Randamentul investitiilor pe piata imobiliara din Romania si dinamica accentuata a pietei ii determina pe cei mai mari jucatori din brokerajul international sa intre in real estate-ul romanesc.
Astfel, grupul companiilor de renume international care activeaza in sectorul imobiliar din Romania - Colliers, CB Richard Ellis, DTZ Echinox este completat cu un nou brand international: Coldwell Banker Real Estate Corporation.

Operatiunile din Romania ale Coldwell Banker, unul din liderii in industria tranzactiilor imobiliare americane, vor fi conduse de Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, un antreprenor care s-a remarcat prin afacerile dezvoltate in diferite domenii precum logistica, consumer electronics, software si dezvoltari imobiliare.

Obiectiv pentru 2007, Top 5

Cresterea pietei imobilare romanesti si investitiile bugetate estimam ca vor aduce companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania in anul urmator venituri de peste 3 milioane de euro, apreciaza Valentin Ilie. Investitiile bugetate pentru anul urmator vor fi de cateva milioane de euro, suma care consider ca este suficienta pentru a ne atinge obiectivul la finele lui 2007: sa intram in primii cinci jucatori pe piata imobiliara romaneasca. Vom investi numai in prima luna cat au investit altii de la inceputul activitatii lor in Romania, a declarat pentru Wall-Street Valentin Ilie.

De altfel, spune reprezentantul Coldwell Banker in Romania, compania isi propune ca in urmatorii trei ani sa devina lider pe piata consultantei si a brokerajului imobiliar. Cum vor reusi americanii sa-si atinga obiectivele? Compania si-a propus sa dezvolte in tara o retea competitiva, iar pana la finele anului sa angajeze aproximativ 100 de specialisti. Incercam sa atragem specialisti deja activi in brokerajul imobiliar si apoi sa-i instruim in Statele Unite sau prin programe educationale ale Coldwell Banker University. Am inceput deja colaborarea cu firme de head-hunting, puncteaza CEO-ul Coldwell Banker.

Piata, dominata de companii internationale

In opinia lui Valentin Ilie calitatea serviciilor oferite de brokerii imobiliari trebuie imbunatatite in Romania. Acesta opineaza ca in Romania meseria de consultant imobiliar nu se face dupa modelul existent in pietele mature, adaugand ca cei de la Colliers guverneaza piata. Divizia autohtona a companiei imobiliare Colliers International este inca cea mai buna din Romania. Consider ca ei sunt principalii nostri competitori din piata, evalueaza Ilie concurenta locala.

Principalii concurenti ai Coldwell Banker pe piata imobiliara sunt astfel companiile Colliers, Eurisko, Regatta, CB Richard Ellis si DTZ Echinox. Colliers a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 5,2 milioane de dolari si un profit net de 800.000 de euro. Infiintata in 1997, Eurisko a raportat in 2005 o cifra de afaceri de 2,7 milioane de euro si un profit net de 400.000 de euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere de circa 80% a cifrei de afaceri, pana la 5 milioane de euro. Locul trei al pietei de consultanta imobiliara este ocupat de compania Regatta cu venituri inregistrate in 2005 de 2,5 milioane de euro si un profit aproape egal cu cel al companiei Eurisko. In fine, locurile patru si cinci sunt detinute de Euroest si CB Richard Ellis cu incasari de 1,2 milioane si, respectiv, 1,1 milioane de euro.

Un nou jucator american ataca real estate-ul romanesc
Operatiunile din Romania ale Coldwell Banker sunt asistate de Link Management Consulting, companie de consultanta strategica fondata in 2005 de Norbert Hckl. Pe aspectele juridice Coldwell Banker Affiliates of Romania este asistat de Cristina Daianu, partener al casei de avocatura Schindhelm.

Compania americana soseste pe piata autohtona la aproximativ zece ani in urma liderilor actuali. In acest context este natural sa ne intrebam daca este tardiv momentul ales. Nu este prea tarziu, ne raspunde Valentin Ilie. Aceasta concurenta solida nu se rezuma exclusiv la companii precum Colliers, Eurisko sau CB Richard Ellis. Piata locala inca se formeaza. Reprezentantul Coldwell Banker estimeaza ca din randul angajatilor din companiile mari de consultanta imobiliara se vor desprinde multi oameni care vor pleca cu propriile lor proiecte si isi vor mentine contactele existente. Cand va avea loc aceasta revolutie in real estate-ul local? Curand, ne asigura CEO-ul Coldwell. Marile francize internationale vor sosi in Romania, iar specialistii nostri imobiliari isi vor dezvolta propriile agentii de brokeraj. Trebuie sa realizam ca se va intampla curand acest fenomen si este natural pentru ca brokerii romani de success au castigat bine in ultimii ani, completeaza Ilie.

'Rezidential' este cuvantul de ordine acum in real estate potrivit reprezentantului Coldwell Banker in Romania. Asadar, compania se va concentra puternic in aceasta directie, dar si zona comerciala prin Coldwell Banker Commercial (reprezentata de spatii de birouri si retail) va reprezenta o prioritate. CB Romania va creste organic dar ia in considerare si cresterea prin achizitia de companii locale. Evaluam si optiunea de cumpara mai multe companii din tara, conchide Valentin Ilie.

O suta de ani de brokeraj imobiliar

Istoria Coldwell Banker incepe in 1906 cand Colbert Coldwell, originar din San Francisco, infiinteaza prima companie din domeniul tranzactiilor cu proprietati imobiliare din America. A fost infiintata dupa cutremurului din 1906. Dupa ce Benjamin Banker i s-a alaturat ca partener, acestia au dezvoltat ceea ce este astazi unul dintre cele mai de success nume din real estate.

Coldwell Banker este unul din liderii din industria de brokeraj de proprietati imobiliare rezidentiale si comerciale si pe segmente de piata, precum statiuni, case noi si proprietati de lux. Sistemul Coldwell Banker numara peste 4.000 de birouri de brokeraj imobiliar rezidential si comercial si peste 127.700 de parteneri de vanzari in 30 de tari si regiuni din America de Nord, America de Sud, Europa, Africa, Asia si Australia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri