cuprinde patru mari operatori, respectiv Promenada Mall centru comercial, Media Galaxy pentru segmentul de bunuri electronice si electrocasnice, Real hypermarket si BauMax pentru produse de bricolaj (DIY - "Do it your self"). Suprafata totala construita a parcului comercial European Retail Park Sibiu este de 55.377 mp, avand o parcare de 1.500 de locuri.

Ardealul se lupta cu Bucurestiul in centre comerciale

Zona Sibiului a devenit in ultimul timp o zona atractiva pentru investitorii imobiliari, in prezent , cel mai dezvoltat oras de provincie din punct de vedere comercial fiind Brasovul, unde exista cea mai mare platforma comerciala din tara.

Retail Park Sibiu este primul proiect al BEL ROM in Romania. Planurile companiei cuprind deschiderea a altor zece asemenea parcuri comerciale in tara, printre care in Targu Mures, Bacau, Deva, Braila. Belgienii estimeaza o valoare totala a investitiilor la aproximativ 500 milioane de euro.

La inaugurarea parcului, pe 17 noiembrie, oficialii BEL ROM au afirmat ca intentioneaza sa vanda European Retail Park Sibiu in maximum doi ani, estimand ca vanzarile la nivelul intregului parc comercial se vor ridica in primul an la peste 218 milioane euro.

North Real Estate Opportunities Fund Ltd este o companie britanica de investitii, cu sediul in insula Guernsey, axata pe achizitia de spatii comerciale din centrul si estul Europei, controlata de North Asset Management.. Fondul este listat pe piata investitiilor alternative (AIM Market - alternative investments market) la bursa din Londra si are birouri la Londra si la Bucuresti.

North Asset Management este o companie de administrare a fondurilor, care isi concentreaza activitatea in periferia Europei. Compania functioneaza din iulie 2002. In prezent, compania administreaza fonduri de circa un miliard de dolari.

Aceasta este prima achizitie a fondului pe segmentul comercial, care se incadreaza in strategia de dezvoltare a unui portofoliu de investitii cu risc scazut, care sa genereze venituri din chirii. Fondul intentioneaza sa isi extinda investitiile in domeniul imobiliar al spatiilor comerciale din regiune, se mai precizeaza in comunicat.

Britanicii s-au specializat in centrele comerciale de la noi

Un alt fond britanic care se concentreaza asupra achizitiilor de complexe comerciale este Equest, care a achizitionat centrul comercial Moldova Mall din Iasi, tranzactie estimata la peste 34 milioane de euro.

Alti investitori britanici, cei de la Dawnay Day, au fortat piata prin achizitionarea centrului comercial MacroMall din Brasov. Astfel, fondul britanic de investitii Dawnay Day Carpathian a investit 19 milioane de euro in achizitionarea centrului comercial Macro Mall din Brasov, precum si intr-un teren in aceeasi locatie.

Achizitia include un teren alaturat de 7.735 de metri patrati care permite construirea pe aproximativ 70 la suta din suprafata. Din valoarea de doua milioane pe care fondul a platit-o pentru aceste teren, un milion va fi achitat la momentul cand se vor elibera avizele de construire.

Fondul estimeaza un randament initial al investitiei de noua la suta, potrivit unui comunicat remis Bursei de la Londra.

Centrul comercial Macro Mall a fost inaugurat in decembrie 2005 si are o suprafata inchiriabila de 7.868 metri patrati si o parcare de 350 de locuri. Macro Mall are in prezent contracte de inchiriere cu 82 de firme, pentru un tarif mediu de 16 euro pe metru patrat.

Compania a remarcat potentialul investitiei, avand in vedere populatia de circa 320.000 de locuitori a Brasovului, precum si numerosii turisti din oras si din apropiere.

Centrul este amplasat in apropierea unei zone comerciale care mai cuprinde si magazine din retelele Selgros Cash&Carry, Carrefour, Metro Cash&Carry, Praktiker etc.

Dawnay Day Carpathian a achizitionat centrul comercial de la doua companii romanesti. Aceasta este prima investitie a companiei in Romania si a saptea de la inceputurile companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri