Cu totii ne dorim la un moment dat sa facem modificari in apartament. Fie ne propunem sa eliminam un perete, pentru a ne putea bucura de un open-space generos, fie vrem sa ne cumparam un apartament cu doua camere pe care sa il transformam intr-unul de tip garsoniera, pentru o intimitate mai mare.

Oricare ar fi planurile de renovare care implica anularea unui perete, vei avea nevoie de o autorizatie de constructie pentru a putea aduce la cunostinta asociatiei de proprietari planurile tale. Momentan, aceasta reglementare este la stadiul de promulgare, insa cel mai probabil va fi aprobata de seful statului curand. Odata publicata in Monitorul Oficial, proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor va inlocui Legea nr. 230/2007, adica cea aflata acum in vigoare.

Ce aduce noua lege

„Orice modificare a proprietatii individuale care necesita emiterea unei autorizatii de construire/desfiintare, in conformitate cu legislatia in vigoare, se aduce la cunostinta asociatiei pentru inscrierea in jurnalul evenimentelor din cartea tehnica a constructiei, prin depunerea in copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor si a planurilor din proiectul tehnic", prevede noua lege. Modificarile care presupun zidurile care separa apartamentele unui imobil raman sub aceeasi reglementare ca si pana acum, adica va fi interzisa eliminarea acestora. „Anterior modificarilor constructive in cadrul proprietatilor individuale, proprietarii obtin avizele si autorizatiile asa cum sunt reglementate de legislatia in vigoare, si au obligatia sa nu puna in pericol integritatea structurala a condominiului sau a altor proprietati individuale, precum si sanatatea populatiei, conform legislatiei in vigoare", se mai specifica in lege.

Ce amenzi risca proprietarii care nu se supun noilor reglementari

Daca vrei sa incepi o lucrare de modernizare a apartamentului in care locuiesti, va trebui sa comunici asociatiei de proprietari si organului fiscal local orice modificare a suprafetei construite sau utile in maximum 30 de zile de la incheierea lucrarilor. Altfel, risti sa fii amendat cu sume intre 200 si 1.000 lei.

„Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la autorizarea executarii lucrarilor de constructii de catre autoritatea administratiei publice competente, fara a pune in pericol integritatea structurala a condominiului, rezistenta mecanica, stabilitatea si siguranta cladirii sau a altor proprietati individuale, precum si buna functionare a instalatiilor aferente acestora", se mai spune in noua reglementare. Asadar, daca vei alege sa darami un perete care poate afecta integritatea intregului bloc, vei fi bun de plata. Amenzile propuse se incadreaza intre 500 si 3.000 lei.

Amenzi duble pentru abuzuri in spatiile comune

Proiectul de lege care asteapta aprobarea mai presupune si dublarea amenzilor pentru cei care schimba aspectul proprietatii, prin sanctionarea cu sume de la 5.000 pana la 10.000 lei. „Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale condominiului, precum si amplasarea de mijloace publicitare pe fatada si/sau pe terasa/invelitoarea imobilului, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se fac numai cu acordul a doua treimi din proprietarii membri ai asociatiei de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectati, si pe baza autorizatiei de construire, cu respectarea legislatiei in vigoare", specifica actul normativ.

Asa ca, daca vrei sa cumperi o locuinta cu scopul de a o modifica sau vrei sa renovezi apartamentul in care locuiesti deja, nu uita sa te asiguri ca legea iti permite sa iti pui in practica planurile. Iar daca esti in cautarea unui cabinet notarial, pentru a obtine actele necesare la cumpararea unui apartament, consulta lista tuturor notarilor autorizati din Bucuresti si Ilfov.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri