Orasele se transforma continuu pentru a raspunde nevoilor actuale si viitoare ale cetatenilor si a stilului lor de viata. Astfel, dezvoltarea urbana evolueaza si ea treptat catre ceea ce se poate defini drept urbanism societal, apreciaza Tatian Diaconu, CEO Ceetrus Romania (fost Immochan). "Pornind de la identificarea nevoilor reale ale societatii, si activitatea noastra evolueaza de la simpla dezvoltare imobiliara la acest urbanism societal, ceea ce inseamna, pur si simplu, sa faci un zoom out pe harta. In acest fel, ajungi sa privesti nu doar terenul tau, ci intreg cartierul sau poate chiar jumatate din oras".

"Este nevoie de o evolutie in aceasta directie pentru simplul fapt ca, de regula, un dezvoltator imobiliar priveste doar in limitele perimetrului propriu. Nu se uita sa vada si daca eventual dezvoltarea sa imobiliara, care este, de altfel, legala, nu creeaza insa uneori probleme infinit mai mari pentru comunitate decat avantaje. Sunt multiple situatii, de exemplu, in care soselele ajung sa fie blocate la ore de varf, pentru ca nimeni nu si-a pus vreodata intrebarea daca aparitia unei cladiri de spatii de birouri de 10.000 mp pe o straduta de 6 metri latime, nu cumva, va bloca strada respectiva. Uneori ajunge sa fie blocat chiar un cartier intreg cu o astfel de cladire", spune Tatian Diaconu (foto).

Astfel, in opinia sa, majoritatea dezvoltarilor imbiliare urbane (indiferent daca integreaza componente de retail, rezidential si birouri) vor trebui, implicit, de acum incolo, sa includa si proiecte de infrastructura. "Activitatea unui dezvoltator imobiliar evolueaza treptat catre ceea ce noi numim urbanism societal. Urbanism inseamna planificare urbana, dar este si societal, deoarece priveste in primul rand catre nevoile societatii in care traim. Atunci cand o zona se dezvolta foarte mult, probabil ca nu trebuie sa ai drumuri de sase metri, ci de sase benzi sau macar sa existe posibilitatea in viitor ca de la o banda sa treci la doua si de la doua la trei".

Cea mai importanta investitie din Romania a companiei Ceetrus este realizata pe fosta platforma industriala Tractorul Brasov, unde detine 100 de hectare de teren, din care 24 au fost dedicate centrului co­mer­cial Coresi. In ultimii doia ani, Ceetrus si-a largit sfera de activitate pe noi segmente de business: cel rezidential, prin dezvoltarea Coresi Avantgarden (2016) in parteneriat cu Avantgarden Immo Invest, si spatii de birouri, prin Coresi Business Park (2017), in parteneriat cu Ascenta Management. Ambele proiecte mentionate sunt dezvoltate tot in Brasov.

Ceetrus a investit 82 de milioane de euro doar in dezvoltarea centrului comericla Coresi, din care 60 de milioane de euro in Coresi Shopping Resort si alte 12 milioane de euro in extinderea acestuia cu un mall stradal, Coresi Street. Totodata, pentru realizarea unei retele de drumuri care sa deserveasca atat cartierul Coresi Avantgarden, dar si orasul Brasov, a cedat municipalitatii peste 10 hectare de teren, in valoare de 10 milioane de euro.

Tatian Diaconu: Sunt orase in Romania unde administratiile au inceput sa inteleaga ca raspunsul este legat de nevoi si nu invers

"Un dezvoltator nu are, intr-adevar, capacitate de decizie decat asupra a ceea ce se intampla pe terenul pe care il detine, dar poate avea si un rol de catalizator. Asta inseamna ca, la un moment dat, poate incerca sa ii adune in jurul mesei pe toti care sunt participanti si decidenti la viata societatii: proprietari din proximitate, dezvoltatori, autoritati, diverse asociatii, precum reprezentati ai comunicatii s.a.m.d. Si, in jurul mesei, sa fie purtata o discutie despre nevoile comune. Nu ar trebui sa fie o surprindere ca de cele mai multe ori acestea se suprapun, indiferent daca discutam despe spatii verzi, despre strazi pe care sa se circule civilizat sau de nevoia unor noi scoli in cartier. Urmatoara etapa este de clarificarea si asumarea rolurilor fiecaruia. Sunt orase in Romania unde administratiile au inceput sa inteleaga ca raspunsul este legat de nevoi si nu invers. De asemenea, ca dezvoltator care lucreaza in zone aflate in curs de dezvoltare, trebuie sa anticipezi evolutia zonei respective si sa vii cu solutii", adauga Tatian Diaconu.

Astfel, "dezvoltarea imobiliara are nevoie de un suflu nou si de o viziune mai larga, dincolo de interesul individual. Urbanizarea inteligenta, in parteneriat cu administratia locala, reprezinta o ocazie de a crea spatii mixte care merg dincolo de functiunea lor imediata si dau sens comunitatii careia se adreseaza, creeaza viata si coeziune la nivel de cartier, de oras, de regiune", mai spune Tatian Diaconu. "Un dezvoltator serios ar trebui sa sa poata anticipa, prin studii de trafic sau fezabilitate, ce se va intampla intr-o zona dupa cinci sau sapte ani", conchide seful Ceetrus.

Immochan a dat startul in luna iunie a acestui an unui rebranding international, prin schimbarea numelui in Ceetrus. In Romania, Ceetrus administreaza un portofoliu de peste 20 de centre comerciale la nivel national, cea mai importanta investitie a grupului francez fiind in Brasov.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri