Expansiunea globala a marilor companii high tech, precum Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft, Intel, Oracle s.a.m.d. constituie motorul principal al dezvoltarii marilor piete comerciale din lume. Astfel, tranzactii de cumparare de proprietati sau inchiriere de spatii de birouri si spatii industriale de catre aceste companii au fost raportate in acest an pe toate continentele, de la tari precum Statele Unite, Mexic, pana in Anglia, Germania, dar si in Romania sau Israel. Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop, apreciaza in acest sens ca Romania se consolideaza si va fi urmatorul punct de referinta investitional in regiune, in contextul unor randamente de 7,25% pentru prime offices.

Este "un moment deosebit pentru piata imobiliara locala, in care toate segmentele importante - spatii de birouri, industrial si rezidential sunt in ascensiune, iar piata ofera numeroase oportunitati de investitii, atat pe segmentul de spatii de birouri cu un stoc ce se ridica la aproximativ trei milioane de metri patrati, cat si pe cel industrial, cu aproximativ 1,8 milioane de metri patrati la final de 2017", declarat Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul Esop, in cadrul unei conferinte a membrilor CORFAC, intitulata "International Summer Affiliate Meeting" si desfasurata la Bucuresti luna trecuta.

"Romania va fi punct de referinta investitional in regiune"

In opinia sa, piata imobiliara din Bucuresti traverseaza o perioada de efervescenta pe segmentul investitiilor, unde randamentele sunt de 7,25% pentru prime offices si 8,5% pentru industrial.

"Avem numeroase semnale ca Romania se consolideaza si va fi urmatorul punct de referinta investitional in regiune, existand negocieri aflate in desfasurare pentru cladiri de birouri de peste 20.000 mp", considera Alexandru Petrescu. La intalnirea CORFAC s-a discutat pe larg despre evolutia pietelor imobiliare in plan international, oportunitatile in lumea de business post Brexit si fluidizarea colaborarii intre pietele regionale si cele internationale.

Astfel, pietele imobiliare comerciale cresc, antrenate de expansiunea companiilor globale si de apetitul investitorilor. Mai mult, in topul celor mai mari cinci chiriasi atat pe segmentul de spatii de birouri, cat si pe cel industrial vedem aproape aceiasi jucatori in principalele piete internationale.

De asemenea, toate aceste schimbari se petrec intr-o lume din ce in ce mai puternic marcata de agenda internationala si nu de cea locala, ca in trecut.

Una dintre concluziile intalnirii membrilor CORFAC prezenti la "International Summer Affiliate Meeting" este si influentei politicului in evolutia pietei imobiliare, declaratiile si deciziile politice, precum Brexit sau altele specifice fiecarui stat in parte, avand un impact direct asupra taxelor si exporturilor si implicit a cererii viitoare.

"CORFAC International Summer Affiliate Meeting" a avut loc in perioada 21-25 iunie 2018 si a reunit membri CORFAC din 10 tari, SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia, Franta, Italia, Irlanda, Israel, Mexic si Romania. Infiintata in 1989, CORFAC International este una dintre cele mai importante retele din domeniul imobiliar. Esop, companie care a tranzactionat in ultimii trei ani peste 120.000 metri patrait de spatii de birouri, este din 2013, de asemenea, membru afiliat al CORFAC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri