“In prezent se deruleaza negocieri pentru incheierea primelor contracte cu o serie de agentii imobiliare si speram ca in ianuare sa avem incheiate deja zece astfel de contracte”, a spus Udrea.

Compania deruleaza negocieri cu o serie de agenti imobiliare cu capital strain. Sistemul este deja functional in Ramnicu Valcea, din iunie si Sibiu, din octombrie, pana in prezent fiind listate circa 125 de propretati.

Serviciul de listare multipla functioneaza ca un parteneriat de agentii si agenti imobiliari care promoveaza proprietatile de vanzare sau inchiriere. Platforma permite obtinerea de contracte exclusive si promovarea proprietatilor listate catre toate agentiile imobiliare care functioneaza in zona pe care o acopera sistemul. Profesionistii imobiliari introduc date despre proprietatile de vanzare sau inchiriere si acestea pot fi accesate de catre toti participantii la piata.

Agentile care vor sa isi inscrie propretatile dn portofoliu in sistem platesc o taxa unica de inscriere de 100 de euro iar agentii imobilari care vor sa introduca proprietati trebuie sa plateasca 50 de euro. Ulterior, agentiile platesc un abonament lunar de 25 de euro pentru fiecare angajat care are acces la platforma.

Agentiile care consulta baza de date a sistemului dar nu sunt membre se pot inscrie pe o lista de distributie si primesc permanent date despre modificarile din sistem, respectiv acestia sunt informati asupra proprietatilor nou introduse sau asupra celor vandute, precum si asupra altor modificari care apar cu privire la proprietatile listate.

“Daca aceste agentii aduc un cumparator pentru o proprietate listata de o agentie membra a sistemului, vor primi de la aceasta un comision, in plus fata de cel incasat de la cumparator”, a mai explicat Udrea.

Sstemul a fost adaptat la piata romaneasca urmand modelul similar care functioneaza pe piata americana, prin compania FBS Financial Business Systems Inc, din North Dakota, SUA.

In prezent, in sistemul implementat in Bucurest pot fi listate proprietati din capitala si din zona metropolitana, dar acestea pot fi accesate de cumparatori din orice oras sau tara.

“Intentia noastra este ca in cinci ani sa acoperim majoritatea regiunilor din tara si sa oferim posibilitatea colaborarii intre sistemele care functioneaza in fiecare regiune”, a mai spus oficialul companiei.

De asemenea, sistemul vine in sprijinul adaptarii pietei imobiliare romanesti la normele europene. In viitorul apropat va fi implementat standardul european pentru profesia de agent imobiliar, care nu permite reprezentarea dubla, atat a vanzatorului, cat si a cumparatorului, de catre un agent, care impune acordarea dreptului pentru cumparator de a vizita proprietatea inainte de semnarea contractulu, precum si solicitarea unui acord de la proprietar, de catre agent, pentru colectarea de informatii despre proprietate. Platforma lansata de MLSLeader prevede toate aceste conditii, precum si sanctiuni pentru membrii care nu le respecta.

In viitor platforma va include s informatii fiscale si de carte funciara pentru propretatile listate.