Polonia este, de departe, tara cu cele mai multe cladiri inalte, de peste 100 de metri, din Europa Centrala si de Est (fostul bloc comunist, cu exceptia tarilor din fosta Uniune Sovietica si tarile din fosta Iugoslavie), potrivit datelor Skyscrapercenter.com, analizate de wall-street.ro. Polonia este campioana cladirilor inalte din Europa Centrala si de Est si la capitolul cea mai inalta cladire: In 2020, in Varsovia urmeaza a fi inaugurata prima cladire din ECE cu o inaltime de peste 300 de metri, Varso Tower. Bulgaria va depasi si ea, la anul, un record: va fi inaugurata prima cladire de peste 200 de metri inaltime din tara de la sud de Dunare.

In prezent, in Varsovia exista nu mai putin de 25 de cladiri cu inaltimi de peste 100 de metri si pana in 2020 urmeaza sa fie finalizate inca cinci astfel de cladiri. In capitala Poloniei este functionala de peste sase decenii cea mai inalta cladire din Europa si de Est: Palatul Culturii si Stiintei, finalizat in 1955, cu o inaltime de 230 de metri. Peste doi ani, in capitala Poloniei va fi inaugurata prima cladire din Europa Centrala si de Est cu o inaltime de peste 300 de metri. Este vorba despre cladirea office Varso Tower, care va avea o inaltime de 310 metri si care este dezvoltata de HB Reavis.

Cea mai inalta cladire din Romania, United Business Center 0 din Timisoara, dezvoltata de Iulius Group, va fi finalizata in ultimul trimestru din anul 2019. Cu o inaltime de 155 de metri si 27 de etaje, United Business Center 0 va depasi, in topul celor mai inalte cladiri din Romania, Sky Tower (137 de metri inaltime), dezvoltata de Raiffeisen Evolution.

cladiri inalte romania

In Albania nu exista nicio cladire mai inalta de 100 de metri. Cea mai inalta cladire din Albania este hotelul TID Tower, dezvoltat de compania Tirana Development International si are o inaltime de 85 de metri. In Muntenegru, cele mai inalte cinci cladiri au functiune rezidentiala si sunt situate, toate, in Podgorica. Inaltimile lor sunt situate intre 43 si 51,2 metri. Nici in Slovenia nu exista nicio cladire cu o inaltime mai mare de 100 de metri, cele mai inalta cladiri fiind Crystal Palace (89 de metri) si World Trade Center Ljubljiana (75 de metri).

Citeste si:
Top 10 cele mai inalte turnuri din lume
Top 10 cele mai inalte...

Cea mai inalta cladire din Bosnia Hertegovina este Avaz Twist Tower, cu o inaltime de 142 de metri, finalizata in 2008 si cu functiune de spatii de birouri. Cea mai inalta cladire din Croatia, cu o inaltime de 110 metri, este un hotel: Westgate Tower B, ce urmeaza a fi finalizat in acest an de catre dezvoltatorul Westgate Tower. (sursa foto: Skyscrapercenter.com).

cladiri inalte bulgaria

Cea mai inalta constructie din Bulgaria, cladirea de birouri Sky Fort, dezvoltata in Sofia de compania Fort Noks, urmeaza sa fie finalizata in 2019 si va avea o inaltime de 202 metri, 47 de etaje deasupra solului si trei etaje subterane, ceea ce o plaseaza pe primul loc, ca inaltime, in Europa de Est. Tot Fort Noks a dezvoltat si cea mai inalta cladire existenta din Bulgaria, cladirea de birouri Capital Fort Business Center, cu o inaltime de 125,8 metri. (Foto: Facebook).

In Cehia, cea mai inalta cladire are ”doar” 110 metri, este situata in orasul Brno si are o functiune mixta, office si rezidential. Este vorba despre cladirea AZ Tower, finalizata in 2013. Cea mai inalta cladire din Slovacia a fost finalizata in 1984, are o inaltime de 115 metri, este situata in Bratislava si are functiune de spatii de birouri. Este vorba despre cladirea Tower 115.

Citeste si:
Cum se vad cele mai "fierbinti" piete rezidentiale din lume de la...
Cum se vad cele mai...

Cea mai inalta cladire din Estonia este Swissotel Tallin, cu o inaltime de 117 metri si functiune de hotel. In Letonia, cea mai inalta cladire este Z-tornis A din Riga, de 130 de metri, finalizata in 2016, cu functiune mixta hotel-office. In Lituania, cea mai inalta cladire are functiune de spatii de birouri.

cladiri inalte serbia

Cea mai inalta cladire din Serbia urmeaza a fi Kula Belgrad, cu o inaltime de 168 de metri si cu functiune mixta rezidential-hotel. Dezvoltata de Eagle Hills, proprietatea este principalul reper dintr-un proiect amplu demarat de autoritatile sarbe care doresc sa regenereze din punct de vedere urban o portiune de pe malul drept al raului Sava (foto: Eagle Hills, via skyscrapercity.com).

In Ungaria, cea mai inalta cladire este cea a Parlamentului, cu o inaltime de 96 de metri si inaugurata acum mai bine de 120 de ani, in 1896. In Budapesta exista o dezbatere continua referitoare la constructia de zgarie-nori, insa, cel putin pana acum, castig de cauza au avut partizanii pastrarii orasului asa cum este din perspectiva cladirilor de peste 100 de metri inaltime – adica cu nicio astfel de cladire.

Citeste si:
Shard, cea mai inalta cladire din Europa de Vest, va fi inaugurata...
Shard, cea mai inalta cladire...

In Fosta Republica Yugoslava a Macedoniei, cele mai inalte patru cladiri sunt grupate in ansamblul rezidential Cevahir Towers, cu inaltimi de 130 de metri fiecare si cu termen de finalizare anul 2018. In Republica Moldova, cea mai inalta cladire, Romashka Tower, este un hotel si are o inaltime de 91 de metri. Cea mai inalta cladire din Ucraina are 162,6 metri, a fost finalizata in 2011 si are functiune rezidentiala. Este vorba despre cladirea Klovski Descent 7A.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
A fost finalizata cea mai inalta cladire din Europa
Setari Cookie-uri