Timisoara a devenit la jumatatea acestui an cea mai mare piata de birouri din provincie, depasind pentru prima oara suprafata de birouri in functiune din Cluj-Napoca. Astfel, stocul de spatii de birouri din Timisoara a crescut cu 53.000 mp in primele 6 luni ale acestui an, depasind deja cu 26% livrarile record ale anului trecut. Ca urmare a acestei evolutii, stocul modern speculativ in functiune a crescut la 180.000 mp, corespunzator unei densitati de 564 mp la mia de locuitori, depasind cu 30.000 mp stocul similar in functiune din Cluj-Napoca (150.000 mp), potrivit companiei de consultanta imobiliara Activ Property Services.

Evolutia vine ca urmare a volumelor record de activitate consemnate in Timisoara in ultimii doi ani, atat in ceea ce priveste livrarile de stoc nou, cat si in ceea ce priveste volumul de tranzactii de inchiriere.

"Piata de birouri din Timisoara inregistreaza cea mai efervescenta perioada de crestere din istoria ei, dezvoltandu-se accelerat cu cladiri noi de clasa A, cele mai multe amplasate in zona centrala extinsa. In ultimul an si jumatate au fost livrati 95.000 m2 de birouri, reprezentand practic o dublare a stocului in functiune din Timisoara", declara Felicia Vasiu, managerul biroului din Timisoara al Activ Property Services.

Cladire An finalizare Suprafata inchiriabila (mp) Chiriasi Proprietar
United Business Center 1 2017 13.650 Atos, Intel, Flex Iulius Grup / Atterbury Europe
United Business Center 2 2017 18.300 Ness Software, Regina Maria, ACI, Autoliv, PwC, Bitdefender Iulius Grup / Atterbury Europe
Bega Business Park (extindere) 2017 1.425 Nokia Bega Grup
Elipsa Building 2017 8.500 Yazaki Investitor local
ISHO (cladirea 1) 2018 14.100 Bosch, Survey Sampling Mulberry Development
Bega Business Park (cladirea 2) 2018 14.000 Nokia Bega Grup
VOX Technology Park 2018 24.800 Datagroup, Recensio Nobilis Werk Property
Total livrat - 94.775 - -
Sursa: Activ Property Services

Livrarile de birouri din prima jumatate a anului includ cladirea Vox Technology Park, prima cladire a proiectului Isho si extinderea campusului Nokia din Bega Business Park cu o noua cladire. Pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie finalizaata si cladirea United Business Center 3 din cadrul proiectului mixt OpenVille, astfel incat livrarile de birouri noi ale anului 2018 vor urca la 71.000 m2, record anual pentru un oras din afara Bucurestiului.

"Cresterea stocului a fost sustinuta de volumele record ale cererii din ultimii 2 ani din Timisoara, fiind inregistrate tranzactii majore insumand 41.500 m2 in 2016 si 39.000 mp anul trecut. Volumul de inchirieri din prima jumatate a acestui an s-a ridicat la 8.000 m2. Cea mai mare pondere in totalul tranzactiilor a fost reprezentata de consolidari ale marilor ocupanti in sedii noi, urmata de activitati de extindere, dar si noi intrari", a mai spus Felicia Vasiu.

Activ Property Services a fost infiintata in 1993, fiind una dintre principalele companii de consultanta imobiliara din Romania. Compania are sediul central in Bucuresti si doua birouri regionale in Timisoara si Cluj-Napoca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri