1 August 2018

Colliers: Conceptul de co-working schimba statistica inchirierilor pe segmentul de spatii de birouri din Romania



Cererea totala de inchiriere pe piata de spatii de birouri din Capitala a scazut la 150.000 mp, in primele sase luni ale acestui an, cu pana la 19%, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Din aceasta suprafata, companiile de co-working au inchiriat spatii de birouri record de 16.800 mp, cele mai mari provenind din doua nume noi importante - Mindspace (12.000 mp) si Spaces (3.000 mp).

De la inceputul lui 2018, piata de birouri din Bucuresti a inregistrat livrari de 33.000 mp, alti peste 150.000 mp fiind asteptati in semestrul al doilea. Orasele regionale au fost mai active, Timisoara si Cluj-Napoca adaugand in jur de 72.000 mp spatii de birouri moderne.

In acelasi timp, cererea totala de inchiriere din Bucuresti a scazut la 150.000 mp, iar cererea neta s-a situat la peste 84.000 mp. Interesul chiriasilor s-a indreptat catre Centru-Vest si zonele centrale (28%, respectiv 26% din cererea totala).

Peste un sfert din cererea totala de spatii de birouri a fost generata de sectorul IT&C, acesta fiind urmat de companiile din sectorul energetic si industrial (aproape 25% din cererea totala). Companiile de co-working au inchiriat suprafete record de 16.800 mp, cele mai mari provenind din doua nume noi importante - Mindspace (12.000 mp) si Spaces (3.000 mp). Cererea din partea acestui sector este deja de doua ori mai mare decat pentru intreg anul 2017 si astfel de tranzactii vor continua sa apara in contextul in care Romania urmeaza tendinta globala.

Colliers: Lipsa fortei de munca va testa planurile ambitioase ale dezvoltatorilor

"Peste 650.000 mp au fost anuntati pentru 2019 si 2020 pentru piata de spatii de birouri din Bucuresti, in conditiile in care chiriasii concureaza cu statul pentru angajati si se lupta cu o rata scazuta a somajului (putin peste 2% pentru persoanele cu studii superioare). Avand in vedere ca lucrarile de imbunatatire a infrastructurii progreseaza lent, zonele care ofera acces la un bun serviciu de transport public (pietele centrale, Centru-Vest sau Floreasca/Barbu-Vacarescu) vor ramane cele mai interesante", a explicat Silviu Pop, head of research in cadrul Colliers.

In opinia sa, atractia pentru zonele periferice de nord din afara Bucurestiului se va pastra la un nivel redus, in timp ce noua linie de metrou din sud-vestul Bucurestiului ar putea deschide calea catre noi piete de spatii de birouri.



Citeste si