Companiile au inchiriat in primul trimestru aproape 70.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti, iar o treime din cerere a venit din partea firmelor care anterior au avut sediul in vile, cladiri vechi si de mici dimensiuni sau alte spatii decat cladiri moderne, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara JLL.

Suprafata inchiriata in primul trimestru de catre companiile care nu au ocupat anterior spatii moderne de birouri a depasit 23.000 metri patrati, suprafata aproape egala cu cea inregistrata pe intreg anul trecut. Pe tot anul trecut, acest segment de cerere a reprezentat doar 7% din total. In medie fiecare dintre aceste companii a inchiriat 2.200 de metri patrati, mai mult decat media inregistrata la nivelul intregii cereri, de 1.166 de metri patrati.

"Cresterea interesului acestor companii pentru spatii moderne de birouri poate fi explicat prin faptul ca fie spatiile pe care le ocupau anterior nu mai corespund din punct de vedere calitativ, fie pentru ca cele mai multe si-au extins activitatea si au avut nevoie de mai mult spatiu. In plus, exista si cazuri, in care companiile isi consolideaza activitatile din mai multe cladiri de mici dimensiuni, intr-o singura cladire moderna. In plus, asa cum observam din ce in ce mai multe companii reclama dificultati in gasirea si retentia angajatilor, iar mediul de lucru a devenit un instrument important in recrutarea angajatilor", a declarat Madalina Marinescu (foto), consultant office department JLL Romania.

Zonele din Bucuresti vizate de companiile care si-au mutat sediul in cladiri moderne de birouri au fost Centru, cu peste jumatate din cerere si Vest - 30%. Companiile din domeniul IT & Communications au continuat sa fie cele mai active din punct de vedere al inchirierilor cu peste 60% din cererea din Bucuresti, acestea fiind urmate de cele din domeniul energiei - peste un sfert din inchirieri.

Din cele 61 de tranzactii semnate in primul trimestru de JLL Romania, peste jumatate reprezinta cerere noua (contracte noi, extinderi ale suprafetelor deja existente si pre inchirieri), respectiv 41.000 metri patrati. Raportat la cererea totala, aceasta reprezinta aproape 60%, spatiile noi inchiriate putand acomoda circa minim 4.100 de angajati.

In ceea ce priveste livrarile din primul trimestru, o sigura cladire a fost finalizata in Bucuresti, respectiv Globalworth Campus cladirea 2, cu o suprafata de 28.000 de metri patrati. Pentru tot anul, livrarile anuntate de dezvoltatori se ridica la 230.000 metri patrati, comparativ cu 140.000 metri patrati finalizati in 2017.

Aproape 80% din cererea din afara Capitalei a vizat Timisoara si Cluj-Napoca

Cererea de birouri din afara Bucurestiului - Timisoara, Brasov, Craiova, Iasi si Cluj-Napoca a totalizat in primul trimestru 17.000 metri patrati. Aproape jumatate din cererea din afara Bucurestiului a fost inregistrata in Timisoara (8.239 metri patrati), in timp ce 30% din spatiile inchiriate (5.100 metri patrati) au vizat Cluj-Napoca. Companiile din domeniul IT, BPO si servicii profesionale au fost cele mai active, cu aproape 60% din totalul inchiriat.

La nivelul stocului de birouri din Brasov, Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca, estimam ca la finele acestui an acesta va creste cu aproape 25%, la circa 865.000 metri patrati. In Timisoara, dezvoltatorii au anuntat proiecte de 83.000 metri patrati, in Cluj-Napoca, stocul va creste cu 43.000 metri patrati, in Brasov urmeaza sa fie livrati 25.000 metri patrati, iar in Iasi doar 9.200 metri patrati.

JLL este o firma specializata in servicii profesionale si de management al investitiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clientilor care doresc sa obtina valoare adaugata prin detinerea, inchirierea sau investitiile in proprietati imobiliare. Cu venituri anuale globale de 7,9 miliarde dolari SUA, JLL activeaza in 300 de sucursale in 80 de tari si inglobeaza cca 82.000 de angajati in intreaga lume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri