Capitala a generat, anul trecut, 70% din suprafata livrata de spatii logistice si industriale, potrivit unui raport realizat de catre compania de consultanta imobiliara Activ Property Services. 2017 a fost cel mai bun an din istoria dezvoltarii de spatii logistice si industriale moderne, cu livrari totale de 500.000 de metri patrati si cu tranzactii majore in suprafata totala de 730.000 de metri patrati.Bucurestiul va fi si in acest an principala piata din segment, cu 75% din suprafata de spatii logistice si industriale aflata in constructie la inceputul lui 2018.

Segmentul de spatii logistice si industriale a inregistrat volume record de livrari si cerere la nivel national, 2017 devenind varful evolutiei pietei de pana acum, potrivit unui raport realizat de catre compania de consultanta imobiliara Activ Property Services. A fost finalizat un stoc speculativ nou de 500.000 de metri patrati, in crestere cu 42% fata de anul precedent, dezvoltatorii internationali (CTP Invest, WDP, P3, Logicor, Zacaria Group, Globalworth) raspunzand rapid la explozia cererii. Volumul tranzactiilor majore de inchirere a crescut cu 70% intr-un singur an, pana la 730.000 de metri patrati la nivel national, peste 73% din cerere fiind reprezentata de activitati de logistica/depozitare.

Gradul de ocupare al stocului competitiv continua sa depaseasca 95%, majoritatea parcurilor dominante fiind integral ocupate, in timp ce nivelul chiriilor pentru spatii industriale / logistice de clasa A a avut o tendinta de usoara crestere, cu valori medii cuprinse intre 3,5-4,0 euro/mp/luna la nivel national.

Bucurestiul a concentrat 70% din totalul livrarilor de anul trecut (350.000 de metri patrati), incluzand aici si extensiile realizate in cadrul principalelor parcuri logistice si industriale existent, cele mai multe fiind amplasate in vest (60%), nord (26%) si sud-est (14%). Bucurestiul si-a consolidat astfel pozitia de cea mai mare piata din segmentul spatiilor logistice si industriale, ajungand la un stoc total de 1.515.000 de metri patrati la sfarsitul anului trecut, ceea ce reprezinta o crestere de 30% de la an la an.

spatii logistice, spatii logistice si industriale, CTPark Cluj, CTP

Timisoara a generat 15% din livrarile noi de anul trecut, adica o suprafata de 76.500 de metri patrati, crescand stocul existent de spatii logistice si industriale moderne dezvoltate speculativ la 550.000 de metri patrati si stocul total (inclusiv spatiile logistice si industriale ocupate de proprietar) la 925.000 de metri patrati. Livrari important au fost realizate si in Cluj-Napoca (26.200 de metri patrati) si Sibiu (22.000 de metri patrati).

CTP a fost cel mai activ dezvoltator in 2017, cu livrari de 155.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale noi, fata de 100.000 de metri patrati in 2016. Dezvoltatorul belgian WDP a livrat 94.000 de metri patrati de noi spatii logistice si industriale. Alti dezvoltatori cu livrari importante sunt Logicor (40.000 de metri patrati), Zacaria Group (22.000 de metri patrati) si Globalworth (21.875 de metri patrati).

Dezvoltarea va continua intr-un ritm sustinut si in 2018, cu 315.000 de metri patrati de spatii logistice noi aflati in constructie la nivel national la inceputul acestui an. Bucurestiul ramane cea mai activa piata din segment si concentreaza 75% din suprafata aflata in constructie, potrivit raportului realizat de Activ Property Services. Proiecte cu o suprafata totala cumulata de peste trei milioane de metri patrati sunt in plan la nivel national, incluzand atat extensii si parcuri logistice si industriale noi. CTP si WDP sunt cei mai ”agresivi” dezvoltatori in termeni de extindere, cumparand proiecte in majoritatea polilor industriali si avand o strategie de extindere bazata atat pe dezvoltare, cat si pe achizitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri