Peste 40 de proiecte imobiliare, atat noi cat si existente, au fost certificate sustenabil in 2017 in Romania, potrivit datelor BuildGreen, unul dintre jucaorii pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania. Astfel, numerosi proprietari de proiecte deja finalizate au decis sa implementeze solutii de eficientizare a consumurilor de energie, pentru obtinerea unei certificari de tipul In Use din dorinta de a isi pastra proiectele relevante pe piata, comparativ cu noile proiecte.

"Piata imobiliara locala s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani din punct de vedere al sustenabilitatii si suntem din acest punct de vedere la nivelul altor tari din regiune, fie ca vorbim de Republica Ceha, Slovaca sau de Polonia si Ungaria. Asistam deja la o trecere catre un nivel superior de sustenabilitate, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanta energetica cat mai ridicate cat si pe implementarea de noi tehnologii si pe crearea unui mediu de lucru care pune accent pe bunastarea angajatilor”, explica Razvan Nica (foto), managing director BuildGreen.

Astfel, obtinerea unei certificari sustenabile dupa normele BREEAM si LEED a devenit o practica pe segmentul cladirilor de birouri si a centrelor comerciale de mari dimensiuni. Urmatoarea etapa a implementarii principiilor de dezvoltare sustenabila pe piata imobiliara locala va fi reprezentata de aparitia primelor proiecte rezidentiale certificate sustenabil. In acest moment exista deja mai multe proiecte care au obtinut o astfel de certificare din partea unor foruri interne iar perioada urmatoare va aduce si obtinerea primelor certificari BREEAM sau LEED.

Cresterea numarului de proiecte imobiliare mixte se va concretiza si prin certificari de tip communities, care pot aduce beneficii inca din etapele de elaborare a master planurilor, mai spune Razvan Nica. In plus, apreciaza seful BuildGreen, in viitorul apropiat vom asista la tot mai multe proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentele spatiilor logistice si industriale - un exemplu in acest sens esta fabrica Arcelik, certificata LEED.

"Dorinta investitorilor de obtinere a unor randamente energetice ridicate se va concretiza si prin dezvoltarea primelor proiecte dupa normele de sustenabilitate EDGE, care pun accent pe utilizarea eficienta a resurselor, atat in procesul de dezvoltare cat si pe perioada administrarii", arata Razvan Nica.

EDGE reprezinta un sistem de certificare complementar si a fost creat de catre International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, obtinerea certificarii fiind posibila prin atingerea unui procent de reducere de 20% a consumurilor de energie, apa si a energiei incorporate in materialele de constructie. Spre exemplu, prin reducerea raportului dintre pereti si ferestre, utilizarea unor solutii inteligente de ventilatie si iluminare artificiala, implementarea de panouri solare dar si utilizarea unor robineti cu presiune scazuta pot sa duca la reduceri ale consumurilor de pana la aproximativ 50%.

"Eficientizarea consumurilor de energie va fi dublata in perioada imediata de implementarea unei multitudini de solutii menite sa majoreze semnificativ bunastarea angajatilor la locul de munca, masuri care se vor transpune intr-un final prin cresterea gradului de satisfactie dar si a productivitatii angajatilor", afirma Razvan Nica.

Astfel, seful BuildGreen apreciaza ca in perioada urmatoare vor fi obtinute mai multe certificari de sustenabilitate WELL, care pun accent pe crearea unui mediu de lucru prietenos, propice bunastarii angajatilor. Aceasta se poate obtine prin implementarea unor solutii inteligente de iluminare, ventilatie sau design general al spatiilor de birouri.

"Unele masuri pot avea un impact direct imediat, precum schimbarea sistemului de ventilatie, in timp ce altele au un efect mai subtil - numeroase studii au aratat ca nivelul de luminozitate artificiala dintr-un spatiu de lucru poate duce la insomnii sau realizarea scarilor dupa un design prietenos poate determina un grad de utilizare mai redus al lifturilor, ceea ce se transpune printr-o stare de sanatate generala mai buna a angajatilor", spune Razvan Nica.

BuildGreen a consiliat si a obtinut in 2017 peste 25 de certificari sustenabile pentru o serie intreaga de proiecte din Romania dar si din Europa Centrala si de Est si Liban, reprezentand o majorare de 25% a numarului de proiecte consiliate, printre cele mai importante numarandu-se intreg portofliul din regiune al NEPI Rockcastle, The Bridge si Globalworth Tower – ambele cu cel mai ridicat nivel de certificare LEED Platinum, Oregon Park, The Mark si Unirii View. Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 130 de proiecte imobiliare, cu o valoare investititionala cumulata de peste un miliard de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri