Randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania ramane foarte ridicat, iar investitorii s-au orientat si anul acesta catre piata locala unde numarul de proiectelor de calitate ramane in crestere.
Si in acest an, segmentul de real-estate s-a caracterizat printr-un numar mare de investitori si developeri straini care si-au facut simtita prezenta pe toate sectoarele pietei imobiliare. Fie ca vorbim de marile spatii comerciale ori de apartamente noi, vile vechi sau case de vacanta, acestea sunt tintele investitorilor straini strategici sau chiar individuali.

Ca si in ultimii an, tara noastra a ramas si in 2006 un punct de atractie pentru investitorii straini. Astfel, domeniul imobiliar din Romania care a devenit un magnet datorita perspectivei pentru randamente tot mai mari, se dezvolta pe doua coordonate: la nivel micro, vorbim de strainii persoane fizice care cumpara locuinte pe care le renoveaza si apoi le inchiriaza, iar la nivel mai larg, intalnim fondurile de investitii internationale, cu capitalizare de sute de milioane de euro, care au fortat piata imobiliara romaneasca in acest an.

Insa cum arata harta investitorilor strategici care au dominat achizitiile de pe piata imobiliara autohtona? Analizand cele mai mari dealuri incheiate anul acesta pe piata imobiliara din Romania, vom constata ca investitorii britanici au fost cei mai activi in piata.

In urma cu aproximativ un an, o analiza realizata de jurnalistii de la Channel 4 din Marea Britanie releva ca Romania reprezinta cea mai buna locatie din intreaga Europa pentru cei ce doresc sa castige bani in urma investitiilor in proprietati imobiliare.

Potrivit acestui studiu, Romania se afla pe prima pozitie intr-un clasament al celor mai profitabile regiuni din Europa dominat dealtfel de statele din fostul bloc comunist.

Astfel, proiectele vandabile din Romania au determinat fondurile de investitii britanice sa pompeze in imobiliarul romanesc sute de milioane de euro, numai in acest an. Dupa ce, primii sositi pe piata, developerii, reprezentati de companii internationale de constructii si chiar de fonduri mici de investitii, au actionat pe piata, anul acesta a venit randul marilor investitori care au cumperat afaceri "la cheie.

Seria tranzactiilor imobliare derulate de investitorii britanici pe piata locala a cunoscut un ritm alert anul acesta. Fondurile de investitii britanice, cu capitalizare de sute de milioane forteaza in continuare piata imobiliara autohtona si cumpara aproape tot ce gasesc, dar este si profitabil.

Tendinta de ascensiune a fondurilor britanice de investitii pe piata centrelor comerciale este completata de un alt deal care s-a concretizat chiar in cursul zilei de ieri. Astfel, fondul britanic de investitii North Real Estate Opportunities a cumparat European Retail Park Sibiu, cel mai mare parc de retail din Transilvania, pentru circa 83 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei, publicat de bursa londoneza.

Pentru realizarea tranzactiei North Real Estate Opportunities Fund va apela atat la surse de finantare proprii, cat si la credite bancare. Britanicii estimeaza ca investitia va avea o eficienta de circa 8%.

Noua achizitie a englezilor, cel mai mare parc de retail din Transilvania , reprezinta o investitie a companiei BelRom detinuta de un grup de investitori belgieni, reprezentati in Romania de Carl Decoopman, Steven Vandenbosse si Hendrik Danneels.

Un alt fond britanic care se concentreaza asupra achizitiilor de complexe comerciale este Equest, care a achizitionat centrul comercial Moldova Mall din Iasi, tranzactie estimata la peste 34 milioane de euro.

Alti investitori britanici, cei de la Dawnay Day, au fortat piata prin achizitionarea centrului comercial MacroMall din Brasov. Astfel, fondul britanic de investitii Dawnay Day Carpathian a investit 19 milioane de euro in achizitionarea centrului comercial Macro Mall din Brasov, precum si intr-un teren in aceeasi locatie.

Achizitia include un teren alaturat de 7.735 de metri patrati care permite construirea pe aproximativ 70 la suta din suprafata. Din valoarea de doua milioane pe care fondul a platit-o pentru aceste teren, un milion va fi achitat la momentul cand se vor elibera avizele de construire.

Fondul estimeaza un randament initial al investitiei de noua la suta, potrivit unui comunicat remis Bursei de la Londra.

Centrul comercial Macro Mall a fost inaugurat in decembrie 2005 si are o suprafata inchiriabila de 7.868 metri patrati si o parcare de 350 de locuri. Macro Mall are in prezent contracte de inchiriere cu 82 de firme, pentru un tarif mediu de 16 euro pe metru patrat.

Compania a remarcat potentialul investitiei, avand in vedere populatia de circa 320.000 de locuitori a Brasovului, precum si numerosii turisti din oras si din apropiere.

Centrul este amplasat in apropierea unei zone comerciale care mai cuprinde si magazine din retelele Selgros Cash&Carry, Carrefour, Metro Cash&Carry, Praktiker etc.

Dawnay Day Carpathian a achizitionat centrul comercial de la doua companii romanesti. Aceasta este prima investitie a companiei in Romania si a saptea de la inceputurile companiei.

Un alt jucator britanic activ pe piala locala in acest an este fondul de investitii European Convergence Property LLP care a semnat in aceasta vara contractul de cumparare a Centrului de Afaceri Millenium, o cladire de birouri de clasa A cu 24 de niveluri, situata in centrul Bucurestiului, in proximitatea Bursei de Valori. Fondul, listat pe bursa din Londra are o capitalizare bursiera de peste 7 miliarde euro si este reprezentat in Romania de casa de investitii Capital Partners, care a fost intermediarul acestei tranzactii.

Vinzatorii cladirii au fost Antonis Kapraras si Euroestate, o companie controlata de familia Kanellas din Grecia.

Compania britanica Charlemagne Capital, administrator al fondului de investitii European Convergence Property Company, a lansat de curand un nou fond de investitii imobiliare specializat pe pietele emergente din Bulgaria, Turcia si Romania.

Experienta anterioara in ceea ce priveste pietele imobiliare din Bulgaria, Romania si Turcia ar trebui sa ofere noului fond parghiile necesare petru identificarea investitiilor cu randamente atractive atat acum, cat si dupa integrarea acestor tari in Uniunea Europeana", declara directorul executiv al companiei, Jayne Sutcliffe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri