Distribuitorii de produse IT&C si comerciantii online au un impact tot mai mare asupra cererii din domeniul spatiilor logistice si industriale. De pilda, tranzactia de inchiriere situata pe locul al treilea anul trecut in sectorul spatiilor logistice a fost incheiata de catre Network One Distribution (NOD), unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de distributie IT&C. Este vorba despre un spatiu de 30.000 de metri patrati inchiriat de catre NOD in CTPark Bucharest West, parc industrial dezvoltat si administrat de catre CTP.

NOD a incheiat un acord cu CTP pentru o extindere de aproximativ 14.000 de metri patrati, suprafata situata intr-un depozit nou, cu termen de livrare in trimestrul al patrulea al acestui an. Iar acesta nu este singurul exemplu, dezvoltatorul de spatii logistice P3 anuntand, in septembrie 2017, reinoirea contractului de inchiriere cu cel mai mare retailer online din Romania, eMag, pentru 43.000 de metri patrati de spatiu de depozitare. De asemenea, eMag a inchiriat, in 2017, un spatiu aditional de 15.000 de metri patrati intr-o noua cladire, sporind spatiul total inchiriat din parcul P3 Bucharest la peste 100.000 de metri patrati.

CTP, cel mai mare dezvoltator si administrator pe termen lung de parcuri industriale si logistice din Romania si Europa Centrala si de Est – potrivit unei analize din luna februarie a companiei de consultanta imobiliara Colliers International, CTP are un portofoliu de 800.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, WDP – un portofoliu de 400.000 de metri patrati, iar P3 – 370.000 de metri patrati – si Network One Distribution (NOD), unul dintre cei mai mari jucatori din piata de distributie de produse IT&C din Romania, isi extind colaborarea in CTPark Bucharest West, ajungand la circa 44.000 de metri patrati de spatii logistice, inchiriati in doua cladiri.

Network One Distribution, NOD, spatii logistice bucuresti, spatii logistice, spatii industriale, CTPark Bucharest West

Cele doua companii au incheiat un acord pentru o extindere de aproximativ 14.000 de metri patrati, situata intr-un depozit nou, care va fi finalizat in Q4 2018. NOD, companie cu o cifra de afaceri de 234 de milioane de euro in 2017, detinuta integral de Iulian Stanciu, ocupa deja peste 30.000 de metri patrati in CTPark Bucharest West, care au fost livrati in 2017.

“Ne extindem rapid, asa ca avem nevoie de noi spatii de depozitare, unde sa putem stoca un numar cat mai mare de produse. Activitatea noastra este sezoniera, inregistrand un varf in ultimul trimestru al anului, in timpul Black Friday si al sarbatorilor de iarna. Asadar noile spatii in care ne vom extinde sunt programate pentru livrare in momentul perfect, avand ca avantaje pentru noi, reducerea timpului de livrare si cresterea flexibilitatiispune Andrei Militaru, director comercial al Network One Distribution (NOD)

Anul in curs va fi marcat, pentru CTP, de un proces accelerat de dezvoltare in partea de vest a Bucurestiului, unde compania detine trei parcuri logistice. In total, compania are programata livrarea a aproximativ 236.000 de metri patrati de spatii logistice suprafata inchiriabila, in aproprierea Bucurestiului, din care circa 175.000 de metri patrati vor fi situati in CTPark Bucharest West, care este proiectat sa devina cel mai mare parc industrial din Europa Centrala si de Est, cu peste 1 milion de m² suprafata inchiriabila.

Network One Distribution, NOD, spatii logistice bucuresti, spatii logistice, spatii industriale, CTPark Bucharest West

Anul trecut a fost unul de ascensiune puternica pentru segmentul de spatii logistice si industriale, piata de spatii logistice si industriale ajungand, in 2017, la un total de 3,5 milioane de metri patrati la nivel national, dupa livrarea in 2017 a aproximativ 500.000 de metri patrati, o accelerare de peste 40% comparativ cu 2016, potrivit unei analize din luna februarie realizata de Colliers International. Din acest total, Capitala a concentrat aproximativ jumatate din totalul stocului, si anume 1,7 milioane de metri patrati. Rata de neocupare a ramas, insa, la un nivel scazut – 2% in Bucuresti si sub 5% in tara. De asemenea, anul trecut au fost incheiate tranzactii de inchiriere pentru 500.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, din care aproape 52% in zona Bucurestiului, 14,6% in Timisoara si 12,4% in Pitesti. Cea mai mare cerere a venit din zona de logistica – 47%, aceasta fiind urmata de segmentele de retail (17%) si auto (9%).

Spatii logistice si industriale: Care e legatura cu e-commerce-ul?

Un jucator semnificativ din domeniul comertului online care a avut, anul trecut, un impact important in domeniul spatiilor logistice este eMag, care a semnat, in septembrie 2017, reinoirea contractului de inchiriere pentru 43.000 de metri patrati de spatii logistice in parcul P3 Bucharest. In plus, eMag a inchiriat un spatiu aditional de 15.000 de metri patrati intr-o noua cladire, sporind spatiul total inchiriat din parcul P3 Bucharest la peste 100.000 de metri patrati.

“2016 a fost un an foarte bun pentru dezvoltarea business-ului nostru. Doi factori importanti au contribuit la acest lucru: cresterea consumului si diversificarea produselor oferite clientilor nostri. Din acest motiv, anul acesta am decis sa reinnoim parteneriatul cu P3, extinzand si crescand spatiul nostru inchiriat in parcul P3 Bucharest la peste 100.000 de metri patrati”, spunea Iulian Stanciu, CEO al grupului eMag, la momentul anuntarii reinoirii contractului de inchiriere si extinderii in P3 Bucharest.

P3 Bucharest, P3, spatii logistice Bucuresti, spatii logistice

Cresterea brusca a e-commerce-ului este, de altfel, unul dintre factorii care au condus la cresterea segmentului de spatii logistice si industriale din Romania din anul 2017, potrivit Colliers International, alaturi de cresterea prezentei schemelor de retail la nivel national, care a condus la necesitatea unor spatii logistice imbunatatite; de existenta unor companii in cautarea unei mai bune acoperiri in Europa Centrala si de Est si de mediul favorabil pentru sectorul de productie.

„Exista in continuare conditii favorabile pentru dezvoltarea spatiilor industriale. In consecinta, estimam ca anul acesta stocul va creste cu inca 700.000 de metri patrati la nivel national, iar cererea va veni din partea logisticienilor si a sectoarelor de comert online si FMCG. Lipsa dezvoltarilor de infrastructura va favoriza concentrarea spatiilor in zona Capitalei, unde se asteapta livrari de aproape 400.000 mp, insa atentia se va indrepta si catre regiunile din centrul si vestul tarii care ofera acces imediat la autostrazile Ungariei”, a explicat Silviu Pop, Head of Research in cadrul Colliers International Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri