Sute de milioane de euro au fost investiti pana acum in proiecte imobiliare. Urmeaza sa fie investite alte sume considerabile in ansamble rezidentiale, parcuri comerciale sau hoteluri atat in zona Bucurestiului, dar si in provincie.
Desi exista nenumarate temeri legate de evolutia pietei imobiliare dupa aderarea la Uniunea Europeana, un lucru este cert: piata de profil ramane o atractie pentru un numar tot mai mare de jucatori care activeaza in alte zone ale businessului romanesc.

Piata imobiliara romaneasca are un potential de dezvoltare foarte bun si promite randamente investitionale peste medie, in ciuda riscurilor mai ridicate comparativ cu tarile vest-europene. Dupa un studii amanuntite companii din alte zone se decid ca rentabilitatea unui business center in Romania este buna.

Astfel, companii care si-au facut deja un nume pe piete bine definite precum cea financiara (banci si asigurari), retail, pharma sau IT se decid sa investeasca masiv si pe piata imobiliara. In fapt, aici este vorba de investitii propriu-zise, chiar dezvoltari de noi proiecte care au ca scop obtinerea de marje cat mai atractive de pe urma inchirierii acestora.

Daca pana acum intalneam doar achizitii si investitii care vizau sediile companiilor, reprezentantele locale, depozitele sau punctele de desfacere, acum companiile consacrate in diferite domenii descopera oportunitatea rotunjirii veniturilor ca urmare a investitiilor in real-estate-ul local.

Cel mai recent caz este cel al companiei de asigurari Grawe Romania care a anuntat in cursul zilei de ieri ca va investi, pana la finele anului 2008, cel putin cinci milioane de euro in domeniul imobiliar, atrasa de randamentele superioare ale proiectelor de pe piata romaneasca comparativ cu cele consemnate in tarile din Uniunea Europeana.

"Randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania a fost si principalul motiv pentru care compania noastra a investit 7,5 milioane de euro in achizitionarea unei cladiri in centrul Capitalei, unde in prezent avem sediul central", a afirmat directorul general al grupului austriac Grawe, Othmar Ederer.

In domeniul investitiilor imobiliare, optimisti ne fac realizarile de pana acum. Experienta noastra in domeniu si-a aratat roadele si dorim sa continuam in aceeasi directie, adauga acesta.

Avand opt etaje si o suprafata utila de 3.200 metri patrati, cladirea a fost cumparata la inceptul acestui an si lucrarile de constructii au fost finalizate in luna septembrie.

Randamente duble in Romania

Grawe utilizeaza doar o parte din suprafata imobilului, circa 2.000 de metri patrati fiind inchiriati pe termen mediu, la un tarif de 17,5 euro/luna/metru patrat. Astfel, in urma unui calcul banal, vom constata ca anual compania de asigurari va incasa venituri din chirii de peste 420.000 de euro.
Milioanele din real-estate, pariul companiilor din finante si IT
Grawe nu este la prima investitie in domeniul imobiliar in Romania. in cursul anului 2001, compania a achizitionat vila Simu, imobil realizat dupa proiectul arhitectului Grigore Cerchez in secolul XIX.

Dupa restaurarea imobilului, unde Grawe Romania a avut sediul central pana in septembrie 2006, valoarea investitiei a ajuns la 1,5 milioane dolari. in prezent, cladirea este in totalitate inchiriata.

Si IT-ul intra pe real-estate

Inca o data atractivitatea pietei imobiliare romanesti este demonstrata de intrarea in segmentul de birouri, ca investitor, al cunoscutului grup Ultra Pro Computers.

Dupa succesul in afacerile IT&C si crearea uneia dintre cele mai cautate retele de magazine de profil, grupul a ales sa se implice intr-o noua provocare.

Grupul Utra Pro Computers, unul dintre cei mai importanti jucatori din retailul cu IT din Romania, si-a diversificat domeniul de activitate prin construirea unei cladiri de birouri de 3.200 metri patrati pe calea Floreasca, imobil care necesita o investitie de aproximativ cinci milioane de euro.

Cladirea, constructie februarie 2006 ianuarie 2007, este structurata pe S+P+4 etaje+5retras. Suprafata totala construita este de cca. 3,540 mp, in timp ce utili sunt disponibili aproximativ 3,169 mp. Defalcat pe nivele, suprafetele utile sunt urmatoarele: 586 mp la subsol, 350 mp+terasa de 154 mp la parter, 469mp/nivel intre etajele 1-4 si 357 mp+terasa de 116 mp la ultimul etaj.

Cladirea este extrem de moderna si are o arhitectura in ton cu confortul si facilitatile oferite. Imobilul are o structura in cadre din beton cu fundatie radier general. Inchiderile la exterior sunt de tip perete cortina si fatada ventilata.

Grupul Ultra Pro va continua in viitor sa fie activ in domeniul imobiliar, avand mai multe proiecte, potrivit reprezentantilor companiei.

Investitia realizata pentru constructia acestui imobil de birouri a reprezentat pentru noi o oportunitate, care s-a dovedit a fi cistigatoare in timp. In ultimii 2-3 ani, domeniul imobiliar a avut cele mai spectaculoase cresteri. In continuare vom dezvolta afacerea cu calculatoare care ne-a facut celebri, dar vom fi activi si in domeniul imobiliar, in prezent existind si alte proiecte, a declarat Cristian Fughina, presedintele grupului Ultra PRO Computers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri