Dragos Irimescu a "pornit la drum in antreprenoriatul sarac al anilor '90" si spune ca se ghideaza in business dupa un slogan care "ramane vesnic tanar", acela de "a nu inventa din nou roata", ci de a prelua cele mai bune practici de la predecesorii din domeniu care au avut rezultate. In prezent, dupa vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Depaco, ce detine brandul de tigla metalica Wetterbest, catre grupul industrial TeraPlast, pariaza pe investitii de 1,8 milioane de euro intr-un business de piatra naturala. Pentru aceasta, a cumparat fabrica de piatra Mesta din Baicoi, pe care a renovat-o aproape in totalitate si urmeaza sa lanseze un nou brand.

In prezent, Dragos Irimescu (foto) detine in continuare o treime din compania Depaco si a ramas actionar majoritar in cadrul societatilor Polnebo si Polnebo Construct. Prima dintre acestea are de 15 ani ca domeniu de activitate importuri de accesorii pentru acoperisuri si un personal de 10 oameni, iar cea de-a doua este compusa din doua divizii, de constructie de hale de tip cort si respectiv de taiere si de slefuire a pietrei (dupa achizitia fabricii Mesta din Baicoi) in cadrul carora sunt implicati 15 angajati, inclusiv personalul din fabrica de piatra naturala.

Antreprenorul recunoaste ca, initial, nu a intentionat sa intre in acest business, ci a fost mai degraba interesat de o investitie imobiliara. "Acolo, unde este fabrica voiam sa mut birourile si depozitele Polnebo in care sunt actionar majoritar. Terenul se afla in vecinatatea Depaco si in acest fel as fi pus alte cateva mii de metri patrati industriali la dispozitia acesteia pentru a se dezvolta. Dar, dupa ce am discutat cu angajatii de la Mesta, care si-ar fi pierdut locurile de munca, m-am hotarat sa ma documentez, pentru ca sunt atasat de comunitatea locala. Citind mai multe despre piatra, i-am descoperit potentialul si m-am hotarat sa ma implic", a declarat Dragos Irimescu.

Prioritatea sa in acest moment este legata de consolidarea fortei de vanzari, in conditiile in care, tinteste sa ajunga in acest an la o cifra de afaceri de 6 milioane de euro din vanzarea de piatra naturala si constructii de tip cort si 8 milioane de euro la nivel de grup. "Ma lovesc de lipsa de personal calificat. Avem nevoie de o echipa de vanzari suficient de mare care sa ajute la cresterea cererii. Asteptam, de asemenea, sa stam cat mai bine din punct de vedere logistic pentru a putea livra si catre marii retaileri. Cel mai probabil, de anul viitor. In prezent, ne concentram pe zona de vanzare catre distribuitorii mai mici", spune antreprenorul.

Piatra provine din cariere din Turcia, India si Grecia. Lastrele si semi-lastrele sunt taiate si prelucrate in unitatea de productie Mesta, care are o capacitate de taiere de 500 m/8 ore si de bastonare de 120 m intr-un interval de 8 ore. Depozitul are o capacitate totala foarte mare, inmagazinand momentan stocuri de produse de aproximativ 12.000 mp.

Dragos Irimescu: Piatra naturala se poate "lupta" cu gresia si faianta prin politica de preturi

"Cautam sa intram in magazine si sa ii facem pe proprietarii de puncte de vanzare si depozite sa vada un castig in vanzarea pietrei naturale, dar si pe dezvoltatori, arhitecti, proiectanti, constructori s.a.m.d.. Suntem mult prea la inceput pentru a intra in marile magazine. Marii retaileri au cateva zeci de magazine fiecare si ca sa te organizezi sa faci livrari de marfa in sute de unitati este dificil la inceput. In plus, piatra se transporta foarte greu si costurile de transport sunt ridicate. Intr-un camion poti sa pui tigla metalica 5.000 de mp, dar piatra naturala doar 450 mp", mai spune antreprenorul.

Dragos Irimescu apreciaza insa ca activitatea de taiere si slefuire a pietrei naturale din fabrica Mesta ar trebui sa inceapa sa obtina profit inca de anul viitor, iar investitia ar putea fi amortizata in urmatorii trei ani, fara a lua in calcul si 2018.

"S-ar intampla lucruri mult mai bune daca am avea legi solide si neinterpretabile, precum si 2-3.000 de km de autostrazi si 2-3.000 de km de cale ferata de buna calitate. Azi, pentru a construi ceva ai nevoie de un numar de 26 de avize, pe cand in Occident de doar 10-13. Mai mult, daca perioada de obtinere a a acestora ajunge la 12 luni in Romania, in alte tari vorbim de cateva saptamani. Este o perioada dificila si, cu siguranta, daca nu as fi avut banii mei pe care sa ii investesc, firma nu ar fi putut rezista. Deocamdata, pe divizia de piatra naturala aduc bani de acasa ca sa pot sa sustin afacerea", afirma Dragos Irimescu.

In opinia sa, piatra naturala se poate "lupta" cu gresia si faianta, in contextul in care "cel putin la travertin, exista multe modele care sunt sub 100 de lei pe mp". "Pe termen mediu si lung, dorinta este educarea pietei in ce priveste utilizarea pietrei naturale in constructii, pentru ca aceasta are o multime de calitati si avantaje. Iar politica noastra de preturi va incuraja avansul pietrei naturale, care nu ar trebui sa fie un lux sau un produs exclusivist", conchide Dragos Irimescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri