In ciuda ciclului tarziu in care se afla, piata imobiliara globala ofera investitorilor randamente bune si o perspectiva pozitiva la nivel mondial, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate – The Global Outlook for 2018, o analiza anuala care masoara intentiile investitorilor la nivel global, realizat de catre PwC si Urban Land Institute (ULI). Raportul arata ca pe o astfel de piata imobiliara extrem de competitiva si in acelasi timp aflata intr-un ciclu tarziu de investitii, sectorul imobiliar, pentru a se putea dezvolta in continuare, trebuie sa fie capabil sa adopte si sa se adapteze la noile tehnologii si modele de afaceri cum ar fi conceptul de „spatiu ca un serviciu”. Care sunt sectoarele pietei imobiliare care se vor dezvolta in continuare in Romania?

Ciclul tarziu al investitiilor pe piata imobiliara si dificultatile tot mai mari in a genera afaceri si a plasa capital a dus la un val de consolidare in randul companiilor detinatoare de proprietati si a managerilor de fonduri de investitii, potrivit raportului realizat de PwC si ULI. Avand in vedere aceste aspecte, PwC si ULI considera ca firmele din domeniul imobiliar trebuie sa gaseasca noi modele pentru a strange si genera capital. Studiul face referire in mod deosebit la felul in care companiile imobiliare fac afaceri, mai ales in contextul in care din ce in ce mai multi clienti solicita noi servicii, cum ar fi cel de „spatiul ca serviciu”. Datorita acestor schimbari sistemice la nivel de industrie, companiile imobiliare vor avea nevoie de abilitati de cercetare si analiza de big data, dar si de implementarea de noi tehnologii, pentru a imbunatati procesele de luare a deciziilor, de management si de evaluare.

In timp ce liderii globali intervievati pentru raportul realizat de PwC si ULI au fost de acord asupra faptului ca piata imobiliara are momentan o ciclicitate intarziata, multi dintre acestia au sugerat faptul ca perspectivele solide la nivel global si gradul ridicat de ocupare ar putea prelungi si mai mult acest ciclu. O crestere a tranzactiilor in Europa si niveluri record ale tranzactiilor pe pietele asiatice - cum ar fi Hong Kong si Singapore - sustin aceasta idee. In acelasi timp, preturile activelor de baza raman o provocare, care - combinate cu o concentrare mai puternica pe pozitionare, puterea economica si nivelul de trai - determina investitorii sa se orienteze catre sectoare alternative cum ar fi logistica si orase din valul al doilea, de exemplu Copenhaga in Europa si Raleigh/Durham din Statele Unite ale Americii. Cresterea dobanzilor si a inflatiei vor exercita, de asemenea, presiune asupra industriei, in mod deosebit in Europa si Statele Unite. Conform celor intervievati pentru raportul realizat de PwC si ULI, riscul cresterii dobanzilor este mai mare acum comparativ cu sase luni in urma.

piata imobiliara, PwC, D&B David si Baias, Francesca Postolache

„Vedem o continuare a dezvoltarii pietei imobiliare locale atat pe segmentul rezidential cat si pe cel al cladirilor de birouri, pe fondul contextului macroeconomic favorabil. Preturile pe segmentul rezidential, de exemplu, au crescut constant, la fel si cererea, in ciuda majorarii costurilor de finantare. La nivel global, observam o schimbare valorica importanta de la pasiva componenta de tip «caramida si mortar» la o abordare mai dinamica si cu accent mai mare pe operational. Acest lucru este important pentru investitori - care pe de o parte sunt nevoiti sa gestioneze riscul, dar care, pe de alta parte cauta solutii inovatoare si eficiente din punct de vedere al costului pentru a putea avea acces la expertiza operationala si inovare, sau vor trebui sa suporte pierderile”, spune Francesca Postolache, Partener, PwC Romania.

In 2017, in Romania, piata tranzactiilor a atins un nivel record. In sectorul imobiliar, valoarea tranzactiilor inregistrate a depasit un miliard de euro, cu o crestere de cel putin 10% fata de anul precedent. Din perspectiva tranzactionala, sectoarele cele mai dinamice au fost cel hotelier, urmat de sectorul de retail si cel industrial, potrivit Andei Rojanschi, Partener D&B David si Baias.

piata imobiliara, PwC, D&B David si Baias, Anda Rojanschi

„Companiile imobiliare si cele care activeaza in acest domeniu trebuie sa-si schimbe modelul de business, in principal prin adoptarea de noi tehnologii si imbinarea utilizarii acestora pentru oferirea de noi produse. Evolutiile tehnologice si adaptarea acestora la piata imobiliara sunt elemente care vor defini felul in care, pe viitor, se vor face afacerile in acest sector. Transformarea trebuie sa fie cat mai rapida deoarece nevoile clientilor sunt in permanenta schimbare, iar companiile care nu vor fi in stare sa se foloseasca de noile tehnologii si sa-si schimbe modelul de afaceri risca sa iasa din afaceri”, spune Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri