Astfel, grupul companiilor de renume international care activeaza in sectorul imobiliar din Romania - Colliers, CB Richard Ellis, DTZ Echinox – este completat cu un nou brand international: Coldwell Banker Real Estate Corporation.

Operatiunile din Romania ale Coldwell Banker, unul din liderii in industria tranzactiilor imobiliare americane, vor fi conduse de Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, un antreprenor care s-a remarcat prin afacerile dezvoltate in diferite domenii precum logistica, consumer electronics, software si dezvoltari imobiliare.

Obiectiv pentru 2007, Top 5

Cresterea pietei imobilare romanesti si investitiile bugetate estimam ca vor aduce companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania in anul urmator venituri de peste 3 milioane de euro, apreciaza Valentin Ilie. “Investitiile bugetate pentru anul urmator vor fi de cateva milioane de euro, suma care consider ca este suficienta pentru a ne atinge obiectivul la finele lui 2007: sa intram in primii cinci jucatori pe piata imobiliara romaneasca. Vom investi numai in prima luna cat au investit altii de la inceputul activitatii lor in Romania”, a declarat pentru Wall-Street Valentin Ilie.

De altfel, spune reprezentantul Coldwell Banker in Romania, compania isi propune ca in urmatorii trei ani sa devina lider pe piata consultantei si a brokerajului imobiliar. Cum vor reusi americanii sa-si atinga obiectivele? Compania si-a propus sa dezvolte in tara o retea competitiva, iar pana la finele anului sa angajeze aproximativ 100 de specialisti. “Incercam sa atragem specialisti deja activi in brokerajul imobiliar si apoi sa-i instruim in Statele Unite sau prin programe educationale ale Coldwell Banker University. Am inceput deja colaborarea cu firme de head-hunting”, puncteaza CEO-ul Coldwell Banker.

Piata, dominata de companii internationale

In opinia lui Valentin Ilie calitatea serviciilor oferite de brokerii imobiliari trebuie imbunatatite in Romania. Acesta opineaza ca in Romania meseria de consultant imobiliar nu se face dupa modelul existent in pietele mature, adaugand ca cei de la Colliers guverneaza piata. “Divizia autohtona a companiei imobiliare Colliers International este inca cea mai buna din Romania. Consider ca ei sunt principalii nostri competitori din piata”, evalueaza Ilie concurenta locala.

Principalii concurenti ai Coldwell Banker pe piata imobiliara sunt astfel companiile Colliers, Eurisko, Regatta, CB Richard Ellis si DTZ Echinox. Colliers a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 5,2 milioane de dolari si un profit net de 800.000 de euro. Infiintata in 1997, Eurisko a raportat in 2005 o cifra de afaceri de 2,7 milioane de euro si un profit net de 400.000 de euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere de circa 80% a cifrei de afaceri, pana la 5 milioane de euro. Locul trei al pietei de consultanta imobiliara este ocupat de compania Regatta cu venituri inregistrate in 2005 de 2,5 milioane de euro si un profit aproape egal cu cel al companiei Eurisko. In fine, locurile patru si cinci sunt detinute de Euroest si CB Richard Ellis cu incasari de 1,2 milioane si, respectiv, 1,1 milioane de euro.

Un nou jucator american ataca real estate-ul romanesc