Piata de birouri din Capitala a inregistrat o cerere noua (net take-up) temperata de pana la 38.000 mp in primul trimestru al acestui an. Conform datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International, aceasta a provenit in mare masura din partea segmentelor energie / industrial si IT&C.

Volumul tranzactiilor de inchiriere a fost mai mic in primul trimestru din 2018, fata de aceeasi perioada de anul trecut. Suprafata totala inchiriata – care include, pe langa inchirierile propriu-zise, renegocierile si prelungirile de contracte - a fost de aproximativ 68.000 mp, in scadere cu aproape 43% fata de 2017. Tot in aceasta perioada, cererea noua a insumat 38.000 mp, cu 26% sub nivelul de anul trecut, dar valoarea este, totusi, peste media trimestriala din ultimii ani.

"In primul trimestru, cererea noua pentru spatii de birouri a fost temperata comparativ cu valorile maxime inregistrate in trecut, ca urmare a ratei somajului aflate la un minim istoric si a interesului tot mai crescut pentru pietele de birouri din marile orase regionale. Totodata, pe fondul nivelului excelent de activitate din prima parte a anului trecut, discutam si de un efect de baza nefavorabil semnificativ", a declarat Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers International Romania.

Cea mai mare cerere a venit din partea companiilor cu profil energetic si industrial - 37% - urmate de companiile de IT&C (24%) si de firme din sectorul de banking si asigurari (9%). Cele mai multe tranzactii de inchiriere au fost incheiate de companii cu suprafete intre 1.000 si 3.000 mp (51%), de companii cu suprafete sub 1.000 mp (17%) si peste 10.000 mp (17%). Mutarea sediului UPC Romania in proiectul The Bridge si o tranzactie confidentiala in zona Unirii au reprezentat cele mai mari contracte de inchiriere pe piata de birouri din Bucuresti din acest trimestru.

"Dupa cum am anticipat la inceputul anului, activitatea de inchiriere pe piata de birouri din Bucuresti se va tempera usor, iar evolutia din primul trimestru este in linie cu asteptarile. Estimam o cerere noua de 135,000 mp pana la finalul lui 2018, cu aproximativ 10% sub anul precedent. Avand in vedere provocarile de pe piata muncii, consideram ca acest rezultat este unul sanatos, mai ales venind dupa un an la fel de puternic precum 2017", a incheiat Silviu Pop.

Citeste si:
The "Ho-Ho-Ho" effect: impactul Craciunului in piata imobiliara locala
The "Ho-Ho-Ho" effect:...

Activitatea de inchiriere a reflectat atentia sporita a dezvoltatorilor pentru zonele centrale, Centru-Vest sau Piata Presei/Expozitiei, in detrimentul partii de nord a Bucurestiului. Zona CBD (Central Business District) a fost cea mai solicitata (34%), in timp ce zona Centru-Vest a inregistrat 22% din totalul tranzactiilor de inchiriere, iar zona de Vest 12%.

Conform raportului Colliers International - Bucharest Office Market Q1 2018 - pana la finalul anului urmeaza a fi livrat un total de pana la 185.000 mp spatii de birouri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Colliers: Un Brexit fara acord pune presiune pe birourile din Romania
Setari Cookie-uri