Una dintre tendintele care s-au conturat anul trecut a fost ca fiecare cladire noua de spatii de birouri in curs de dezvoltare sa obtina o certificare LEED sau BREEAM pentru o mai buna pozitionare in piata, potrivit companiei de consultanta Colliers International. La randul lor, proiectele cu o vechime de 10 ani sau chiar mai mare au dat startul procesului de a obtine o certificare pentru cladiri existente cu scopul de a ramane atractive pentru chiriasi. Astfel, predominante au fost certificarile acordate pentru cladirile aflate in uz, care au reprezentat peste trei sferturi din piata.

Conform datelor Colliers International Romania, la finalul anului trecut, totalul proiectelor de birouri existente certificate LEED sau BREEAM a insumat 1,3 milioane de metri patrati inchiriabili, valoare ce reprezinta aproape jumatate din stocul total de spatii moderne din Romania.

"In ultima perioada, dezvoltatorii se concentreaza din ce in ce mai mult pe eficienta si pe sustenabilitatea pe termen lung a unei cladiri datorita avantajelor pe care le pot castiga in urma trecerii prin procesul de certificare verde: reducerea consumului de energie, valoarea chiriei mentinuta la un nivel competitiv sau chiar o mai buna retentie a chiriasilor. Numarul mare de proiecte de birouri dezvoltate a determinat chiriasii sa devina mai exigenti in alegerea unui spatiu, astfel ca proprietarii incearca sa se diferentieze in mod categoric de competitie, iar certificarile verzi devin astfel necesare pentru succesul unui proiect imobiliar", a declarat Oana Stamatin (foto), associate director al departamentului real estate management services din cadrul Colliers.

Din datele detinute de Colliers International, in 2017, au fost acordate 39 de certificari verzi, fata de 29 in 2016, pentru proiecte imobiliare care urmeaza sa fie dezvoltate si pentru cele deja existente. Dintre acestea, 24 (61%) au fost cladiri de birouri, in procentaj mai mic fata de anul anterior (80% din total) ca urmare a faptului ca activitatea de certificare s-a intensificat si pe segmentul de retail (31% din totalul certificarilor fata de 18% in 2016).

Fata de alte tari din regiunea Europei Centrale si de Est, Romania a inregistrat o evolutie pozitiva pe partea de certificari verzi pentru birouri, depasind Ungaria si Cehia din punct de vedere al Capitalei ca procent, potrivit Colliers.

"Bucurestiul are un stoc total de birouri moderne de 2,3 mil. mp, fata de Praga sau Budapesta, cu aproximativ 3,4 mil. mp fiecare. Cu toate acestea, 45% din spatiile de birouri din Capitala detin certificari verzi, in timp ce in Praga si Budapesta proportia este de o treime din total. Ne asteptam ca pragul de jumatate sa fie atins spre finalul anului 2018 sau in prima parte a anului 2019", a incheiat Oana Stamatin.

La nivel national, proiectele imobiliare au crescut foarte mult in ultimii ani, si la fel si interesul pentru certificari verzi acordate acestora. In timp ce Bucurestiul are aproape 1,7 mil. mp de cladiri certificate LEED sau BREEAM (suprafata construita), alte orase regionale insumeaza o suprafata apropiata de acest nivel. Conform datelor Colliers International, pe al doilea loc dupa Bucuresti se claseaza Cluj-Napoca (500.000 mp certificati), urmat de Timisoara cu 445.000 mp. Totodata, estimam ca, pana la sfarsitul acestui an sau cel tarziu 2019, suprafata certificata in orasele regionale sa depaseasca totalul Capitalei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri