Europa Centrala si de Est (ECE) continua sa reprezinte o destinatie cheie atat pentru investitorii internatonali cat si pentru cei locali, in contextul unei evolutii macroeconomice pozitive, corelata cu o performanta ridicata in sectorul de retail, rate de ocupare foarte bune in sectorul de spatii de birouri si industrial, precum si yield-uri atrative, potrivit companiei de consultanta imobiliara JLL Romania. Exista insa diferente majore legate de atractivitatea fiecarei tari. Astfel, daca Polonia, de exemplu, a atras in primele sase luni din acest an mai bine de jumatate din volumul de investitii regionale, adica 54%, Romania a beneficiat, in schimb, de doar 3%, in pofida unor yield-uri anuale potentiale cu cel putin doua puncte procentuale mai ridicate.

Volumul de investitii regional a sporit in primul semestru din 2018 cu 6,3%, potrivit datelor centralizate de JLL Romania, la aproximativ 5,93 miliarde de euro, fata de aceeasi perioada de anul trecut. Din aceasta uriasa suma, Polonia a atras, asa cum am mentionat, 54%, Republica Cega 18%, Ungaria si Slovacia cate 8% si Romania (3%), urmata de alte tari din Europa de Sud-Est cu un volum cumulat de investitii atras de 8%.

"Profilul investitorilor care sunt dispusi sa investeasca in Romania este diferit de cel al celor care se uita la alte piete din regiune. Astfel, in piete precum Polonia, Cehia, Ungaria sunt foarte active fonduri mari din Germania cu asteptari de randamente reduse si care asigura lichiditate pe piata. In Romania, acest lucru inca nu se intampla si datorita riscului perceput de investitori", spune Andrei Drosu (foto), consultant Capital Markets JLL Romania.

In opinia sa, un alt element care limiteaza numarul si volumul tranzactiilor il reprezinta conditiile de finantare, care sunt inca sub nivelul celor din restul Europei Centrale si de Est, chiar daca am remarcat imbunatatiri in ultimii 2-3 ani.

JLL Romania: Valoarea medie a unei tranzactii imobiliare ajunge la 40 MIL. euro

Pentru perioada analizata, volumul investitiilor imobiliare din Romania este estimat la circa 205 milioane euro, aproape jumatate din cea inregistrata in aceeasi perioada a anului 2017, de 481 milioane de euro. De asemenea, exista si o serie de tranzactii aflate in diferite etape ale negocierilor, care vor fi probabil incheiate in a doua jumatate a anului. JLL Romania arata ca desi numarul tranzactiilor a scazut, valoarea medie a crescut insa la 40 de milioane de euro.

"Lipsa produselor disponibile la vanzare si asteptarile proprietarilor diferite de ceea ce posibilii cumparatori sunt dispusi sa plateasca, mentin un nivel redus al lichiditatii. Faptul ca nu exista foarte multe cladiri de vanzare limiteaza numarul de investitori care vin pe piata, iar prezenta redusa a capitalului nou duce la o oferta mica de proiecte la vanzare. Astfel, volumul total de tranzactii pe piata locala are de suferit", mai spune Andrei Drosu.

Carateristicile atractive de care dispun celelalte piete din ECE si care nu se gasesc si in Romania ar fi urmatoarele: conditii de finantare mult mai atractive, risc perceput de tara mult mai scazut si alte elemente specifice fiecarui sector de piata in parte (infrastructura pentru logistica si industrial, putere de cumparare pentru retail s.a.m.d.).

Potrivit JLL Romania yield-urile inregistrate pe segmentul de spatii de birouri ajung la 7,5% in tara noastra, in timp ce pe retail se situeaza in jur de 7%. In acelasi timp, randamentele pe segmentul industrial urca la 8,5%. Daca yield-urile pe spatii de birouri si industrial sunt la acelasi nivel cu cel din urma cu 12 luni, in schimb, pe retail acestea s-au comprimat cu pana la 25 puncte procentuale pe parcursul anului. Comparativ cu Romania, yield-urile din celelalte tari din ECE sunt:

Tara / Sector Spatii de birouri Retail Industrial
Polonia 4,75 4,90 6,50
Republica Ceha 4,85 4,85 5,75
Ungaria 6,00 6,00 7,50
Slovacia 6,00 5,25 7,00
Romania 7,50 7,00 8,50
Sursa: JLL Romania, Q2 2018

Oregon Park, cea mai importanta tranzactie imobiliara din primele sase luni

Cea mai mare tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului in Romania a fost achizitia Oregon Park, un parc de spatii de birouri de 68.500 metri patrati situat din zona Floreasca - Barbu Vacarescu din nordul Capitalei de catre Lion's Head Investment, un joint venture intre fondul sud african de investitii Old Mutual Property si AG Capital. Alte tranzactii notabile pe segmentul de spatii de birouri au fost realizate de grupul israelian Hagag, care a cumparat doua cladiri istorice de pe Calea Victoriei, pentru suma de 10 milioane de euro, pe care intentioneaza sa le reconverteasca in cladiri de spatii de birouri.

De asemenea, First Property Group a cumparat Maestro Center din Cluj-Napoca, de 6.400 mp, pentru 9,3 milioane de euro. Aceasta a fost prima tranzactie din Cluj-Napoca in ultimii cinci ani, care a implicat un cumparator international.

Cea mai mare tranzactie din retail a fost reprezentata de achizitia proiectului Festival Shopping Center, dezvoltat de Primavera Development in Sibiu, de catre NEPI Rockcastle pentru suma de 21 milioane de euro. Aceasta este a doua achizitie a grupului sud-african din Sibiu dupa Sibiu Shopping City in 2015. Alta tranzactie din retail, incheiata primele sase luni, a fost achizitia Magnolia Brasov de catre un investitor local de la Miller Developments. Centrul comercial de 7.500 mp, deschis in 2006, a fost vandut pentru suma de 4 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri