Au o istorie mai lunga decat am crede. Au schimbat lumea, permitand controlul asupra “vremii”, chiar daca la interior. I-au facut pe multi dependenti de ele, dupa cum povesteste autorul cartii “Cool: How Air Conditioning Changed Everything”. Tin departe insectele, protejeaza mobila si contribuie la cresterea productivitatii in spatiile de lucru. Sunt multe de spus despre aparatele de aer conditionat, dar mai interesant este faptul ca vom vedea tot mai multe schimbari, in urmatorii ani.

Prezente in tot mai multe locuinte si in mai toate cladirile de birouri, aparatele de aer conditionat nu mai sunt vazute astazi ca una dintre acele inventii care ne-au schimbat stilul de viata si totusi exact asta au facut. Cel mai bun exemplu il reprezinta Statele Unite: daca ii intrebi pe americani, iti vor spune ca sudul a devenit cu adevarat locuibil abia dupa ce aerul conditionat a ajuns in fiecare casa, lucru care s-a intamplat inainte de anii ‘70. Multa vreme, pentru SUA si alte tari, aerul conditionat a fost simbolul traiului modern.

Cu toate ca nu sunt de ieri, de azi, aparatele de aer conditionat nu vor fi inlocuite prea curand. Echipamentele pe care le folosim astazi nu sunt, desigur, aceleasi cu cele care au facut istorie: tehnologia a avansat si inca sunt aduse imbunatatiri care au rolul sa mareasca nivelul de performanta si sa scada considerabil consumul de energie.

In urmatorii ani, am putea utiliza diferit aparatele de aer conditionat, fie ca este vorba despre echipamentele casnice sau sistemele de climatizare pentru cladiri, cateva dintre tehnologiile care vor echipa noile modele fiind deja prezente la unele aparate de aer conditionat.

Acestea sunt cateva dintre tendintele care se prefigureaza deja, pentru urmatorii ani:

Citeste si:
Vara nu e pe terminate: Aparate de aer conditionat la reducere
Vara nu e pe terminate:...
  • Viitorul este al aparatelor de aer conditionat multisplit

Aparatele dublu split sau multi split, care asigura racirea mai multor incaperi cu o singura unitate exterioara si mai multe unitati interne, cu montare pe perete, sunt mai eficiente energetic, consumul de energie redus fiind una dintre caractersiticile asupra carora se vor concentra tot mai mult producatorii. Aparatele split sunt preferate celor de dimensiuni mari si din alte motive: cu toate ca un aparat mare va raci o camera spatioasa mult mai repede, nu va reusi totusi sa asigure o temperatura uniforma in intreaga incapere si nici nu va reduce umiditatea, asta fara sa mai punem la socoteala consumul de energie ridicat.

  • Aparatele de aer conditionat de tip duct intra si in case

Solutiile de climatizare de tip duct sunt utilizate in spatiile comerciale si in cladirile de birouri, dar, in urmatorii ani, le vom vedea si in interiorul locuintelor, producatorii adaptandu-se deja la cerintele utilizatorilor casnici. Motivul pentru care aparatele de tip duct au castigat in popularitate este designul minimalist al acestora, unitatea interioara fiind montata de obicei la nivelul plafonului.

  • Acelasi sistem de climatizare va asigura temperaturi diferite in fiecare incapere

Fie ca este vorba despre locuinte sau spatii de birouri, noile tehnologii permit reglarea temperaturii in functie de nevoile fiecarei incaperi, chiar daca unitatea exterioara a sistemului de climatizare este una singura.

  • Aparatele AC vor fi controlate cu ajutorul termostatului smart WiFi

Astfel de dispozitive wireless, care regleaza temperatura aparatului de aer conditionat sunt disponibile deja, insa vor fi tot mai utilizate in urmatorii ani, efectul fiind o reducere a consumului de energie.

Citeste si:
De ce ar trebui sa inchizi aerul conditionat de la birou
De ce ar trebui sa inchizi...

Un lucru ramane neschimbat: pentru functionarea normala a aparatului de aer conditionat, dar si pentru a proteja sanatatea, filtrele vor avea, in continuare, nevoie de curatare. Mai multe despre importanta acestui aspect si modul in care se realizeaza intretinerea aparatelor de aer conditionat poti citi aici.

Sursa foto: Chuchawan, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Aproape 70 de tramvaie urmeaza sa fie dotate cu aer conditionat