In primul trimestru din acest an au fost inchiriati 73.000 mp de spatii industriale si logistice, din care doua treimi in Bucuresti si restul in zone din vestul tarii. Cea mai atractiva zona pentru piata de spatii de depozitare, in afara Capitalei, a fost regiunea de vest a tarii, din punctul de vedere al cererii, al distantei fata de punctele vamale si al parcurilor industriale existente, conform unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

Pentru realizarea studiului, Colliers a selectat un esantion de 30 de orase din Romania, care au fost judecate din prisma atractivitatii pentru activitatile de depozitare si pentru cele de productie. In realizarea acestei analize cuprinzatoare au fost folositi mai multi indicatori, printre care distanta fata de punctele vamale, diverse serii de date privind forta de munca (cum ar fi salariile, varsta, potentialul neutilizat), calitatea transportului local, parcurile industriale existente.

Bucurestiul nu a fost considerat drept un criteriu in sine: avand in vedere ponderea semnificativa pe care Capitala o are in consumul privat la nivel national, s-ar fi aflat cu siguranta pe primul loc pentru spatii de depozitare.

Astfel, orasele din care tranzitul catre punctele vamale principale (Nadlac, Bors, Giurgiu) este cel mai scurt sunt Arad, Timisoara, Alba-Iulia, Oradea, Sibiu. Pe de alta parte, cea mai mare disponibilitate a fortei de munca se regaseste in afara Arcului Carpatic, in orase din zona Moldovei si din sudul tarii: Iasi, Suceava, Craiova, Bacau, Galati. Nu in ultimul rand, orasele cu cea mai mare suprafata cumulata a parcurilor industriale, administrate in cea mai mare parte de catre autoritatile locale, sunt Ploiesti, Cluj-Napoca, Brasov, Oradea si Sibiu.

"Zonele centrale si vestice din interiorul Arcului Carpatic sunt, in general, cele mai atractive pentru companiile care au legaturi comerciale cu Europa Occidentala. Posibilii angajati se afla, insa, in alte zone ale tarii, iar Romania se confrunta si cu o mobilitate interna destul de redusa a fortei de munca. Spre exemplu, doar judetele Iasi si Suceava au impreuna a saptea parte din totalul persoanelor angajabile la nivel national, din calculele noastre. Reforme structurale care sa sporeasca rata de activitate a populatiei si doua autostrazi pe axele nord-sud/est-vest ar putea duce la o crestere economica exploziva si de durata", a declarat Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers.

Compania mai arata ca apetitul pentru dezvoltari industriale in vestul tarii este influentat de cererea crescuta din aceasta zona. Suprafata totala inchiriata in primul trimestru a fost de aproximativ 73.000 mp de spatii logistice, cea mai mare cerere fiind inregistrata in Capitala - 66%, iar restul de 34% in Cluj-Napoca (22%), respectiv Timisoara (12%).

"Cu toate ca activitatea de inchiriere din primul trimestru a fost mai scazuta fata de cea din aceeasi perioada din 2017, exista suficiente elemente care sa sustina un optimism moderat si ne asteptam ca, pana la finalul anului, cererea de spatii industriale moderne sa accelereze simtitor. De asemenea, se va accentua tendinta chiriasilor, mai ales a celor din zona de retail si a comertului online, de a dezvolta propriile spatii de depozitare, din care anumite suprafete pot fi ulterior subinchiriate", potrivit Colliers.

In ceea ce priveste chiriile, punctul de plecare s-a mentinut in jur de 4 euro/mp in zona Bucurestiului, conform datelor Colliers. Rata scazuta de neocupare, cererea din partea chiriasilor si majorarea costurilor cu forta de munca cu peste 10% vor pune presiune asupra chiriei cel putin pentru urmatoarele trimestre.

Sursa foto: Don Pablo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri