O treime din profesionistii din Europa Centrala si de Est (ECE) - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria - considera ca locul lor de munca se va schimba in urmatorii 2-3 ani, conform unui nou raport realizat de Colliers International si firma internationala de avocatura CMS. Raportul Is your Workplace Millennial-ready? analizeaza natura schimbatoare a locului de munca din ECE si include un sondaj la care au participat peste 72 de profesionisti din regiune.

Echilibrul intre viata profesionala si cea personala - cheia satisfactiei la locul de munca. Aproximativ 77% dintre respondenti au considerat echilibrul intre viata profesionala si cea personala drept factorul cel mai important in alegerea unui loc de munca, in timp ce salariile, oportunitatile de dezvoltare a leadership-ului si locatia - ultima considerata ca fiind foarte importanta, cu 58% din raspunsuri - reprezinta impreuna cheia satisfactiei la locul de munca. Proiectarea birourilor si facilitatile au fost mai putin importante - doar 37% dintre respondenti au spus ca acesti factori au fost foarte importanti - in timp ce doar 18% au considerat durabilitatea unui birou si certificarile verzi ca fiind o caracteristica semnificativa a unui birou modern.

"Spatiile de tip co-working s-au dovedit a fi populare in randul respondentilor, in special a celor din orasele-capitala. Peste un sfert dintre cei chestionati au fost intru totul de acord ca desfasurarea activitatii intr-un spatiu de tip co-working / flexibil este foarte eficienta, iar 40% doar de acord. In functie de repartizarea geografica, 36% din respondentii localizati in centrul oraselor-capitala au fost puternic de acord cu spatiile de tip co-working, in timp ce doar 4% nu au fost de acord", a declarat Mark Robinson, specialist cercetare pentru regiunea ECE, Colliers International.

Modul de lucru de tip agil, inclusiv munca de acasa, castiga teren in intreaga regiune. O pondere de 49% dintre profesionisti au declarat ca s-au bazat pe un mod de lucru agil cel putin o parte din timp, iar 57% au indicat acelasi lucru pentru munca de acasa. Cei care fac parte din boardul unei organizatii si, in special, seniorii au aplicat cel mai des acest mod de lucru, fapt ce indica posibilitatea ca acesta sa devina o practica obisnuita pentru generatia milenialilor din ECE.

Cum va afecta tehnologia biroul viitorului?

Progresele tehnologice, inclusiv utilizarea inteligentei artificiale si introducerea solutiilor de tip "smart office", vor continua sa reprezinte oportunitati si provocari pentru angajati si firmele pentru care lucreaza.

In ceea ce priveste introducerea tehnologiei care monitorizeaza localizarea angajatilor in birou, doar 4% dintre respondentii ECE au fost foarte multumiti de idee, in timp ce 65% nu au fost de acord cu acest concept, iar dintre acestia din urma 44% au manifestat un dezacord total. Acest lucru este in contrast cu opiniile din Marea Britanie, unde 65% dintre angajati s-au declarat multumiti de aceasta tehnologie de urmarire.

Cu toate acestea, au existat viziuni similare in ambele regiuni. La intrebarea daca inteligenta artificiala ar afecta rolurile lor in viitor, 65% dintre profesionistii din ECE si 55% din Marea Britanie nu au fost deloc ingrijorati.

Siguranta locului de munca devine din ce in ce mai importanta

Evenimentele si crizele geopolitice recente au schimbat modul in care milenialii se raporteaza la idea de siguranta a locului de munca. Potrivit studiului Deloitte din 2018 - First Steps into the Labour Market - care examineaza asteptarile generatiei Y din regiunea ECE de la locul de munca - majoritatea acestora atribuie o valoare mai mare unui loc de munca ce presupune un program full-time, fiind mai putin dispusi sa il schimbe. De asemenea, acelasi studiu arata ca flexibilitatea din punctul de vedere al timpului de lucru, optiunilor de cariera, sistemelor de instruire si evaluare, precum si al codului vestimentar, este esentiala pentru acest grup.

Consecinte pentru piata de spatii de birouri din ECE

Toate aceste transformari vor afecta sectorul de birouri din ECE. Chiriasii vor cauta aranjamente de inchiriere mai flexibile, poate chiar pe durate mai scurte, cu toate ca economiile puternice din regiune au observat scaderea ratelor de neocupare si revenirea puterii de negociere catre proprietari. Aceste tendinte pot determina dezvoltatorii si proprietarii sa ia in considerare noi solutii de co-working pentru cladirile lor; acestia ar putea, totodata, sa abordeze mai des reconversiile de cladiri care au o amplasare mai buna.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri