Cristi Moga, research consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Echinox spune ca ritmul de livrari inregistrat in 2017 pe segmentul de spatii logistice si industriale – anul trecut au fost livrati aproximativ 500.000 de metri patrati de astfel de spatii – va fi mai greu de mentinut si in acest an. Chiar daca industria si comertul au generat, impreuna, in jur de 3,4% din cresterea economica din 2017, un semnal de alarma este faptul ca segmentul constructiilor este la un nivel de sub 6% din Produsul Intern Brut, cu zero contributie la cresterea PIB 2017.

Speakerii prezenti la al doilea panel al evenimentului ReConstruct 2018, denumit ”Logistica retailului” – Sinziana Pardhan, country head Romania in cadrul P3, dezvoltator si administrator de parcuri logistice; Cosmin Patroiu, director general TeraSteel, producator de panouri metalice pentru hale; Sebastian Mahu, head of asset management in cadrul NEPI Rockcastle si Cristi Moga, research consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Echinox – manifesta un optimism moderat atunci cand vine vorba despre perspectivele sectoarelor in care activeaza pentru anul 2018.

Reconstruct, spatii logistice, spatii logistice si industriale, Cristi Moga, Cushman&Wakefield

”Va fi mai greu sa mentinem ritmul pe spatii logistice. Economia are ciclcuri, suntem de 7-8 ani pe crestere. Potential exista, dar incep sa se incalzeasca lucrurile pe anumite segmente si vor exista corectii. Pe segmentul spatiilor logistice si industriale cererea e solida si dezvoltatorii nu se aventureaza in proiecte speculative, ramane de vazut daca acest trend se va mentine. In cazul dezvoltarii de spatii logistice, ciclul este destul de scurt, dureaza 4-6 luni. Cred ca este important ca ponderea constructiilor e sub 6% din Produsul Intern Brut, cu o contributie zero sau chiar negativa la cresterea PIB-ului anul trecut”, spune Cristi Moga, research consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Echinox, prezent la ReConstruct 2018.

ReConstruct 2018: Romania, loc de crestere

Cu toate acestea, daca analizam datele statistice, este inca loc de crestere pe segmentele spatii logistice si industriale si centre comerciale moderne ale pietei de real estate: in Romania, densitatea de spatii logistice si industriale este de de 151 de metri patrati la mia de locuitori, cea mai mica dintre tarile din Europa Centrala si de Est analizate de Cushman&Wakefield si anume Ungaria (194 mp/1.000 locuitori), Cehia (543 mp/1.000 locuitori), Polonia (263 mp/1.000 de locuitori) si Slovacia (241 mp/1.000 locuitori).

Reconstruct, spatii logistice, spatii logistice si industriale, Sinziana Pardhan, P3

”Suntem optimisti in legatura cu dezvoltarea segmentului de spatii logistice si industriale in Romania, nu doar pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung. P3 priveste Romania ca pe o tara cu potential puternic de dezvoltare. Avem mult de recuperat, chiar si fata de tarile vecine, dar consumul creste si va continua sa creasca. Ne uitam dincolo de fluctuatiile inerente care vor aparea. Independent de aceste cicluri, tendinta in Romania este de convergenta catre tarile invecinate noua si chiar catre cele din vestul Europei. Ne ajuta si tendintele la nivel international de schimbare a structurii consumului, care determina o cerere din ce in ce mai mare de spatii logistice. In 2018, vom avea o avea o dezvoltare puternica a pietei logistice si industriale, in linia anului 2017. Anul trecut, care a fost unul record, P3 a dezvoltat in Romania 65.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, a achizitionat teren care ne permite sa incepem anul acesta in jur de 100.000 de metri patrati. Ne uitam sa deschidem noi locatii, vrem sa facem achizitii de noi terenuri in Bucuresti si ale zone din tara – vestul este vizat. Ramanem optimisti si ne uitam la Romania ca la o piata cu potential, dar in care vrem o dezvoltare sustenabila”, a declarat Sinziana Pardhan, country head Romania in cadrul P3, la ReConstruct 2018.

Si pe segmentul centrelor comerciale densitatea este mai mica decat in tarile cuprinse in analiza realizata de Cushman&Wakefield Echinox si prezentata la ReConstruct 2018: 100 de metri patrati de spatii comerciale moderne (mall-uri) la mia de locuitori fata de 127 mp in Ungaria, 227 mp in Slovacia, 220 mp in Cehia si 281 mp in Polonia. Anul trecut a fost unul de stagnare din perspectiva livrarilor de mall-uri noi in Romania, iar investitorii sunt precauti cand vine vorba despre noi investitii in acest domeniu.

Reconstruct, spatii logistice, spatii logistice si industriale, Sebastian Mahu, NEPI Rockcastle

”Avem o viziune pe termen lung, sustenabilitatea e foarte importanta. Viziunea noastra cu privire la ce vrem sa facem este de a dezvolta noi centre comerciale – desi denumirea aceasta incepe sa nu mai fie corecta, mai degraba vorbim de centre sociale – , in contextul in care retailul se coaguleaza in jurul unor proiecte puternice. Nu avem prioritate pentru parcuri de retail, decat acolo unde unde exista o oportunitate. Ne concentram pe centre comerciale mari. Pentru NEPI Rockcastle lucrurile se intampla alert, exponential, dar pentru ca viziunea e pe termen lung, suntem atenti la achizitii facem si la ce dezvoltam. Avem un plan care acopera 2019-2020, ne focusam pe centrele dominante, mari, care vor avea puterea pe termen lung sa deserveasca functia de putere comerciala, divertisment, locatie sociala pentru comunitati. Vrem sa deservim nevoile comunitatilor in care suntem”, explica Sebastian Mahu, head of asset management in cadrul NEPI Rockcastle.

REConstruct 2018: Totul pleaca de la productie

Toti participantii la panel au fost mentionat importanta activitatilor economice industriale, productive, care sa creeze locuri de munca, astfel incat oamenii sa aiba bani pentru consum, ceea ce ar antrena in mai multe zone din Romania aparitia de noi spatii comerciale moderne si de noi spatii logistice si industriale. Deocamdata, speranta ramane la mediul privat.

Reconstruct, spatii logistice, spatii logistice si industriale, Cosmin Patroiu, TeraSteel

”Avem temeri in legatura cu lipsa investitiilor statului, adica banii pe care statul ii investeste si ulterior se ramifica in economie. Acum ne bazam pe investitii private, nu avem sperante de investitii din partea statului. In domeniul nostru de activitate, piata de panouri si hale industriale a fosr intr-o continua crestere de 5-10% an de an, la fel vedem evolutia si in 2018. Noi lucram cu mediul privat si avem o predictibilitate in perioada 2019-2020 pentru romania si pentru zona – Serbia, Bulgaria, fosta Iugoslavie ar trebui sa creasca pe partea de agricultura, industrial, logistica. Aceasta zona este mult in urma tarilor precum Polonia, Cehia sau Slovacia”, a explicat Cosmin Patroiu, director general TeraSteel .

Partenerii ReContruct 2018 sunt: Genesis Property, TeraSteel. Sponsori: Digital Architect si Imobiliare.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri