In Romania avem parte de cea mai puternica euforie in ceea ce priveste creditarea ipotecara in randul populatiei pe intreaga regiune, iar cea mai mare parte sa datoreaza programului guvernamental Prima Casa si a dobanzilor bancare reduse din ultimii ani. Insa, fara acest program, Romania ar performa probabil mult mai slab decat Ungaria. Mi se pare normal ca plafonul Prima Casa sa fie redus, iar acest produs sa fie scos, in cele din urma, din piata, deoarece suntem deja pe finele ciclului economic si un astflel de program nu isi mai are locul in piata, a declarat Dan Bucsa, economist sef UniCredit Bank pentru Europa Centrala si de Est (ECE), la SEE Property Forum.

"Creditarea, la momentul actual, este foarte puternic legata de Prima Casa, dar daca plafonul va scadea, probabil, ca si creditarea ipotecara va incetini din acest an. Sunt alte masuri, care ar fi mai importante pentru sustinerea apetitului pentru creditare, pecum predicitbilitate politica, o inflatie mai scazuta, care sa ii permita si bancii nationale sa tina dobanzile mai jos si atunci am vedea mai multi oameni investind in imobiliare, decat sa existe o subventie din partea statului", arata Dan Bucsa (foto).

El adauga ca, potrivit unui studiu BNR, Romania ar putea cunoaste o crestere a volumului de credite neperformante, daca rata dobanzii ar mai urca cu mai mult de doua puncte procentuale.

"Dobanzile au crescut fata de anul trecut si probabil ca vor mai creste putin si in 2018. BNR se afla intr-o pozitie extrem de dificila, deoarece incearca sa echilibreze doua lucruri. Pe de o parte, exista faptul ca trebuie sa mareasca dobanda, pentru ca cererea este foarte ridicata in Romania, leul este prea puternic in acest moment si trebuie sa se deprecieze, inflatia este mare si avem un deficit comercial foarte mare. Pe de alta parte, BNR incearca sa pastreze dobanzile foarte jos la creditele populatiei si ale companiilor luate in lei, dar este foarte greu sa faca acest lucru. Si vina nu este a bancii nationale, care trebuie sa reactioneze la ceea ce se intampla, adica la o inflatie foarte mare. Totul se reduce la politicile publice, in principal politica fiscala", mai spune economistul sef UniCredit Bank pe ECE.

Dan Bucsa: Ratele ROBOR cu care ne-am obisnuit nu se vor mai intoarce

"Daca dobanda de politica monetara ramane mult in urma inflatiei, apare presiune pe curs si BNR va trebui atunci sa intervina, iar dobanda va ajunge sa creasca in aceste conditii. Diferenta este ca, in cazul unei lipse de reactie imediata la cresterea inflatiei se creaza volatilitate in piata din cauza lipsei de incredere a pietelor", arata Dan Bucsa.

"Singurele tari din regiune care ies in evidenta sunt Romania si Turcia. Toate celalte tari au un nivel al inflatiei sunt tinta. In Romania inflatia va stagna undeva la 5% pana in luna august. BNR va trebui sa adopte masuri contra inflatiei, altfel rata creditelor neperformante ar putea creste foarte mult. Printr-o reducere substantiala a ratei inflatiei, BNR va putea mentine un surplus de lichiditate in piata si, ca urmare, rata ROBOR sa nu depaseasca 3%. Cu toate acestea, ratele ROBOR cu care ne-am obisnuit in ultimii ani nu se vor mai intoarce. Asadar, nu vom mai vedea un ROBOR de 0, si ceva decat daca vine o noua recesiune globala", a mai declarat Dan Bucsa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri