Consiliul de supraveghere al Immofinanz AG a aprobat vanzarea participatiei de aproximativ 26% in cadrul CA Immobilien Anlagen AG (CA Immo), compusa din 25.690.163 de actiuni la purtator si patru actiuni nominative, catre SOF-11 Starlight 10 EUR S.à r.l., o companie membra a Starwood Capital Group (Starwood). Valoarea tranzactiei se ridica la 757,9 milioane euro, ceea ce corespunde unei valori medii de 29,5 euro per actiune.

In luna februarie a cestui an, Immofinanz anunta ca decis sa suspende discutiile cu privire la posibila fuziune dintre CA Immo si sa evalueze si alte optiuni strategice, printre care si vanzarea investitiei deja realizate in cadrul CA Immo. Contractul de achizitie a fost deja semnat de catre Starwood, iar tranzactia ar urma sa fie incheiata in trimestrul al treilea din 2018.

Immofinanz a achizitionat in aprilie 2016 particpatia la CA Immo pentru aproximativ 604 milioane euro, iar in urma vanzarii acesteia catre Starwood va realiza un profit de aproximativ 184,0 milioane euro (inclusiv dividende si dupa deducerea costurilor auxiliare). Astfel, rentabilitatea investitiei a fost de circa 30%.

Veniturile din inchirieri inregistrate in Romania anul trecut de catre Immofinanz, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de spatii de birouri si centre comerciale de pe piata locala, au avut o valoare totala de 49,8 milioane euro.

Suma constituie o pondere de 21,2% din veniturile din totale din inchirieri ale grupului austriac.

Proprietatile Immofinanz din Romania au o pondere de 19,6% din portofoliul total al companiei, cele 67 de proprietati avand o valoare de 822,8 milioane euro, potrivit unui raport al companiei. Valoarea totala a investitiilor finalizate in Romania este de 622,1 milioane euro si cuprinde noua cladiri de spatii de birouri (14,2% din portofoliul total al companiei pe segmentul cladiri de spatii de birouri) si sase proprietati comerciale (23,1% din portofoliul total al companiei pe segmentul retail). Rata de ocupare ramane stabila la un nivel ridicat de 94,6%.

Recent, Immofinanz a vandut doua terenuri din portofoliul companiei Adama, situate in zona de nord a Capitalei si cu o suprafata totala de peste 50.000 mp, catre Speedweel Real Estate Development. Cele doua terenuri cumparate de Speedweel sunt situate pe strada Jandarmeriei.

Prima proprietate are o suprafata de aproximativ 25.268 mp, iar cel de-al doilea teren este in jur de 25,721 mp. Pret mediu pe metru patrat la terenuri ar fi de minim 500 de euro in proximitatea strazii Jandarmeriei, estimat de wall-street.ro pe baza unor proprietati comparabile in zona. Este posibil insa ca tranzactia sa fi fost incheiata la un pret mult mai redus, cuprins intre 300 si 350 euro pe mp, avand in vedere suprafata cumulata mare a celor doua terenuri vandute de immofinanz. Astfel, rezulta ca Immofinanz ar fi incasat cel putin 15 milioane de euro pe cele doua terenuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri