Ioana Roman, partener in cadrul firmei de avocatura PeliFilip, implicata in doua dintre cele trei mari tranzactii imobiliare din acest an, spune ca investitorii din real estate nu considera Romania o destinatie atragatoare atunci cand vine vorba despre legislatie, care lasa foarte mult loc de interpretare. Aceasta nesiguranta este sporita si de schimbarile periodice, atat din punct de vedere legal, cat si din perspectiva fiscala. Actorii din piata imobiliara manifesta un optimism moderat in legatura cu evolutia pe termen mediu.

Cele mai importante tranzactii imobiliare de anvergura din primul semestru al anului 2018 au fost in numar de trei si au venit din domeniile office si retail. Pentru doua dintre acestea, compania de avocatura PeliFilip a reprezentat vanzatorul: Portland Trust si Ares Management in cazul vanzarii proiectului de birouri Oregon Park catre Lion`s Head Investments – trei cladiri de birouri, in suprafata totala inchiriabila de 70.000 de metri patrati; doua finalizate, cu chiriasi precum Oracle, Deloitte, Euler Hermes si Kepler Alten; o a treia cladire inca in constructie – si Skanska, dezvoltator ce a vandut cladirea de birouri Campus 6.1 catre CA Immo, intr-o tranzactie in valoare de 53 de milioane de euro.

”Noi suntem implicati in cam toate tranzactiile mari care au aparut sau care au fost demarate anul acesta. Doua dintre ele le-am si semnat, una am si inchis-o. La Oregon Park s-a facut closingul, s-a finalizat cu totul. In piata este un sentiment optimist, putin rezervat, dar inca optimist. Pe primul semestru au fost trei mari tranzactii: vanzarea de catre Skanska catre CA Immo a primei cladiri din proiectul Campus 6, noi am asistat Skanska, sunt clientii nostri de cand au intrat pe piata; vanzarea de catre Portland a Orgon Park catre Lionhead si vanzarea Shopping City Militari. Au mai fost si tranzactii mai mici, dar cele mentionate sunt, ca valoare, cele mai mari din piata”, spune Ioana Roman, partener in cadrul PeliFilip.

Ioana Roman, PeliFilip, piata imobiliara, tranzactii imobiliare, real estate, oregon park, portland trust

Interesant este ca una dintre cele trei mari tranzactii din primul semestru al acestui an a marcat iesirea din Romania a unui investitor - Atrium European Real Estate a anuntat, la finalul lunii aprilie, vanzarea centrului comercial Militari Shopping Center din Bucuresti catre MAS Real Estate; prin aceasta tranzactie, in valoare de 95 de milioane de euro, un nivel cu 9% mai mare fata de cea din raportul financiar la 31 decembrie 2017, Atrium European Real Estate a facut un exit de pe piata imobiliara din Romania –, in timp ce o alta tranzactie a insemnat intrarea pe piata autohtona a unui alt investitor: Lion's Head Investments si-a facut intrarea pe piata imobiliara locala prin achizitia proiectului de birouri Oregon Park.

Lentoarea autoritatilor, printre problemele investitorilor din piata imobiliara

De notat este si ca aceste tranzactii au venit pe fondul unui debut mai putin incurajator al anului 2018 in privinta activitatii tranzactionale. Unul dintre motive, in afara de cele ce tin exclusiv de piata, poate fi si lipsa de atractivitate a Romaniei pentru investitori, atunci cand vine vorba despre aspecte legislative si administrative.

”N-as putea sa zic ca legislatia este clara intotdeauna, dimpotriva, lasa foarte mult loc interpretarii, lucru care poate fi pozitiv, dar de cele mai multe ori creeaza o stare de confuzie si de nesiguranta, iar investitorii nu privesc Romania ca pe o destinatie foarte atragatoare atunci cand vine vorba despre legislatie si sistemul din momentul de fata. Creeaza o anumita nesiguranta, lucru care am dori sa se schimbe daca s-ar putea. Si schimbarile acestea periodice dau un grad de nesiguranta, pentru ca astazi este ceva, maine e posibil sa fie cu totul altceva. Lucrul asta s-a vazut in timp si pe partea fiscala. O parte din legislatie unde am vrea mai multa claritate este urbanism,ul unde am inteles ca acum se incearca un cod al urbanismului, asteptam cu interes sa vedem ce va fi. Incercam si noi sa participam la dezbaterea publica. S-au prelungit inca odata termenele la Planurile Urbanistice Generale, deci ma indoiesc ca o sa avem prea curand un nou PUG al Bucurestiului. E palpitant, te tine in priza! Te intreaba clientul cum vezi un anume lucru x pe legislatie si nu poti sa-i zici sa stea linistit. Poti sa-i prezinti riscurile, unele sunt mari, altele se pot contracara, pana la urma le prezinti ca pe un risc de tara, nu ai ce sa faci”, explica Ioana Roman, partener la compania de avocatura PeliFilip.

Cadastrul, situatia uneori neclara a terenurilor – Ioana Roman spune ca oricand pot aparea probleme din trecut legate de posibile restituiri, chiar si dupa emiterea de catre autoritati a autorizatiilor sau chiar dupa ce imobilul a fost construit pe terenul respectiv –, precum si lentoarea cu care se misca autoritatile sunt principalele probleme cu care se confrunta investitorii din real estate.

Ioana Roman, PeliFilip, piata imobiliara, tranzactii imobiliare, real estate

”Noi recomandam clientilor, atunci cand cumpara un teren, sa analizeze foarte bine titlul pe teren, dar sa se uite foarte atent la ceea ce inseamna urbanism, ca sa stie exact ce pot sa construiasca sau daca au nevoie de un Plan de Urbanism Zonal, sa vada ce restrictii sunt. In momentul de fata conteaza foarte mult sa fii un cumparator «diligent» si sa-ti consolidezi buna-credinta, atunci cand cumperi real estate in Romania. In continuare problema cu restituirile nu este rezolvata definitiv in Romania, nu poti sa te bazezi exclsuiv pe un extras de carte funciara, trebuie sa te mai uiti in spate pe tot istoricul de carte funciara. Daca faci un raport de due dilliogence pe un teren in Romania nu ai cum sa ai o siguranta, nu exista documentele. Noi le recomandam clientilor nostri sa faca scrisori de confirmare catre autoritati, daca vrei sa cumepri un teren sau un proiect imobiliar, sa mergi la autoritati, la primarii si sa intrebi daca exista cereri de restituire nesolutionate. Apoi astepti, si astept, la Primaria Municipiului Bucuresti astepti si sase luni. Este tristul adevar, dar incercam sa schimbam lucrurile, pentru ca aceste proiecte genereaza taxe la bugetul local, locuri de munca si anumite proiecte fac lucrari de infrastructura. Traim intr-o comunitate si trebuie sa ne ajutam unii pe altii”, spune Ioana Roman, partener in cadrul companiei de avocatura PeliFilip.

Totusi, Ioana Roman crede ca piata imobiliara se va mentine la un nivel crescut in perioada urmatoare si spune ca departamentul de real estate de la PeliFilip, in care lucreaza 14 avocati, lucreaza la tranzactii care se vor finaliza candva intre sfarsitul veri si finalul anului.

”Sunt semne ca investitorii sunt interesati, atat pe dezvoltarea de proiecte cat si pe achizitii, chiar daca ritmul de dezvoltare e o idee putin mai lent – din motive de autorizatii, securizarea terenului. Nu totul e in ritmul cu care eram noi obisnuiti inainte de criza sau in 2015, cand s-a simtit un val de accelerare. In continuare accentul este pe office, avem si proiecte pe retail, pe industrial noi personal nu avem un proiect de achizitie sau vanzare in prezent. Avem clienti care au achizitionat terenurile, sunt in etapa de dezvoltare, construire si preinchiriere, cu accent pe cladirile de birouri”, conchide Ioana Romana, partener in cadrul PeliFilip.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri